Μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΣ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

    Παρουσία του Γερμανού Προξένου, κου  Stechel Walter και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθυντή του Επιμελητηρίου Σερρών υπογράφηκε την περασμένη Τρίτη από τον κ. Hoffmann Matthias, διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τον κ. Χρήστο Μέγκλα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

    Ο κ. Χρήστος Μέγκλας, αφού τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε και αναφέρθηκε σε στοιχεία των διμερών εμπορικών σχέσεων (εισαγωγές, εξαγωγές, εμπορικό ισοζύγιο), παρουσίασε στους Γερμανούς Επισήμους τα οικονομικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά δεδομένα του Νομού Σερρών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σερραϊκό επιχειρείν. Έδωσε μεγάλη έμφαση:

  • στα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής μας που την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό πόλο
  • στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της
  • στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης κυρίως στον αγροτικό, μεταποιητικό, ενεργειακό και τουριστικό τομέα
  • και βέβαια στη δυναμικότητα που χαρακτηρίζει τους Σερραίους Επιχειρηματίες.

    Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο ρόλο και στο έργο του Επιμελητηρίου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Τόνισε ότι παρέχει στα μέλη του υπηρεσίες και με πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες συμβάλλει στην εξωστρέφεια, στη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση, στην ανάπτυξη της καινοτομίας, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στην ανάπτυξη της μεταποίησης και στην αύξηση των εξαγωγών.

    Από τη μεριά του, ο Γερμανός Πρόξενος, κος Stechel Walter, ευχαριστώντας το Επιμελητήριο Σερρών, εξέφρασε την χαρά του για την υπογραφή της Συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο παρέχει υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τις σερραϊκές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με αντίστοιχες γερμανικές.

    Ο Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κος Hoffmann Matthias, είπε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δραστηριοποιείται εδώ και 90 χρόνια στην Ελλάδα και αριθμεί 850 μέλη σε Ελλάδα και Γερμανία, αποτελώντας γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε οικονομικά θέματα. Ανάπτυξε τις υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του, όπως την προετοιμασία και οργάνωση συμμετοχής σε κλαδικές εκθέσεις στη Γερμανία ως επίσημος εκπρόσωπός τους, πληροφορίες για branding, πιστοποιήσεις και μάρκετινγκ στη γερμανική αγορά κ.α.

    Έκανε ειδική αναφορά στα Forum για τα τρόφιμα που διοργανώνονται εδώ και τέσσερα χρόνια με Β2Β Συναντήσεις και ενέργειες προώθησης ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι προγραμματίζονται πέντε επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία το 2018 με στόχο, μεταξύ άλλων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τη βιοενέργεια κ.α. Ως προς τις εκθέσεις είπε ότι πολύ σημαντικό είναι το follow up ύστερα από τη συμμετοχή κάποιου σε αυτές.

    Μέσα σε φιλικό κλίμα και τη δέουσα επισημότητα υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας και ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.

Βασικοί Άξονες του Μνημονίου Συνεργασίας:

Α. Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και δικτύωση (συνεργασία, εξωστρέφεια, επιχειρηματικές αποστολές, εκθέσεις, οργανωμένες συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια)

Β. Συνεργασία στα πλαίσια σχεδιασμού και υλοποίησης επιδοτούμενων έργων από Ευρωπαϊκά ή και Εθνικά Προγράμματα

Γ. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με σκοπό μεταξύ άλλων τον εμπλουτισμό των γνώσεων στελεχών τοπικών επιχειρήσεων

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 16 Νοε. 2017 - 18:29