Ο Δήμος Αμφίπολης οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη «Η Ελλάδα φλέγεται»

Από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη με τίτλο "Η Ελλάδα φλέγεται" και υπότιτλο "Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στον ματωμένο Δεκέμβρη της Αθήνας".

Ο Δήμος Αμφίπολης οργανώνει εκδήλωση παρουσίας αυτού τα του εξαιρετικού βιβλίου – ντοκουμέντου στα Κερδύλλια, σήμερα, Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 2017, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στα Ν. Κερδύλλια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου και ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος.

 Πρόκειται για το 25ο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα, ένα ντοκουμέντο και αναφορά μνήμης στην πιο σκληρή εποχή της βουλγάρικης κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και στα Δεκεμβριανά της Αθήνας του 1944.

Το βιβλίο αρχίζει στις 18 Δεκεμβρίου 1940 στο Μπέργκχοφ, στην αετοφωλιά του Χίτλερ όταν ο αρχηγός των Ναζί  σημαδεύει με το δάχτυλό του πάνω σ΄ έναν τεράστιο χάρτη της Ευρώπης, τα Βαλκάνια και στη συνέχεια τη Σοβιετική Ένωση. Στις 9 Απριλίου, και ύστερα από σκληρή και άνιση μάχη στα οχυρά, τα γερμανικά πάντσερ κατηφορίζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα κομματιάζοντας την αρχαία πατρίδα των Ελλήνων και την ελληνική άνοιξη.

Πίσω τους για μια ακόμη φορά θα ξεχυθεί ο βουλγαρικός ζόφος με τη μορφή ενός ανεκδιήγητου συρφετού από στρατιώτες διψασμένους για εκδίκηση. Για τους Έλληνες της Μακεδονίας και της Θράκης άνοιγαν οι πύλες μιας επίγειας κόλασης και η κραυγή "έρχονται οι Βούλγαροι" θα συγκλονίσει πόλεις και χωριά.

Ένα βιβλίο - ντοκουμέντο για τη βαριά βουλγαρική κατοχή, καταγράφει την καθημερινότητα των ανθρώπων και την προσπάθεια αφελληνισμού των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης, τα πρώτα λίκνα της Εθνικής μας Αντίστασης, τα γεγονότα της Δράμας και το πογκρόμ φρίκης που ακολούθησε, το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων για να περάσει στη Θεσσαλονίκη της κατοχής, του Τσιτσάνη, των καζίνο, των δωσίλογων και των παρακρατικών, μέχρι τις μέρες της απελευθέρωσης, εκείνες του ΕΑΜ και της "λαοκρατίας".

Ο συγγραφέας μέσα από σπάνια τεκμήρια ιστορίας, "λιτά κείμενα", ανέκδοτα ημερολόγια όπως εκείνα του μητροπολίτη Σερρών Κωνσταντίνου και του νομάρχη Κ. Μπόνη, επιστολές, αφηγήσεις και συνεντεύξεις ανασυνθέτει και αναπλάθει με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο γραφής του την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, εκείνης του πολέμου, της κατοχής, της φρίκης, του αίματος και της προδοσίας αλλά και το βαθύ σκοτάδι του τρόμου που σκόρπισαν οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους λίγο πριν το ξημέρωμα της ελευθερίας. Για να πάρουν σειρά τα "γιατί" και τα "πώς" φθάσαμε στα Δεκεμβριανά, η καθημερινή  "διάχυτη δυσωδία του επερχόμενου φονικού", το "πρώτο αίμα", τα βρετανικά τανκς της οδού Κοραή, τα οδοφράγματα, η "πρώτη πόρτα" του Πολυτεχνείου, το "μίασμα" της ακρόπολης από τους Βρετανούς στρατιώτες, "τα παιδιά που έβλεπαν τα όνειρά τους στα φέρετρα", η απόπειρα -"τι αναίδεια!"- κατά της ζωής του Τσόρτσιλ έξω από τη βρετανική πρεσβεία, ο ρόλος των Παπανδρέου, Πλαστήρα και Δαμασκηνού μέχρι τη σιωπή των όπλων, την έξοδο των "δικαίων" και το συμβιβασμό της ανακωχής που άνοιγε διάπλατα το δρόμο για τη συμφωνία της Βάρκιζας και τον Εμφύλιο.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 26 Οκτ. 2017 - 17:42