«Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» διατράνωσαν 500.000 πολίτες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα έστειλαν χθες γύρω στους 500.000 πολίτες που συμμετείχαν στο εντυπωσιακό -για την εποχή και τηρουμένων των αναλογιών- συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο, η εξέδρα του οποίου είχε στηθεί απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νέα παραλία, ήταν γεμάτο με πάθος, παλμό, ένταση, συνθήματα και… γιουχαΐσματα.

Ενας από τους βασικούς ομιλητές ήταν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ πριν υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία. «Δεν θα δεχτούμε ερώτημα του τύπου “Δέχεστε ή όχι την ονομασία Βόρεια/Ανω Μακεδονία;”, αλλά ένα και ξεκάθαρο: “Δέχεστε ή όχι τη χρήση του όρου Μακεδονία;”», σημείωσε. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, όπως είπε, 25 χρόνια που διαπραγματεύεται το θέμα πλούτισε.

Ο ιερέας Ανδρέας Κεφαλογιάννης, στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τόνισε ότι «οι Κρήτες ήταν, είναι και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για λευτεριά και αξιοπρέπεια. Για εμάς η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας. Είναι η βόρεια προέκταση της Κρήτης. Στηρίζουμε έναν αγώνα καθαρό, μακριά από εθνικιστικές φωνές».

«Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο να χρειάζεται να αναρωτιόμαστε αν η Μακεδονία είναι ελληνική; Συγχαρητήρια σε όλους σας, ο αγώνας θα δικαιωθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, Ανέστης Οσιπίδης. «Ως σαρακατσάνοι είμαστε παρόντες στους αγώνες του έθνους, ποτίσαμε με το αίμα μας τα βουνά της Μακεδονίας. Ο αγώνας τώρα αρχίζει, καλή αρχή», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Σαρακατσαναίων, Γιώργος Μουτσιάνας. «Εμείς οι γηγενείς ξέρουμε πολύ καλά ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Συλλέγουμε υπογραφές στο onomasia.gr», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, Ελευθέριος Χατζόπουλος, είπε ότι «οι πολιτιστικοί φορείς δεν έχουν καμία εξάρτηση από τα κόμματα, γι’ αυτό έχουν και λόγο και έργο. Να κάνουμε μνημόσυνο στη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τη Μακεδονία. Οι πλαστογράφοι δεν μπορούν να επιβιώνουν ακόμη γιατί η Ιστορία είναι εδώ. Ολοι μαζί προχωράμε», ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων τόνισε ότι «ενάντια στο ψέμα, την άρνηση, βρισκόμαστε εδώ για τη γη της Μακεδονίας που μας δέχθηκε φιλόξενα όταν οι δρόμοι του ξεριζωμού μάς οδήγησαν εδώ. Υπερασπιζόμαστε την αυταπόδεικτη αλήθεια και η αλήθεια θα νικήσει το ψέμα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δυτικομακεδονικών σωματείων υπογράμμισε: «Ευχαριστώ τον Θεό που με αξιώνει για δεύτερη φορά να βρίσκομαι σε μια τέτοια συγκέντρωση. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας βρίσκονται εδώ και δίνουν ξεχωριστό θάρρος στην ψυχή μας. Καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος του εθνικού της χρέους. Οχι ως φοβισμένα ανθρωπάκια, πιόνια ξένων δυνάμεων. Η Μακεδονία είναι η καρδιά της Ελλάδας».

«Εμείς είμαστε Μακεδόνες – Θέλουν να μας κλέψουν το όνομα»

Ηταν μία «ανάσα» ελπίδας και αναπτέρωσης ηθικού για τους Βορειοελλαδίτες.  Η μεγάλη προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των διοργανωτών, οι οποίοι αν και «ερασιτέχνες» και χωρίς βοήθεια από μεγάλο φορέα, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Ωστόσο, οι οργανωτικές ελλείψεις ήταν πολλές, με κυριότερη την απουσία μεγαφώνων σε μικρή απόσταση από την εξέδρα.

Από νωρίς χθες το πρωί, περίπου 300 λεωφορεία, μεταφέροντας συνολικά 15.000 άτομα, άρχισαν να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Είχαν ξεκινήσει από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τη Στερεά, την Ηπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Θράκη και φυσικά από τη Μακεδονία. Ο κόσμος ξεκίνησε να συνωστίζεται απέναντι από την εξέδρα, η οποία είχε στηθεί κοντά στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη και είχε «μέτωπο» προς τον Θερμαϊκό Κόλπο. Η πλατεία γέμισε ασφυκτικά και ο κόσμος άρχισε να αναπτύσσεται εκατέρωθεν. Ηταν πυκνή η συμμετοχή έως την πλατεία του Λευκού Πύργου και έως το Μακεδονία Παλάς. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος αραίωνε αρκετά. Δηλαδή, από το Μακεδονία Παλάς έως τους Ομίλους ήταν άνετη η διάβαση ενώ το ίδιο συνέβαινε και από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, όπου είχαν σταθμεύσει τα περισσότερα από τα λεωφορεία.

