Μιχ. Τζελέπης: Τρία χρόνια συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος

Ο βουλευτής Ν. Σερρών και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης εισηγήθηκε του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής, Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρχικά, ο βουλευτής σχολίασε τις εξελίξεις του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Λάρισα, τονίζοντας ότι: «ήταν μία άσκηση δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της πραγματικότητας ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Όσο και να σας περιφρουρούσαν δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να κάνετε αυτόν τον διάλογο, δεν θα γλιτώσετε από την κατακραυγή και το μένος του αγροτικού κόσμου. Σας έχω πει επανειλημμένα ότι οι πολιτικές που εφαρμόσατε σ’ αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια της διακυβέρνησή σας είναι το καταστροφικό Roundup για την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τζελέπης άσκησε δριμεία κριτική για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. «Και επειδή τώρα τελευταία ακούμε πολλά για αγρότες του καναπέ, θα πρέπει να εξηγήσετε, κύριε Υπουργέ τι εννοείτε με αυτό. Θα ήθελα μόνο να σας υπενθυμίσω ότι οι δικές σας πολιτικές είναι αυτές που οδηγούν εκεί τον αγρότη. Γιατί κανένας αγρότης, με τη φοροεισπρακτική λογική σας και τη φορομπηχτική πολιτική σας, δεν μπορεί πια να παράξει, να καλλιεργήσει τα χωράφια του, δεν τον συμφέρει πια. Έχετε «τελματώσει» πια το αγροτικό εισόδημα. Θα αφήσουν όλοι τα χωράφια τους στην αγρανάπαυση, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Έστω και την τελευταία στιγμή, αλλάξτε ρότα».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Το παρόν νομοσχέδιο για τη διακίνηση και εμπορία των ευπαθών αγροτικών προϊόντων, της σήμανσης του γάλακτος και τους κρέατος είναι ομολογουμένως ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να αγγίξει τα κακώς κείμενα στην εμπορία και πληρωμή των ευπαθών αγροτικών προϊόντων και στη σήμανση στο γάλα και στο κρέας.

Ωστόσο, χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις.

1) Ως προς την έννοια του εμπόρου που ορίζετε ότι έμπορος είναι όποιος γραφεί στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων. Αφού τέσσερα, πέντε χρόνια δεν εφαρμόστηκε. Ποιος εγγυάται ότι τώρα θα λειτουργήσει; Και μάλιστα, χωρίς να έχουν καμία εξασφάλιση απέναντι στον έμπορο οι αγρότες. Δεν προβλέπεται να έχει τουλάχιστον κατατεθειμένες εγγυητικές επιστολές, για να φανεί ποιος είναι αυτός ο έμπορος τέλος πάντων που βγαίνει και παίρνει εκατομμύρια αγροτικών προϊόντων; Έχει από πίσω περιουσία; Έχει έστω αποθήκες; Τι έχει αυτός; Τίποτε.

2) Στην εμπορική συναλλαγή: Όταν με τον Ν. 4152/13 προσαρμόστηκε η Εθνική Νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 7/2011 προβλεπόταν πληρωμή σε τριάντα μέρες, έρχεστε τώρα και λέτε εξήντα μέρες. Εξήντα μέρες, όμως, λόγω των δικών σας capital control. Ρωτάτε, όμως, τον παραγωγό, ο οποίος τρεις μήνες θα κάνει να καλλιεργήσει για να παράξει ντομάτα, αν μπορεί να περιμένει άλλους δύο μήνες για να πληρωθεί; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει ένας διαχωρισμός των προϊόντων, ούτως ώστε κάποια προϊόντα να πληρωθούν σε τριάντα μέρες; Ή να υπάρξει μια δέσμευση στο Νομοσχέδιο ότι από τη στιγμή που θα καταργηθούν τα capital control, να επανέλθει η πληρωμή σε τριάντα μέρες. Εξήντα μέρες για πολλά αγροτικά προϊόντα, όπου θα μπουν ξανά  σε δεύτερη παραγωγή, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να το δούμε.

