Οι αγρότες φοβούνται ότι ο ΑΤΑΚ μπορεί να αφήσει ανενεργό το 50% των δικαιωμάτων

Έντονη ανησυχία έχει «σπείρει» στις τάξεις των αγροτών η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.). Πενήντα, περίπου, αγρότες από το Κιλκίς που διαμαρτυρήθηκαν στο κεντρικό κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν φόβους ότι η εφαρμογή του ΑΤΑΚ μπορεί να αφήσει το 50% των δικαιωμάτων ανενεργό.

Αξίωσαν την απόσυρση του μέτρου, προτείνοντας την σταδιακά και διαφοροποιημένη εφαρμογή του με την ολοκλήρωση της ΚΑΠ του 2020.

 «Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του υπουργείου θα μας βρει απέναντι διότι θα χαθούν από τους παραγωγούς και τη χώρα δικαιώματα και ενισχύσεις» τόνισε στο Agronews ο Γιώργος Σιδηρόπουλος αγρότης από τα Γιαννιτσά.

Μάλιστα το αίτημά τους εστάλη και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι «με διάλογο και συζήτηση μπορούν να βρεθούν λύσεις  στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας του Κιλκίς Θωμάς Καρυπίδης κάλεσε όλους τους αγρότες να κινητοποιηθούν, να πάρουν αποφάσεις κι αν δεν εισακουστούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες με το σημερινό μέχρι και αν χρειαστεί και μπλόκο στα τελωνεία της χώρας.

Ο πρόεδρος αγροτικούς συλλόγου Τριλόφου Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιλιάς επέμεινε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση και ανέφερε ότι ο Πιτσιλής ξεκαθάρισε πως δεν είναι δική του «εντολή» να εφαρμοστεί το ΑΤΑΚ και άρα ψεύδεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που έβαλε μπροστά το υπουργείο Οικονομικών να ζητά να εφαρμοστεί η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ. 

Ο ίδιος επέστησε για άλλη μια φορά στους αγρότες τον κίνδυνο το 50% των δικαιωμάτων να μην ενεργοποιηθούν και να χαθούν ενισχύσεις και επέμεινε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, να γίνουν οι αναδασμοί σε όλη τη χώρα και μετά να εφαρμοστεί η υποχρέωση αυτή.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 18 Μαρ. 2018 - 15:10