Οι εκδηλώσεις «Μέρες Οχυρών» 2018 «αιχμαλώτισαν» τους Σερραίους

Παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη στην πόλη των Σερρών,  οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018», μετά τις αντίστοιχες παρουσιάσεις που προηγήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος των εκδηλώσεων είναι, η ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), καθώς και της προώθησης του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (12,13/5/2018) που διοργανώνουν δήμος Σιντικής και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε για την πολύτιμη υποστήριξη του. Επίσης επίτιμα μέλη του σωματείου “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου” ανακηρύχτηκαν ο συγγραφέας και  έφορος Συλλογών και Εκθέσεων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα  Βασίλειος Νικόλτσιος και ο στρατιωτικός, συγγραφέας και ερευνητής Νικόλαος Γκιρμπάτσης, για τα όσα έχουν προσφέρει για την καταγραφή, διάσωση και διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των βόρειων οχυρώσεων.   Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επίσης ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης  ταξίαρχος Ευάγγελος Τραγαζίκης και ο διοικητής του 10ου Σ.Π. Σερρών συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ, ιστορικοί και ερευνητές (Γιώργος Πολύχρους, Ηλίας Κοτρίδης, Νίκος Γκιρμπάτσης, Παναγιώτης Σαββίδης) παρουσίασαν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες για την κατασκευή των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» και την «Μάχη των Οχυρών», αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη τους.

Παράλληλα εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια, αντικείμενα Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941 που βρέθηκαν μετά από 75 χρόνια σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς στο όρος Άγκιστρο από την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση τα προηγούμενα χρόνια. Τα αντικείμενα συντηρήθηκαν και διασώθηκαν αφιλοκερδώς με πολύτιμη υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα, με ευθύνη και επιμέλεια του μουσειολόγου και μουσειογράφου Στέλιου Πλάκα και της τεχν. συντήρησης έργων ζωγραφικής Ζωής Γεωργιάδου.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση και του Άνθιμου Γεωργιάδη «OXYΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», από τη σημερινή εικόνα των οχυρών του Μπέλλες και του Αγκίστρου . Οι εκθέσεις θα λειτουργούν για τον κοινό, έως και την Κυριακή 22.05.2018 και αξίζει να τις επισκεφθείτε.

Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων έκλεισε με μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση που μας ταξίδεψε στον χρόνο και στο μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου. Η παράσταση «Αναμνήσεις Ραδιοφώνου»  συγκίνησε τους θεατές, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 12.05.2018 και την "Χοροεσπερίδα 1940s" στη ΛΑΦ Σιδηροκάστρου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 20 Απρ. 2018 - 14:39