Ν.Ε. Σερρών ΣΥΡΙΖΑ: «Εκ των ουκ άνευ» η συνέχιση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ Σιδηροκάστρου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζει τη θέση της από την κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση των γραφείων του ΕΦΚΑ στο Σιδηρόκαστρο, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του ρόλου της κοινωνικής ασφάλισης στην ευρύτερη περιοχή και την πρόκληση τεράστιων προβλημάτων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους μιας παραμεθορίου περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεσή της στην αναστολή της λειτουργίας των γραφείων ΕΦΚΑ Σιδηροκάστρου και σε ρόλο «αντιπολίτευσης» υποστηρίζει ότι «η πραγματική μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης δεν επιτυγχάνεται με προχειρότητα και διοικητική αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «τορπιλίζεται το κοινωνικό κεκτημένο της ύπαρξης αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη και αναιρείται στην πράξη η δέσμευση της πολιτείας για αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη με διασφάλιση υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη κοντά στον τόπο κατοικίας του».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Ενημερωθήκαμε από τη Δημοτική Αρχή Σιντικής, πως στο επόμενο οργανόγραμμα (50Ο )  που μέλλεται να εκδοθεί, πρόκειται να καταργηθεί το   Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Σιδηροκάστρου.

 Είναι προφανές ότι εφόσον εφαρμοστεί το νέο οργανόγραμμα υποβαθμίζεται ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούνται  τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της  παραμεθόριου.

Μια τέτοια εξέλιξη μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Η αναβάθμιση,  ο εκσυγχρονισμός και η πραγματική μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης δεν επιτυγχάνεται με προχειρότητα και διοικητική αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών. Και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια ρύθμιση που αποφασίστηκε ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση,  τις οργανώσεις των  επαγγελματιών και βιοτεχνών, τις τοπικές συλλογικότητες εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει με τρόπο σαφή και ομόθυμο  την απόλυτη στήριξή της στο απολύτως δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα  του Δήμου Σιντικής  να συμπεριληφθεί το γραφείο κοινωνικής ασφάλισης   Σιδηροκάστρου στο σχέδιο του  οργανισμού ΕΦΚΑ

Το γραφείο που λειτουργεί επί δεκαετίες καλύπτει, τις ανάγκες του Δήμου Σινικής και Ηράκλειας καλύπτει 45.000 κάτοικους της ευρύτερης περιοχής μόνον ο Δήμος Σινικής έχει έκταση 1.250.00 τ.χ την μεγαλύτερη στην περιφερειακή  ενότητα Σερρών.

Η επίκληση οικονομικών λόγων δεν υφίσταται. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Σιντικής από το 2015 τα λειτουργικά έξοδα για τα δυο γραφεία,  που παραχωρήθηκαν προς χρήση δωρεάν στο ΕΦΚΑ (του  αρχείου και του γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών), καλύπτονται από τον Δήμο Σιντικής χωρίς να υπάρχει επιπλέον  κόστος.

Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα.

Και εδώ στο Νομό Σερρών αγωνιζόμαστε  χρόνια ως ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία δομών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών και όχι για την κατάργησή τους.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας  απόφασης θα αποτελέσει αντικειμενικά μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη  για τους πολίτες  της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Σιντικής και Ηράκλειας. Και τούτο γιατί θα προκαλέσει;

  • Την ταλαιπωρία τους,  λόγω της μεγάλης απόστασης από την πόλη των Σερρών   και της ελλιπούς συγκοινωνίας.
  • Την επιβάρυνση όλων αυτών  που καλούνται να συναλλάσσονται πολύ συχνά με το καθημερινά σχεδόν με το γραφείο κοινωνικής ασφάλισης Σιδηροκάστρου.
  • Η υλοποίηση μιας τέτοιας  απόφασης  ακόμη σημαίνει  ότι τορπιλίζεται το κοινωνικό κεκτημένο της ύπαρξης αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη και αναιρείται στην πράξη η δέσμευση της πολιτείας για αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη με διασφάλιση υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη κοντά στον τόπο κατοικίας του.

Το κλείσιμο μιας δημόσιας υπηρεσίας όμως δεν είναι απλές μαθηματικές πράξεις. Μια τέτοια επιλογή πρέπει να λαμβάνει υπόψη ευρύτερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και διάσταση. Στους υπολογισμούς του το υπουργείο, πρέπει  να προσθέσει, τις χαμένες εργατοώρες των συναλλασσόμενων με το γραφείο κοινωνικής ασφάλισης Σιδηροκάστρου, τα έξοδα μετακίνησης τους, την επιβάρυνση (περιβαλλοντική, συγκοινωνιακή) για πόλη των Σερρών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτονόητη και «εκ των ουκ άνευ»,  την συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου κοινωνικής ασφάλισης Σιδηροκάστρου.

 Με ευθύνη απέναντι στην τοπική κοινωνία , στο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει στο Νομό Σερρών  και στον θεσμικό της ρόλο ως συλλογικό πολιτικό όργανο, θα αναλάβει, από την πλευρά της, όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την  ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος πολιτών και φορέων της περιοχής».

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 16 Ιουλ. 2017 - 22:28