Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Η Αλεξάνδρα Μπαΐρα παρουσιάζει την τραγωδία του Σοφοκλή «Αίας»

Με μια από τις πιο αρχαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή, τον Αίαντα, θα ασχοληθεί στα επόμενα δυο μαθήματα η φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαϊρα, βασική συνεργάτης και ουσιαστικός συντελεστής της επιτυχίας του μοναδικού, ανά την Ελλάδα, Πνευματικού μας Συμποσίου.

Ο Σοφοκλής (496 – 406 π.Χ.)  ήταν ευνοημένος από κάθε άποψη. Γεννήθηκε και ανατράφηκε σε εύπορη και αρχοντική οικογένεια στον Κολωνό, τον οποίο και επαινεί στο τελευταίο του έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ». Το αθηναϊκό κοινό τον αγάπησε και του χάρισε δεκαοχτώ πρώτες νίκες στα Μεγάλα Διονύσια και έξι στα Δήναια.

Πέθανε τιμημένος σε βαθιά γεράματα, και ο τάφος του έγινε προσκύνημα.

Ο «Αίας» είναι από τις αρχαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή. Τοποθετείται γύρω στα 450 π.Χ. Μύθος και πλοκή του δράματος ανάγονται στο γνωστό επεισόδιο του επικού κύκλου «Όπλων Κρίσις». Όταν σκοτώνεται ο Αχιλλέας, η  μάνα του, η θεά Θέτιδα, ορίζει : Την πανοπλία του γιου της να την πάρει ο άριστος των Αχαιών, ο δεύτερος κατά την τάξη ήρωας μετά τον Αχιλλέα. Ποιος το περίμενε οι δυο Ατρείδες, Αγαμέμνων και Μενέλαος, να προσφέρουν τα πολύτιμα  όπλα στον Οδυσσέα και όχι στον Αίαντα; Η αντίδραση του πληγωμένου ήρωα είναι χειρότερη από εκείνη του Αχιλλέα, όταν ο Αγαμέμνονας του αρπάζει την Βρισηίδα.

Ο μύθος όμως – κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ποτέ – ήταν για τον τραγικό ποιητή το μέσον, για να εκφράσει το θρησκευτικό,  φιλοσοφικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό του πιστεύω. Στόχος όλων των τραγικών ποιητών ήταν το παρόν της πόλεως. Γι' αυτό άλλωστε το θέατρο της Αθήνας του 5ου π.Χ. αι. Ήταν το Σχολείο της Δημοκρατίας – οι Αθηναίοι αποκωδικοποιούσαν τους μύθους πολύ καλύτερα από εμάς τους Νεοέλληνες.

Αυτήν την αποκωδικοποίηση του «Αίαντα», την «ανάγνωση» του κατά τον Δημήτρη Μαρωνίτη, θα επιχειρήσουμε στα δυο μαθήματα μας.

Η Αλεξάνδρα των γραμμάτων και της καρδιάς μας, με έρωτα για τα Ελληνικά γράμματα την διδασκαλία και την παιδεία, για πολλά χρόνια ως λειτουργός – παιδαγωγός φώτιζε το νου και την ψυχή πάρα πολλών νέων παιδιών με τις υψηλές πνευματικές και ηθικές αξίες του υπέρμαχου Ελληνικού πολιτισμού. Και γι’ αυτό κέρδισε παντοτινά την αγάπη και ευγνωμοσύνη, όσο λίγοι, των νέων ανθρώπων.

Συνεργάστηκε από τους πρώτους στο Πνευματικό μας Συμπόσιο με υπέροχο ταξίδι και μαγευτικό λόγο από τα πρώτα βήματα του Ελληνικού Πολιτισμού ως τις μέρες μας. Και έκανε να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τα προϊόντα του Ελληνικού Πνεύματος ακόμα και όσοι, με την τυπολατρική διδασκαλία στην εκπαίδευση,  δεν είχαν και πολλή εξοικείωση με το λόγο και το πνεύμα των Ελλήνων και πανανθρώπινου πολιτισμού.

Τα μαθήματα γίνονται: Κάθε Τετάρτη εδώ και 15 χρόνια στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Σωκράτης Μικρού) ώρα  επτά (7) μμ.

 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  Η ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε (Τηλεθέρμανση), η ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε (Εμπορία αυτοκινήτων) και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 14 Οκτ. 2017 - 12:47