Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ανατολική Ασία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, παραμερίζοντας την αυστηρή κριτική που του ασκείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, από μερίδα του κόμματος του, αλλά και από μεγάλο μέρος του ίδιου του αμερικανικού λαού, φάινεται αποφασισμένος να προχωρίσει στην υλοποίηση και εφαρμογή των σχεδίων του. Και, προκειμένου να αναδείξει και να επαναβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο των Η.Π.Α. στον πλανήτη, ξεκινά την εφαρμογή του προγράμματος του από την Άπω Ανατολή, όπου ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανοιχτά τον προκαλεί, απειλώντας τον με τους διηπειρωτικούς του πυραύλους, σε βαθμό μάλιστα που τον αναγκάζει να ανταποκριθεί άμεσα και  τον προειδοποιεί για ενδεχόμενη σκληρή απάντηση στις εμπρηστικές του δηλώσεις.
Το θέμα, που χαρακτηρίζεται άκρως σοβαρό, με τη μορφή του επείγοντος εισάγεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., το οποίο ζητά από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να εγκαταλείψει τις απειλές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την παγκόσμια ειρήνη, και συνιστά να συμμορφωθεί προς τους κανόνες  του διεθνούς δικαίου.
Πώς, όμως, μπορεί να χαρακτηριστεί ο άντρας, όταν, παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συνθήκη της Γιάλτας περί των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, απειλεί με τη Δαμόκλειο Σπάθη λαό και ηγεσία; Εξ άλλου, πρόσφατα γίναμε τηλεοπτικοί μάρτυρες της εν ψυχρώ εκτέλεσης Βορειοκορεάτη στρατιωτικού στη διάρκεια εκδήλωσης στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Η απομώνωση, βέβαια, της χώρας από τον πολιτισμένο κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη. Σε κάποιο βαθμό, η Βόρεια Κορέα  θεωρεί ως σύμμαχο την Κίνα, από την οποία προσδοκά συμπαράσταση και βοήθεια, όταν χρειαστεί. Αυτό, όμως, μοιάζει οξύμωρο, διότι, τη στιγμή που η Κίνα έχει πραγματοποιήσει άλματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (οικονομικό, στρατιωτικό, τεχνολογικό, πολιτικό, πολιτιστικό κ.τ.λ.) , δε θα διακινδύνευε τη θέση της  στον πολιτισμένο κόσμο, για να ικανοποιήσει τις παράλογες ενέργεις του παρανοϊκού Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στην πεισματική και ανυποχώρητη στάση του Κιμ  Γιονγκ Ουν κρατά μια διαλλακτικότερη θέση, που τον διαφοροποιεί γενικότερα από το πνεύμα της πολιτικής γραμμής των Ρεπουμπλικάνων. Φαίνετα, δηλαδή, άλλοτε σκληρός και άλλοτε διαλλακτικός και ενεργεί κατά περίπτωση.
Πρώτος σταθμός του προγράμματός του η Νότια Κορέα του Μουν Τζέι-ιν, προκειμένου να τονώσει το κλονισμένο ηθικό του δοκιμαζόμενου λαού της χώρας από τις απειλές της Βόρειας Κορέας και να  διαβεβαιώσει για την αμέριστη συμπαράσταση των Η.Π.Α. με άφθονο πολεμικό υλικό, αλλά και με οποιασδήποτε μορφής βοήθεια ( στρατιωτική, οικονομική, ηθική) ήθελαν χρειαστεί.
Η τακτική αυτή του Αμερικανού Προέδρου, η οποία θα ακολουθηθεί και στην Ιαπωνία, που είναι ο δεύτερος προορισμός του, φανερώνει την αποφασιστικότητά του να κάμψει την αδιαλλαξία του Βοειοκορεάτη ηγέτη.  Στοχεύει επίσης στο να τονώσει το ηθικό του λαού για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, οι οποίες θα ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό από τις Η.Π.Α. . Με τις κινήσεις του αυτές ο Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ισχυρά ερείσματα στην Ανατολική Ασία, με τα οποία θα μπορεί να ελέγχει και να αντιδρά ανά πάσα στιγμή και κατά περίπτωση. Με την ενθουσιώδη υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, τη χώρα των Χρυσανθέμων και του Ανατέλλοντος Ηλίου, δόθηκε, όπως ειπώθηκε νωρίτερα, το στίγμα μιας καλής προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η επακόλουθη επίσκεψη του  Αμερικανού Προέδρου στην Κίνα, όπου γίνεται δεκτός με ιδιαίτερες τιμές, με τις πρώτες κυρίες να πρωταγωνιστούν και να εντυπωσιάζουν με της άψογη εμφάνιση και συμπεριφορά τους, τονίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία σε διάφορα επίπεδα. Η πολεμική ισχύς της Κίνας και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας της χώρας λειτουργούν ως κατευναστικός παράγοντας στις παράλογες ενέργειες και τις απειλές του Βορειοκορεάτη ηγέτη. Η κινεζική αγορά επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Αμερικανό Πρόεδρο, με σκοπό την προώθηση των εξαγωγών της χώρας του και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Η επίσκεψη στο Βιετνάμ και τα νησιά του Ειρηνικού μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς ουσιώδη κίνητρα και οφέλη, πρόβαλε, ωστόσο την εικόνα των Ηνωμένων Πολειτειών ως αδιαμφησβήτητης  πρώτης δύναμης στον πλανήτη.
Επιπλέον, πολύ σημαντική υπήρξε και η μη αναμενόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων, Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν στην οποία οι δύο άντρες επαναβεβαίωσαν την καλή τους σχέση, ύστερα από τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την υποθετική στήριξη της Ρωσίας στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε μάλιστα τον Ντόναλντ Τραμπ ως έναν ευχάριστο και πολύ καλό συνομιλητή.
Και βέβαια, αν κανείς δει  την προσέγγιση των δύο αντρων βασισμένη στο πνεύμα μιας ειλικρινούς συνεργασίας, θεμελιωμένης στις αρχές και τις αξίες που απορρέουν από  την πιστή τήρηση των νόμων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, θα διαπιστώσει πως η προσφορά τους στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης είναι μεγάλη.
Θα είναι δε μέγιστη η προσφορά στη δοκιμαζόμενη σήμερα ανθρωπότητα αν, εκείνοι που διαχειρίζονται  παράνομο πλούτο ( από έκνομες οικονομικές δραστηριότητες, φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή, εκμετάλλευση  εργατικού δυναμικού..) υποχρεωθούν με αυστηρούς νόμους που θα θεσπιστούν από τη συνεργασία και τη σύμπραξη των κρατών, να είναι συνεπείς και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα κράτη.
            

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 22 Νοε. 2017 - 11:51