Ο Σάββας Καλεντερίδης αποκάλυψε την κατασκευή του «μακεδονικού» μύθου(βίντεο)

Το ιστορικό της κατασκευής του «μακεδονικού» μύθου εξέθεσε ο εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης στην εκδήλωση που διοργάνωσε  στην κατάμεστη αίθουσα των «Αστεριών», ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης και του Δήμου Σερρών.

Παρουσιάζοντας μια σειρά από ιστορικά ντοκουμέντα επισήμανε ότι πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των μεγάλων δυνάμεων, για να μπορέσουν τα εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Ευθύνες απέδωσε σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1945 και μετά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι καμία μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να υπογράψει μία επαίσχυντη συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Μίλησε, μάλιστα, για θεσμικό κενό, υποστηρίζοντας, ότι αν ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός Εξωτερικών αποφασίσουν να προβούν σε εθνικά επιζήμιες συμφωνίες, δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή τους.

Ο κ. Καλεντερίδης ανέφερε ότι ουσιαστικά μακεδονικό ζήτημα εγείρεται από τον Τίτο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κατασκεύασμα.

Αναφέρθηκε και στο οξύμωρο που παρατηρείται σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες το 1944 με σύσταση του υπουργού Εξωτερικών Έντουαρντ Στετίνιους καθιστούν σαφές στους πρέσβεις τους ότι μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα δεν υφίστανται, ενώ προειδοποιεί δυνάμεις που θα ανεχτούν ή θα ενθαρρύνουν απειλητικές ή επιθετικές πράξεις «μακεδονικών δυνάμεων» κατά της Ελλάδας. Σήμερα, ωστόσο, όπως επισήμανε ο ομιλητής, ο ρόλος των ΗΠΑ έχει αναστραφεί!

Το «μακεδονικό», είπε, θα μπορούσε να είχε αντιμετωπισθεί μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ωστόσο, η Ελλάδα οδηγήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτό το «νήπιο» να μπουσουλήσει και μετά να σταθεί όρθιο.

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1991 διαμόρφωσε την εθνική γραμμή για το ζήτημα, καθιστώντας απόλυτα σαφές ότι δεν θα γίνει δεκτό όνομα για τα Σκόπια που θα εμπεριέχει ο όνομα «Μακεδονία». Ωστόσο, χάθηκε η ευκαιρία που δινόταν για ευνοϊκή επίλυση του θέματος με την αξιοποίηση της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωμένης Ευρώπης για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που ταυτίζονταν με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που «φύτεψαν» στην ενδιάμεση συμφωνία το όνομα «μακεδονία» με το FYROM, ανοίγοντας, ουσιαστικά, την κερκόπορτα για να φθάσουμε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο εκδότης και συγγραφέας διακήρυξε ότι η Μακεδονία ουδέποτε επεκτάθηκε γεωγραφικά στα όρια των Σκοπίων.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή των Σκοπίων θα έχουν ισχύ, όχι αν η Ελληνική Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά αν επικυρωθεί η εισδοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η απαίτηση αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση της συμφωνίας.

Ο κ. Καλεντερίδης διαμήνυσε ότι ακόμα κι αν κυρωθεί η συμφωνία δεν θα είναι «συμφωνία ελληνική».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 15 Ιαν. 2019 - 08:55