3) Στις ρυθμίσεις που αφορούν τις Κυρώσεις. Συμφωνούμε για τα ποσά. Αλλά για ποιον λόγο να χρειάζονται είτε την έγκριση του προϊσταμένου μέχρι ένα ορισμένο ποσό είτε για τα μεγάλα πρόστιμα την έγκριση του Υπουργού; Αυτά θα πρέπει να λειτουργούν αυτοματοποιημένα. Ότι προβλέπει ο Νόμος. Δεν χρειάζονται εγκρίσεις ούτε του προϊσταμένου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε του Υπουργού. Γιατί μπαίνουν αυτά τα παράθυρα;

4) Στις κυρώσεις που αφορούν τον αγρότη. Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, ο αγρότης θα πρέπει, αμελλητί, να καταθέτει ηλεκτρονικά το τιμολόγιο στην αρμόδια Αρχή που θα γίνει, για να ακολουθηθεί η περαιτέρω διαδικασία ηλεκτρονικά, μετά αυτό να μεταβιβαστεί στις τράπεζες και οι τράπεζες να ελέγξουν τα εκατομμύρια τιμολόγια για να δουν ποια δεν πληρώθηκαν. Έχετε την εντύπωση ότι πολλοί αγρότες μπορούν να το κάνουν αυτό; Πόσοι «συνεταιρισμένοι αγρότες» υπάρχουν που θα μπορέσουν να προσφύγουν στις οργανώσεις τους και ηλεκτρονικά να κάνουν την ενημέρωση αυτή; Άρα, έχουμε ένα πρόβλημα κι εδώ και βλέπουμε ότι δυσχεραίνεται όλο αυτό το σύστημα να λειτουργήσει. Σε σχέση με τις τράπεζες, είστε σίγουρος ότι οι τράπεζες θα διεκπεραιώσουν αυτό το έργο; Είστε σίγουρος ότι μπορούν να το πράξουν, να παρακολουθήσουν αυτά τα τιμολόγια πόσα πληρώθηκαν ή όχι;

            Ακόμα, ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε εκτενώς και στο μείζων ζήτημα της σήμανσης στο γάλα. «Αφορά έναν κλάδο του αγροτικού τομέα, την κτηνοτροφία. Μάλιστα, ενδιαφέρει άμεσα και τους καταναλωτές για το πώς θα εξασφαλιστεί να έχουν ποιοτικό γάλα. Είναι σημαντικό και για το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, το πώς εκεί θα εξασφαλίσουμε τη διακίνηση και εμπορία γάλατος, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και τις εξαγωγές. Χώρα προέλευσης: Ελλάδα, όταν εδώ αρμέγεται, εδώ επεξεργάζεται και συσκευάζεται. Χώρα προέλευσης: Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ένα από αυτά τα τρία δεν γίνεται στη χώρα. Πώς θα ξεχωρίσει ο καταναλωτής ή οι υπηρεσίες πού χρησιμοποιήθηκε το ελληνικό γάλα και πού το εισαγόμενο; Έχουμε οργανωμένες ηλεκτρονικά υπηρεσίες, με ισοζύγια, για να παρακολουθούν σε κάθε μεταποιητική ή μεγάλη βιομηχανία το τι γίνεται; Όχι. Άρα, και εδώ υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου. Έχω τονίσει από την αρχή ότι αυτό που ξεκαθαρίζει το θέμα, είναι η χώρα αρμέγματος. Εκεί ξέρει ο καθείς από πού είναι αυτό το γάλα. Τώρα εδώ τα μπερδεύουμε».

Επιπροσθέτως, ο Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τοποθετήθηκε ιδιαιτέρως και για την υποχρεωτική αναγραφή στο κρέας. «Εδώ θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε όλη τη διακίνηση και τη διαδρομή του κρέατος από τον στάβλο στο πιάτο. Μέχρι εκεί. Σε όλη τη διαδρομή! Όταν δεν σταματήσανε οι ελληνοποιήσεις με τη ζυγιστική μηχανή, όπου αναγράφονταν όλα αυτά, θα σταματήσουν τώρα με την ταμειακή μηχανή; Όχι, κύριε Υπουργέ. Το μόνο που θα γίνει είναι ότι θα επιβαρυνθούν οι κρεοπώλες που θα πάρουν ξανά και ταμειακές μηχανές που να αναγράφουν αυτά τα στοιχεία -ήδη παλιότερα επιβαρύνθηκαν για να έχουν ζυγιστικές μηχανές- και νομίζουμε ότι έτσι λύσαμε το πρόβλημα».

