Οι κινητοποιήσεις των τευτλοπαραγωγών φαίνεται να "ξεκλειδώνουν" τη διαδικασία πληρωμής τους

Εβδομάδα πληρωμών ενδέχεται να αποδειχθεί η τρέχουσα για τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς η ισχυρή πίεση που άρχισαν να ασκούν από την περασμένη Τετάρτη, με την κατάληψη των γραφείων διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ και τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο, ξεκλειδώνει τις διαδικασίες και πλέον μένει να φανεί ότι θα φέρει απτά αποτελέσματα και στην τσέπη των παραγωγών.

Το πρώτο βήμα έγινε με την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, σε συνεργασία με στελέχη της πιστώτριας τράπεζας, να σφραγιστούν, το πρωί της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, τα σιλό ζάχαρης του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Στόχος είναι  να υποθηκευτούν οι περίπου 8.000 τόνοι τελικού προϊόντος που έχουν παραχθεί τοπικά και να αξιοποιηθούν ως εγγύηση για τη χορήγηση πίστωσης 4 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, που θα δοθεί ως προκαταβολή στους αγρότες.

Προς τον ίδιο σκοπό, έχει δοθεί ήδη εντολή από τη διοίκηση του ομίλου της ΕΒΖ να μεταφερθεί στην πιστώτρια τράπεζα ποσό 4 εκατ. Ευρώ από τα μερίσματα των θυγατρικών της Σερβίας, ώστε να μειωθεί ισόποσα ο υφιστάμενος δανεισμός της ζαχαροβιομηχανίας προς την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς κρίθηκε πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκταμιευτεί νέα χρηματοδότηση.

Μάλιστα πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι για να μη χαθεί άλλος χρόνος μετέβη στέλεχος της ΕΒΖ στα σύνορα Σερβίας – πΓΔΜ, να παραλάβει τα αποδεικτικά έγγραφα του εμβάσματος των 4 εκατ. Ευρώ και να τα μεταφέρει στην πιστώτρια τράπεζα, προκειμένου εκείνη να δρομολογήσει τα περαιτέρω και αν είναι δυνατό να πιστώσει τα 4 εκατ. Ευρώ πριν το τέλος της εβδομάδας.

Μελετάται άμεση ρευστοποίηση όγκων ζάχαρης από τα αποθέματα στο Πλατύ

Επειδή, ωστόσο, οι παραγωγοί επιμένουν πως δεν τους ικανοποιεί η τμηματική εξόφληση και πως θα αποχωρήσουν από τα γραφεία της ΕΒΖ μόνο εάν πάρουν το σύνολο των 10,2 εκατ. Ευρώ, που τους οφείλονται, η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας, όπως πληροφορείται το Agronews, εξετάζει να ρευστοποιήσει άμεσα τους αναγκαίους όγκους ζάχαρης από τα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ -για αυτό άλλωστε και δεν θα υποθηκευτούν τα αποθέματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο- παρά το γεγονός ότι την περίοδο που διανύουμε οι τιμές της ζάχαρης δεν ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη έχει εκφραστεί εμπορικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των συγκεκριμένων ποσοτήτων από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά όχι μόνο και απομένει να πέσουν οι σχετικές υπογραφές για τη συναλλαγή, που θα φέρει το απαραίτητο ρευστό στα ταμεία της ΕΒΖ για να εξοφλήσει και τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. Ευρώ προς τους παραγωγούς.

Το μπαλάκι στο ΔΣ για τις οριστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το αν θα προχωρήσει η λύση αυτή θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί την ευθύνη να «τρέξουν» την άμεση ρευστοποίηση αποθεμάτων, θέλουν να έχουν έγγραφη έγκριση της διοίκησης για να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες, ώστε να αποφύγουν τυχόν μελλοντικές επικρίσεις για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Και ομάδα τευτλοπαραγωγών την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Με αφορμή το επικείμενο Δ.Σ. της ΕΒΖ, όπως μαθαίνουμε, θα μεταβεί στην Αθήνα και ολιγομελής αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών που διεξάγουν την κατάληψη των γραφείων της βιομηχανίας με σκοπό να έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις. Παράλληλα, όμως, θα συναντηθούν, εκτός απροόπτου, και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, για να αναζητήσουν απαντήσεις σε σχέση με τη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα ισχύσει για τα τεύτλα στην καλλιεργητική σεζόν του 2018, αλλά και για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής νέα στήριξη στην τευτλοκαλλιέργεια, μέσω του ΠΑΑ 2014-2020, στα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εν τω μεταξύ, με συνέντευξη στην ΕΡΤ στην εκπομπή ΕΠΤΑ ανέφερε ότι «εντός των ημερών θα δοθεί ένα μέρος από το ποσό που οφείλουν στους τευτλοπαραγωγούς για την σοδειά του 2017, περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ».

Επίσης ο υπουργός είπε ότι και φέτος η συνδεδεμένη στους τευτλοπαραγωγούς θα φτάσει στα 72 ευρώ/στρέμμα και θα δοθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Τέλος ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε τους τευτλοπαραγωγούς και ελπίζουμε να καλλιεργήσουν και φέτος περισσότερα στρέμματα όπως και πέρυσι και θα έχουμε καλύτερες μέρες».

Οι τευτλοπαραγωγοί απαντούν στον κ. Αποστόλου που τους έχει ζητήσει να τους συναντήσει αν έχει έτοιμη κάποια πρόταση;

www.agronews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 16 Ιαν. 2018 - 07:56