Κώστας Καραμανλής: Η κυβέρνηση επιδιώκει την εθνική συνεννόηση μόνο σε επίπεδο ρητορικής

Έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι κρατάει σε «πλήρες σκοτάδι» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να παρέχει καμία απολύτως ενημέρωση,  για τους χειρισμούς της και τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό, ήταν ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ενημερωτική εκπομπή «Σήμερα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει μεγάλη ικανότητα σε διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας μίνιμουμ συνεννόησης στα εθνικά ζητήματα αλλά, σημείωσε, ότι κάτι τέτοιο η κυβέρνηση το επιδιώκει μόνο σε επίπεδο ρητορικής.

Ο Σερραίος βουλευτής εστίασε στην επιτυχία του συλλαλητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία των πολιτών στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και της διαφύλαξης των ιστορικών κεκτημένων της Μακεδονίας.

Συνέστησε να μην μιλούν για το θέμα αυτοί που δεν πρέπει, ενώ, τόνισε, ότι η λύση εξαρτάται από τη στάση των Σκοπιανών. Ως πρωταρχικά ζητήματα για τη Νέα Δημοκρατία περιέγραψε το θέμα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, του συντάγματος, των χαρτών αλλά και της ονομασίας, για την οποία, ανέφερε, ότι θα πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα κράτη.

Εκτίμησε ότι ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει ήττα για την κυβέρνηση.

Αναγνώρισε ως εποικοδομητικό το διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει καθαρή θέση στο Σκοπιανό ζήτημα. Υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Εκκλησίας να έχει άποψη στο θέμα αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Κάλεσε οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου να προσεγγίζονται με σεβασμό, κρίνοντας ότι η προτροπή του για μη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν ήταν άστοχη αλλά κρίθηκε εκ του αποτελέσματος.

Προέτρεψε, ακόμη, να μην συγχέεται το αίσθημα του πατριωτισμού με τον εθνικισμό, καλώντας τη γείτονα χώρα να σταματήσει να καπηλεύεται τα ιστορικά μας κεκτημένα. 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 23 Ιαν. 2018 - 12:02