Επιπλέον, ο Βουλευτής μίλησε και για τις μειώσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Κύριε Υπουργέ, εσείς που ισχυρίζεστε ότι κόπτεσθαι σήμερα για τον αγρότη, για την αγροτική παραγωγή, για το εισόδημα, θα έπρεπε να γνωρίζατε ότι όταν ο αγρότης συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια, μεταφέρει τα προβλήματα που βιώνει καθημερινά και εκεί, σε σύνδεση με τους τεχνοκράτες, που ορίζονται στα διοικητικά συμβούλια, μπορεί να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εγώ σας ρωτώ: Για ποιον λόγο βγάζετε τους αγρότες από τα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ; Ποιο ήταν το κίνητρό σας; Για τον ΕΛΓΑ ιδιαίτερα, το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, και έρχεστε σήμερα εσείς και καταργείτε την θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών, η οποία δεν επιβαρύνει πουθενά τον κρατικό προϋπολογισμό. Τους χρωστάτε και τα 70 εκατομμύρια που πήρατε πέρσι να τα κάνετε repos στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν τα επιστρέψατε ακόμη. Λεφτά των αγροτών είναι. Γιατί τα κρατάτε και αργούν οι αποζημιώσεις και δεν μπορούν να γίνουν ούτε καν οι εκτιμήσεις;».

Επίσης, ο Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παρέλειψε να αναλύσει και τις διατάξεις που αφορούν τον ΟΔΙΑΓΕ. «Σε σχέση με τον περιβόητο Οργανισμό που θέλετε να στήσετε, τον ΟΔΙΑΓΕ, όπου εκεί θέλετε να πάρετε την περιουσία των αγροτών, το προσπαθήσατε αυτό με τον Νόμο περί συνεταιρισμών, τον ν.4384/2016. Το καταλάβατε και το πήρατε πίσω ότι είναι Αντισυνταγματικό. Εσείς που λέτε σήμερα όλοι για το συνεταιριστικό κίνημα και χύνετε κροκοδείλια δάκρυα και θυμάστε τις συνεταιριστικές αρχές, είτε του Μάντσεστερ είτε των Αμπελακίων, καταργείτε την αυτονομία του συνεταιριστικού κινήματος, του συνεταιρισμού και την δυνατότητα να αποφασίζουν τα μέλη του. Γιατί παίρνετε την περιουσία των Ελλήνων αγροτών, η οποία δημιουργήθηκε με τα χρόνια και την μεταβιβάζετε σε έναν κρατικό οργανισμό που θα διορίζετε εσείς τα διοικητικά συμβούλια και, μάλιστα, ανοίγετε και κερκόπορτα; Δεν λέτε ότι αυτά θα πάνε μόνον σε άλλους συνεταιρισμούς. Αλλά, απεναντίας, υπάρχει σχετική διάταξη μέσα στο Ν/Σ, ότι μπορούν να δοθούν και για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή ιδιώτες. Επιμένουμε και είμαστε κάθετοι  αυτό να το πάρετε πίσω».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε και στην Τροπολογία που κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «την ευθύνη των διοικήσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή έχουν κυρηχθεί σε πτώχευση». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής: «Αυτό είναι ένα θέμα πολλών χρόνων και ταλανίζει πάρα πολύ κόσμο. Διοικήσεις σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ενώσεις, που δεν έκαναν καμία πράξη διαχείρισης, αλλά επειδή ο συνεταιρισμός που αναλάμβαναν είχε χρέη στο δημόσιο, είτε στο ΙΚΑ είτε στην εφορία, τους δεσμεύτηκαν οι περιουσίες, δεν έχουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί οι οργανώσεις τους μπήκαν σε εκκαθάριση. Και ενώ οι οργανώσεις τους έχουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία, όταν θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, θα είναι μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που έχουν οι συνεταιρισμοί, συνεχίζετε να τους κρατάτε ομήρους όλους αυτούς, αντί επιτέλους να δώσετε μία λύση. Και μην βιαστεί κάποιος να πει ότι πάμε να καλύψουμε τα λαμόγια. Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή είναι στα δικαστήρια για διαχειριστικές πράξεις οι συνεταιριστές. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εκκρεμείς δίκες και ποινικές ευθύνες. Θα ζητούσα, λοιπόν, και από τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω σε αυτή την τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη». 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 14 Οκτ. 2017 - 13:12