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ.: Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματός του Μάριος Γεωργιάδης, Ιωάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς. Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Στο χώρο έφτασε και ο παραιτηθείς Κώστας Ζουράρις, τον οποίο συγκεντρωμένοι πήραν στο… κυνηγητό, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τάχιστα. Στο συλλαλητήριο ήταν ακόμη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από το χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, δηλαδή στις 15:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:15. Εντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα ακούγονταν κάθε φορά που γινόταν αναφορά στον Μάθιου Νίμιτς και τον Γιάννη Μπουτάρη. Το μπλοκ της Χρυσής Αυγής έφτασε οργανωμένα στο χώρο στις 13:30 και πήρε τη θέση του μπροστά από την εξέδρα. Μία ώρα αργότερα, μία μικρή ομάδα περίπου 30 ατόμων, που συμμετείχαν στο μπλοκ της Χ.Α., με μαύρα ρούχα, κουκούλες και ελληνικές σημαίες με ξύλινα κοντάρια, αποσπάστηκαν από την εκδήλωση. Μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο ήρθαν στα χέρια με πολίτες. Οι νεαροί υποχώρησαν στο γειτονικό πάρκο Ξαρχάκου, όπου συνέχισαν να προκαλούν. Πολίτες τους πήραν και πάλι στο κυνήγι. Οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή και μέσω της οδού Νικολάου Γερμανού έφτασαν στην Τσιμισκή και από εκεί ανηφόρισαν τη Ναυαρίνου με στόχο να φτάσουν στην Καμάρα, όπου ήταν σε εξέλιξη αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν ανάμεσα στις δύο ομάδες και ακολούθησαν συμπλοκές και ένταση. Οι κουκουλοφόροι με τις ελληνικές σημαίες αποχώρησαν και λίγη ώρα αργότερα ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Στρατού με την οδό Μπιζανίου παραδόθηκε στις φλόγες, ενέργεια η οποία σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ξεκίνησε από μικρή ομάδα κουκουλοφόρων που φώναζαν ακροδεξιά συνθήματα. Το συγκεκριμένο κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές. Νωρίτερα, από άλλη κατάληψη αντιεξουσιαστών, στη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, κρανοφόροι πετούσαν πέτρες και ξύλα σε άτομα που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο. Σε όλο το μήκος της παλιάς και της νέας παραλίας υπήρχαν καντίνες και πάγκοι μικροπωλητών οι οποίοι διέθεταν ελληνικές σημαίες σε πολλά μεγέθη και κασκόλ.

Φυγαδεύτηκε ο Ζουράρις

«Προδότη», «ξεφτίλα», «αλήτη» και πολλά άλλα, τα οποία δεν μπορούν να γραφούν, είπαν στον Κώστα Ζουράρι συγκεντρωμένοι στο συλλαλητήριο. Μόλις αντιλήφθηκαν τον πρώην υφυπουργό Παιδείας, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το σάλο με τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τον Αρη και τον Ολυμπιακό, άρχισαν να τον κυνηγούν. Οι άντρες της ασφάλειάς του τον πήγαν μέχρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και πρόλαβαν να τον φυγαδεύσουν με αυτοκίνητο…

 Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Ασχημη εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να μοιράσει στους συγκεντρωμένους του συλλαλητηρίου τετρασέλιδο (σχεδόν προεκλογικό) φυλλάδιο, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οχι στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια». Μάλιστα, λίγο αργότερα εθεάθη να κάνει χειραψίες με τους πολίτες στη Λεωφόρο Νίκης, πολλοί από τους οποίους αγνοούσαν την πολιτική ύπαρξή του…

 Χρυσαυγίτες με κουκούλες

Τρικάκια με το σύνθημα «Μακεδονία μόνο ελληνική – Χρυσή Αυγή» πέταξαν στο χώρο του συλλαλητηρίου οπαδοί του κόμματος. Είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Χ.Α., απέναντι από τα δικαστήρια και ήρθαν οργανωμένα. Ολοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα, με κουκούλες, κράνη, ή στην καλύτερη περίπτωση καπέλο. Με κοινό βηματισμό έφτασαν πίσω από την εξέδρα στις 13:30 και «στριμώχτηκαν» μέσα από μία στενή δίοδο ώστε να πιάσουν μία… καλή θέση μπροστά στην εξέδρα…

 

www.eleftherostypos.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 22 Ιαν. 2018 - 09:14