Με επιτυχία διοργανώθηκαν τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2018»

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κοτζάογλου και η συντονίστρια της εκδήλωσης κα Δήμητρα Μετόκη.

Υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σερρών (ΚΕΔΗΣ) συνδιοργάνωσαν τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2018», το Σάββατο 10 Μαρτίου τρ.έ.
Το πρωί του Σαββάτου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (οδός Δορυλαίου), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου, ο οποίος χειροτόνησε και τον ιερέα του Ναού, π. Ηλία.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον ελληνισμό της Ανατολής, ο οποίος εγκατέλειψε τις πατρογονικές του εστίες, υπό τραγικές συνθήκες και κατατρεγμένος ήρθε στη Μητέρα Πατρίδα.
Μικρασιάτες, Πόντιοι και Θρακιώτες, τόνισε ο κ. Θεολόγος, ήρθαν εδώ με ελάχιστα εφόδια, μεταφέροντας, όμως, και πολλά κειμήλια της Εκκλησίας. Οι Σύλλογοι των προσφύγων, πρόσθεσε, διατηρούν τα ήθη και έθιμα της Ανατολής για αυτό και είναι αξιέπαινοι, διότι κρατούν άσβεστη τη μνήμη των ιδιαίτερων πατρίδων τους.
Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος, ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα, καθώς οι γείτονες δεν κρύβουν τις επιθετικές προθέσεις τους.
Οφείλουμε όλοι, είπε, να είμαστε μονιασμένοι και, κυρίως, κοντά στην Εκκλησία, η οποία πάντοτε βρίσκεται πλησίον του ποιμνίου της.
***
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού, οι συνδιοργανωτές των «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΩΝ 2018», παρέθεσαν δεξίωση.
***
Την ίδια ημέρα και ώρα 7:30΄ μ.μ. στην αίθουσα του παλαιού ΟΡΦΕΑ (πρώην ΔΗΠΕΘΕ) συνεχίστηκαν τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ» με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ κ. Βασ. Τερζή. Ακολούθως έγινε η παρουσίαση βιβλίου της Πασχαλίας Κοκόλη-Γκιλιμανάκη, με τίτλο «Λαογραφικές Διαδρομές Μικράς Ασίας και Θράκης», από τις φιλολόγους Ολυμπία Παχαδίρογλου και Σύλια Ζέττα.
Ήταν μία καθ’ όλα πετυχημένη παρουσίαση του βιβλίου, από δύο καθηγήτριες που διακρίνονται για την ευρυμάθειά τους και την άψογη έκφραση λόγου.
Για τη συγγραφέα του βιβλίου μίλησε για λίγο ο πρώην δήμαρχος Σερρών κ. Ζήσης Μητλιάγκας, καθηγητής φιλόλογος, ο οποίος είχε μαθήτρια την συγγραφέα κα Πασχαλία Κοκόλη-Γκιλιμανάκη.
Ακολούθησαν ύμνοι ιερών Ακολουθιών Αγίων της Μικράς Ασίας, από τον καλλίφωνο ιεροψάλτη-ιατρό Ευστάθιο Ξανθόπουλο. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επτά  τραγούδια της Μικράς Ασίας, από τα οποία τα τρία εκτελέστηκαν για πρώτη φορά, από την Μικτή Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Αδελφότητας, υπό την διεύθυνση του Δημητρίου Αρδανιώτη, καθηγητού-πρωτοψάλτου.
Εξάλλου, επιδόθηκαν τιμητικά διπλώματα σε συγγενείς αποθανόντων χορωδών της Αδελφότητας.
Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Σωκράτης Κοτζάογλου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους επισήμους και το κοινό, εκφράζοντας και ευχαριστίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και υπερπλήρωσαν (πολλοί δεν βρήκαν θέση και αποχώρησαν) την αίθουσα του παλαιού ΟΡΦΕΑ.
Τέλος, ευχαρίστησε και όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση των «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΩΝ 2018».
         

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 14 Μαρ. 2018 - 11:35