Οι εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας οδηγούν σε απόγνωση τους καλλιεργητές της Ορεινής και της Άνω Βροντούς

Τριάντα χιλιάδες τόνοι πατάτας, άριστης ποιότητας, από τις περιοχές της Ορεινής και Άνω Βροντούς παραμένουν αδιάθετοι, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο κ. Μιχ. Τζελέπης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγ. Αποστόλου.

Ειδικότερα, ο Σερραίο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπογραμμίζει ότι: «Oι παραγωγοί πατάτας των δύο ορεινών χωριών του Νομού Σερρών, Ορεινής και Άνω Βροντούς, έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθώς, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, την παρούσα χρονική στιγμή, περίπου 30.000 τόνοι πατάτας, άριστης ποιότητας, παραμένουν αδιάθετοι στις αποθήκες τους. Πρόκειται για δύο περιοχές, στις οποίες η καλλιέργεια της πατάτας είναι «μονοκαλλιέργεια» μαζί με το φασόλι, με μεγάλα διαχειριστικά έξοδα, (επειδή καλλιεργείται στο βουνό και όχι στον κάμπο, με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πετρέλαια, άρδευση, λίπανση) και συνεπώς απαιτείται ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα, περίπου στα 600 ευρώ».

Επίσης, ο κ. Τζελέπης επισημαίνει ότι: «Φέτος οι παραγωγοί ανησυχούν γιατί βλέπουν για άλλη μια χρονιά την παραγωγή τους να μην απορροφάται, τις τιμές να συμπιέζονται συνεχώς προς τα κάτω, ενώ παράλληλα έχουν ήδη δαπανήσει τα προαναφερόμενα καλλιεργητικά έξοδα και έχουν εξουθενωθεί οικονομικά. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και το βιώνουν κάθε χρόνο, το οποίο φέτος είναι σε ακόμη πιο έντονο βαθμό, ο βασικός λόγος που παραμένουν αυτές οι ποσότητες αδιάθετες και καταγράφεται παράλληλα περιορισμένο ενδιαφέρον αγοράς από τους εμπόρους, είναι η αθρόα εισαγωγή φθηνής και κατώτερης ποιότητας πατάτας από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αίγυπτος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εγχώρια παραγωγή και οι τρόποι απορρόφησης της».

Επιπλέον, αναφέρει: «επειδή οι πατατοπαραγωγοί των περιοχών Άνω Βροντούς και Ορεινής είναι μονοκαλλιεργητές, βασιζόμενοι εξολοκλήρου στην μοναδική καλλιέργεια που ευδοκιμεί κατεξοχήν στον τόπο τους, η σημερινή κατάσταση της μη διάθεσης της παραγωγής τους, τους έχει οδηγήσει σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο. Επειδή, με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα εντείνεται, οι πατάτες παραμένουν στις αποθήκες, καταστρέφονται και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να πουληθούν, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στις εισαγωγές πατάτας, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτικού κοινού και την διασφάλιση της απορρόφησης της εγχώριας παραγωγής της. Επίσης, ο Βουλευτής αιτείται να πληροφορηθεί εάν σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να ελέγξει τους τρόπους προώθησης-διανομής της εισαγόμενης πατάτας, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει ο Υπουργός εάν μεταξύ των προθέσεων του ΥΠΑΑΤ είναι η στήριξη των παραγωγών των κοινοτήτων Άνω Βροντούς και Ορεινής Σερρών, αγοράζοντας τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας, ως επισιτιστική βοήθεια σε άπορους ή πρόσφυγες.

 Τέλος, ο κ. Τζελέπης προτείνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας από τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής Σερρών, με σκοπό την σίτιση του Ελληνικού Στρατού.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 22 Νοε. 2017 - 18:28