Μέτρα προστασίας και στήριξης των ΑμεΑ ζητάει ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών

Μέτρα προστασίας και στήριξης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους ζητάει ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις του για ενίσχυση του συστήματος υγείας δεν εισακούσθηκαν και πλέον η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ζητείται η συνδρομή των δήμων για τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες ΑμεΑ, επέκταση της ειδικής άδειας εργαζομένων, παροχή απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού και μέτρα για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των αναγκαίων δραστηριοτήτων από τους ΑμεΑ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Ως Σύλλογος, τουλάχιστον από το 2010 και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ευπαθών ομάδων και υγειονομικών, προειδοποιούσαμε για τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών εμπορευματοποίησης της υγείας μεταξύ άλλων και στην Π.Ε. Σερρών. Σταθερά τονίζαμε ότι περικοπές των κρατικών δαπανών προς το δημόσιο σύστημα υγείας και η εκχώρηση σημαντικού μέρους των υπηρεσιών του στον ιδιωτικό τομέα για κερδοσκοπική δράση θα του προκαλούσαν κρίσιμη αποδυνάμωση. Αντίθετα προτάσσαμε ότι κριτήριο λειτουργίας του θα έπρεπε να είναι οι λαϊκές ανάγκες, στη βάση του επιπέδου ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.  

Ωστόσο οι τοποθετήσεις και οι κινητοποιήσεις μας, όπως και αυτές της ΟΕΝΓΕ και της ΕΝΙΣ, απορρίφθηκαν και πολεμήθηκαν απ’  όλες διαδοχικά της κυβερνήσεις ως «υπερβολικές-τρομολαγνικές», «μη ρεαλιστικές» και «κομματικά υποκινούμενες». Μάλιστα σε αυτό το σκοπό αξιοποιήθηκαν τοπικοί άρχοντες, συνδικαλιστές, δημοσιολόγοι κ.α. Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε και το κάλεσμα αλλαγής πολιτικής που απευθύναμε προς την κυβέρνηση της ΝΔ την Άνοιξη, όπως και οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις των υγειονομικών, όταν η πανδημία έφτασε στη χώρα.  

Σήμερα ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής τα νοσοκομεία της β. Ελλάδας, όπως και των Σερρών, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται δραματικά, ενώ ήδη λέγεται ότι έχουν εμφανιστεί φαινόμενα επιλογής ασθενών. Παράλληλα οι χρονίως πάσχοντες στερούνται ή αγωνιούν για το πως θα καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν επί της ουσίας μετατραπεί σε ιδρύματα μίας νόσου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι επιλογές της κυβέρνησης να κλείσει και να αποδυναμώσει κέντρα υγείας, να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία κατά 572 εκατ. Ευρώ το 2021, να αγοράζει υπηρεσίες και να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα όπου είναι απαραίτητο, αλλά και να αρνείται πεισματικά την στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, μεταξύ αυτού και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό, μόνο ως επικίνδυνες και βαθιά ταξικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σε αυτό συνηγορεί η απόφαση της να επιρρίψει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη την έκρηξη της πανδημίας, αποκρύπτοντας τις ευθύνες της και «βγάζοντας λάδι» οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τον ευτελισμό των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές, στα σχολεία, στους χώρους εργασία, στα μέσα συγκοινωνίας κ.α. Αντίστοιχα αυτό καταδεικνύει και η καταστολή που ασκεί σε όσους διεκδικούν μέτρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και υπέρ του οικονομικά και ψυχικά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να ακούσει την ΟΕΝΓΕ και να αλλάξει πολιτική. Αντίστοιχα καλούμε τους τοπικούς πολιτειακούς παράγοντες να πάψουν να λειτουργούν ως απολογητές της κυβέρνησης και να σταματήσουν να «κουνούν το δάχτυλο» στον ίδιο τους το λαό. Αντίθετα τους παροτρύνουμε να στηρίξουν έμπρακτα και άμεσα τα αιτήματα της ΕΝΙΣ, να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του Σερραϊκού λαού από τον ιό και τις επιπτώσεις του lock down.

Άμεσα διεκδικούμε:

  • Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της ΕΝΙΣ και της ΟΕΝΓΕ
  • Καταγραφή από τους Δήμους όλων των οικογενειών ΑμεΑ. Οι Δήμοι και ο ΟΠΕΚΑ διαθέτουν στοιχεία από την παροχή των Αναπηρικών επιδομάτων.
  • Οι υπηρεσίες των Δήμων να διασφαλίσουν οι ίδιες την τακτική επικοινωνία τους με τις οικογένειες των ΑμεΑ, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση τους και να εντοπίζονται ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης.
  • Επέκταση της ειδικής άδειας σε όλες τους εργαζομένους α) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες β) που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας της για όσο διαρκή η πανδημία.  
  • Με ευθύνη του κράτους δωρεάν παροχή σε όλες τους ΑμεΑ και στις οικογένειες τους του απαραίτητου εξοπλισμού προστασίας από τον υιό (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.α)
  • Το κράτος να εγγυηθεί τη διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού, μόλις κάποιος ΑμεΑ εμφανίσει συμπτώματα
  • Η πολιτεία να εξασφαλίσει την άμεση μεταφορά στα νοσοκομεία όσων συναδέλφων νοσήσουν από τον υιό. Αντίστοιχα να φροντίσει για την αποτελεσματική κατ’ οίκων νοσηλεία όσων συναδέλφων νοσήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο από οποιαδήποτε αιτία όσο διαρκή η πανδημία
  • Μέτρα για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση από τους ΑμεΑ, όλων των αναγκαίων δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της σωματικής ή ψυχικής βλάβης τους (φυσικοθεραπείες, άλλου είδους θεραπείες, κ.α)

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 26 Νοε. 2020 - 14:53