Ο Ισπανός Ελληνιστής Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο μίλησε για τους ποιητές Ελύτη, Σεφέρη, Λόρκα και Αλμπέρτι

Προσκληθείς από την Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

Τον σπουδαίο λογοτέχνη  Ελληνιστή Ισπανό  Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο, φιλοξένησε η «Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) σε επιμορφωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στην πόλη μας, στο ξενοδοχείο Φίλιππος – Ξενία.
Η καθ’ όλα επιτυχημένη λογοτεχνική βραδυά ήταν αφιερωμένη στην συνάντηση δύο λογοτεχνικών γενεών, της Ελληνικής και της Ισπανικής (1927-1930), αναφερόμενη στους ποιητές Ελύτη, Σεφέρη, Λόρκα, Αλμπέρτι και όχι μόνο.
Ο διακεκριμένος Ισπανός ελληνιστής, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια συγκίνησε το ακροατήριο με τά άπταιστα ελληνικά του και την ολοφάνερη αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες ποιητές.
Πολυβραβευμένος ποιητής στη χώρα του, δοκιμιογράφος και μεταφραστής της Βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας στα Ισπανικά, δεινός μελετητής των έργων του Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά βιβλία για την νεοελληνική ποίηση και λογοτεχνία στα Ισπανικά.
Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ποίησης ΕΡΑΤΩ, των εκδόσεων ΡΩΜΗ για το οποίο έχει μεταφράσει έργα διαφόρων ποιητών των γενεών του ’70 και ΄80.
Η ποίησή του εμπνέεται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλά από την δημοτική και λόγια βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεοελληνική παράδοση, με εμφανείς τις επιδράσεις από την ποίηση  των μεγάλων μας ποιητών Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη κ.ά.
Το δοκιμιακό και μεταφραστικό του έργο είναι τόσο εκτεταμένο και σημαντικό ώστε δικαίως να τον χαρακτηρίζει ως τον κύριο εν ζωή πρεσβευτή των ελληνικών γραμμάτων στον ισπανόφωνο κόσμο.
Στην αρχή της λογοτεχνικής βραδιάς προλόγισε ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ.  κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος   αφού καλωσόρισε τον Ισπανό φιλέλληνα τόνισε μεταξύ άλλων  ότι «η πραγματοποίηση της αληθινής παγκοσμιοποίησης επιτελείται σε επίπεδο πολιτισμού από σκαπανείς του πνεύματος όπως ο καταξιωμένος λογοτέχνης ποιητής κ. Χοσέ Αντόνιο, ο οποίος με το ποιητικό, μεταφραστικό  και ερμηνευτικό έργο τους, βοηθούν στην αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των λαών και δείχνουν τον δρόμο για την αληθινή συναδέλφωση με όρους  πολιτισμού, αλληλοσεβασμού και ώσμωσης μεταξύ των λαών».
Ακολούθως, ο κ. Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο  σε άπταιστα ελληνικά ανέπτυξε το θέμα του κάνοντας παραλληλισμούς για τις λογοτεχνικές γενιές στην Ισπανία και Ελλάδα (1927-1930), παρουσίασε τις επιδράσεις και τις διαφορές των Ελλήνων και Ισπανών ποιητών, κάνοντας μία αντικειμενική συγκριτική ανάλυση της λογοτεχνίας των δύο λαών.
Αμέσως μετά την εισήγησή του, ο κ. Στέλιος Καραγιάννης εκδότης του περιοδικού ΕΡΑΤΩ  και η Ελευθερία Σταυράκη ποιήτρια –φιλόλογος  διάβασαν δυο ποιήματα από τη τελευταία δίγλωσση ποιητική συλλογή του, η οποία είναι μία ανθολογία ποιημάτων από το 1973 έως το 2017  και φέρει τον τίτλο «Στο τέλος του δρόμου».  
 Κλείνοντας την λογοτεχνική βραδιά ο πρόεδρος κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε θερμά τον εκλεκτό καλεσμένο, για την εισήγησή του σε άπταιστα ελληνικά «με άρωμα Ισπανίας», αποκαλώντας τον δάσκαλο του πνεύματος.  
“Δάσκαλε” του είπε μεταξύ άλλων “η ενασχόλησή σου με τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη του την διαδρομή του και ιδιαίτερα με την περίοδο της νεοελληνικής ποίησης , από μόνο του αυτό το γεγονός συνιστά μεγάλη συνεισφορά και θεραπεύει μια ασθένεια που μας ταλανίζει. Σε ευχαριστούμε για αυτό και ελπίζουμε να ξαναέρθεις στην Ελλάδα και στην πόλη μας.“
Στο τέλος ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Κιορίδης ευχαρίστησε τους φίλους της Ένωσης που παρευρέθησαν στην εκδήλωση και τους ενημέρωσε ότι η επόμενη επιμορφωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 με θέμα “Κοινωνίας δρώμενα  στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη“, με εισηγητές την κ. Σύλια Ζέττα φιλόλογο –επιμορφώτρια και την κ. Σοφία Κανταράκη φιλόλογο, ιστορικό και συγγραφέα.  Αποσπάσματα από το έργο του Παπαδιαμάντη θα διαβάσει ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.

                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 14 Μαρ. 2018 - 11:05