Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Ο Ισοκράτης ως ρήτορας, παιδαγωγός και πολιτικός

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασής του για τον κορυφαίο των ρητόρων του Ελληνικού Πνεύματος, τον Ισοκράτη, θα αύριο, Τετάρτη,  ο βασικός συνεργάτης, και κυρίως συντελεστής των μαθημάτων κλασικής παιδείας, κ. Γιώργος Δεληγιώργης, φιλόλογος.

 Ο Ισοκράτης γεννημένος το 436 π. Χ. αναδεικνύεται σε μια κορυφαία μορφή στο χώρο της ρητορικής τον 4° αιώνα, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τη μεγάλη ανησυχία για το μέλ­λον των Ελληνικών πόλεων.

Δεν ανέβηκε στο βήμα, αλλά με τους γραπτούς λόγους του που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι πέρασε στους αναγνώστες του τις πολύ ενδιαφέρουσες από­ψεις του σε θέματα παιδείας, ρητορικής και πολιτικής.

Η σχολή που ίδρυσε το 390 π. Χ. εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αξιόλογα πνευματικά ιδρύματα της Αθή­νας. Η διδασκαλία του στο σύνολο της κυριαρχείται από την «λόγων παιδεία», όπως την έλεγε, που είχε ως στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότη­τας.

Και στον χώρο της πολιτικής θεωρείται βασικός δια­μορφωτής των εξελίξεων, καθώς η επίδραση που α­σκεί στους συγχρόνους του είναι μεγάλη.

Αφιερώνεται στην πραγμάτωση των πολιτικών του στόχων που είναι πρώτα η πολιτική σταθερότητα στην πόλη του και στην Ελλάδα, η πολιτιστική ενότητα των Ελλήνων, η Πανελλήνια ιδέα και η αναζήτηση του πολιτικού ηγέτη που θα αναλάβει τον πόλεμο κατά των βαρβάρων.

Όταν διαπιστώνει τη νοσηρότητα της Αθηναϊκής πολι­τικής στρέφεται στον Φίλιππο και εναποθέτει την εκ­πλήρωση των σχεδίων του στον βασιλιά της Μακεδο­νίας.

Ο Ισοκράτης αποδεικνύεται τελικά ένας διορατικός πολιτικός που προβλέπει τις εξελίξεις, αλλά και ένας μεγάλος συγγραφέας που με τα έργα του επηρεάζει εντονότατα την ελληνική πεζογραφία.

Ο Γιώργος Δεληγιάννης με άριστες φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρξε , κατά γενική ομολογία, λαμπρός παιδαγωγός και δάσκαλος των ανθρωπιστικών γραμμάτων.  Μετά την πολύτιμη προσφορά του  στους νέους μας ως φιλόλογος, πλουτίζει με τις εξαιρετικές εισηγήσεις του το υπέροχο Πνευματικό μας Συμπόσιο που το παρακολουθούν δεκάδες συμπολιτών μας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η Α.Ε. Ουστριάς (ΤΟΥΟΤΑ)  και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 12 Μαρ. 2018 - 18:12