Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κυρό Ιωάννη

Μνημόσυνο υπέρ της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννη, τελέστηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στην Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίττης Σιδηροκάστρου.
Στην λαμπρή μα συνάμα και κατανυκτική Θεία Λειτουργία  προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος ετέλεσε το ιερό μνημόσυνο για τον προκάτοχό του, μακαριστό Ιωάννη, που  κοιμήθηκε πριν από 21 χρόνια αφήνοντας πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο, παρουσία του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, των αρχών του τόπου και πολλών πιστών.
Ο κ. Μακάριος στο λόγο του εξήρε το έργο του προκατόχου του, αναφέροντας τα πιο σημαντικά επιτεύγματα, όπως η Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίττης, το  Οικοτροφείο, το Γηροκομείο, το Ίδρυμα Περίθαλψης  Παίδων, οι κατασκηνώσεις και πολλά άλλα. Προσπαθούμε, συμπλήρωσε στο τέλος ο Σεβ., να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε το έργο του μακαριστού προκατόχου μου, του οποίου ζητούμε όλοι να έχουμε την ευχή του.
Σύντομο βιογραφικό του Μητροπολίτου Ιωάννου (Παπάλη, 1914-2001)
Ο Μητροπολίτης Ιωάννης, γεννήθηκε το 1914 στον Αμπελώνα Λαρίσης.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1951.
Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1951.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας. Το 1967 εξελέγη Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 7 Ιουνίου και η ενθρόνιση του έγινε στις 11 Ιουνίου 1967.
Υπήρξε Ιεράρχης απλός, ταπεινός,και πραγματοποίησε πολλά έργα.
Αξιοσημείωτα είναι τα μεγάλα του έργα όπως το Οικοτροφείο Θηλέων στο Σιδηρόκαστρο, την Ηράκλεια, την Βυρώνεια και στα Πορόϊα προσφέροντας έτσι μόρφωση σε εκατοντάδες κορίτσια στις δύσκολες τότε εποχές.
Ίδρυσε το Γηροκομείο στο Σιδηρόκαστρο “Αγιος Νεκτάριος“ καθώς και νεανικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του “Αγίου Παύλου “στο Σιδηρόκαστρο.
Η Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου καί Ιουλίττης της οποίας είναι και ο κτήτωρ είναι ένα σπουδαίο πνευματικό έργο.
Εκοιμήθη στις 8 Οκτωβρίου 2001 και ετάφη στην ως άνω Ιερά Μονή.
 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 04 Οκτ. 2022 - 09:26