Ο Οιδίπους Τύραννος στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Στα επόμενα μαθήματα (18 & 25 Απριλίου) ο φιλόλογος κ. Κανλής Αθανάσιος,  με εξαιρετική παρουσία στην εκπαίδευση  και τη Σερραϊκή κοινωνία, θα αναφερθεί στο κορυφαίο δραματούργημα του ανθρώπινου Πνεύματος, τον Οιδίποδα Τύραννο, του Σοφοκλή. Ο μύθος για τον άνθρωπο στα δίχτυα του μοιραίου βοηθούν τον Σοφοκλή να συνθέσει μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες όλων των εποχών.

 Συγκεκριμένα στην εισήγηση : Σύντομη αναφορά στο Δράμα, γενικά. Ο Οιδίποδας στην αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Παρουσίαση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος». Σύντομη περίληψη κάθε μέρους της τραγωδίας. Ανάγνωση αποσπασμάτων είτε από το πρωτότυπο είτε από μετάφραση στη νεοελληνική. Παρουσίαση και σχολιασμός των πρωταγωνιστών του έργου. Τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες τους. Αισθητικά σχόλια πάνω στο κείμενο. Επισημάνσεις για την δραματική τέχνη του Σοφοκλή, η τραγική ειρωνεία. Τα μηνύματα της τραγωδίας, γενική θεώρηση του έργου.

 Ο Θανάσης Κανλής, μετά τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε ευδόκιμα την Δημόσια Εκπαίδευση, εξαιρετος δάσκαλος και παραστάτης στον αγώνα της νεολαίας μας  να κατάκτηση τη γνώση και να αποκτήσει εφόδια απαραίτητα στον αγώνα της ζωής.

Πλέον του παιδαγωγικού έργου συμμετέχει ενεργά και συνεχώς στο κοινωνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σερραϊκής κοινωνίας, με ποικίλες δράσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω την έκδοση του περιοδικού της Αδελφότητας Μικρασιατών «Μικρασιάτικη Σπίθα», μαζί με τον εξαίρετο Γιώργο Αψηλίδη.

Το περιοδικό που διασώζει την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό του ακμάζοντος Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η Α.Ε. Ουστριάς (ΤΟΥΟΤΑ)          και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 16 Απρ. 2018 - 09:55