Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: «Η φυλάκιση στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη»

Στην επόμενη παρουσίαση των Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, η Ελένη Ανδρονίδου, κόρη του Θεολόγη Ανδρονίδη και της Αριάδνης Παπαφωτίου, με εξαιρετικές σπουδές στα Νομικά, θα αναπτύξει το ενδιαφέρον θέμα: «Η φυλάκιση στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη».

 Συγκεκριμένα: 

Η φυλάκιση δεν είχε πάντα τη μορφή και τη λειτουργία που έχει η σημερινή εποχή. Οι αναφορές του Ηροδότου στις πρώιμες μορφές της φυλάκισης, εμφανίζουν τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της , τα οποία συναντάμε ακόμα και σήμερα. Η έννοια της φυλάκισης και οι εν γένει ποινές που επιβάλλονται για τα εκάστοτε εγκλήματα άλλες μένουν στάσιμες και άλλες εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Σημαντική είναι η συμβολή του Πλάτωνα, ο οποίος συνέλαβε πρώτος την έννοια του Σωφρονισμού, δηλαδή της επανακοινωνικοποίησης του δράστη, που αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της σημερινής φυλάκισης. Η ιδέα όμως αυτή του σωφρονισμού θα αργήσει να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς στη ρωμαϊκή εποχή και το Βυζάντιο, οι αγριότητες που είχαν στόχο στην ανταπόδοση του κακού και την τιμωρία του δράστη αποτελούν αποκλειστικά το κυρωτικό σύστημα της εποχής.

 Η Ελένη Ανδρονίδου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασκούμενη δικηγόρος Σερρών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια εργατικού δικαίου και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού  στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ της Γερμανίας. Ολοκλήρωσε 6 μήνες φοίτησης στο Γαλλικό πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris Est-Creteil. Συμμετείχε σε πλήθος συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)  και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 16 Ιαν. 2018 - 09:20