Κων. Μπούμπας: Να αποκατασταθούν οι επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ του 2008

Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση αν είναι στις προθέσεις της η άμεση αποκατάσταση των επιτυχόντων στην προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι πέτυχαν υψηλότερη κατάταξη στη λίστα αποτελεσμάτων από εκείνους που τελικά διορίσθηκαν ζητάει ο Σερραίος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κων. Μπούμπας.

Σε ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Με την υπ’ αρ. 527/2015 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ομόφωνα ότι, στους διορισμούς στην εκπαίδευση, κατά το χρονικό διάστημα από το σχολικό έτος 2009 – 2010 έως και 2013 – 2014, διορίστηκαν εκπαιδευτικοί, που δεν είχαν συμμετάσχει στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, του έτους 2008 (ή άτομα που συμμετείχαν και απέτυχαν) και στερήθηκε το διορισμό αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του διαγωνισμού αυτού, που κατείχε πολύ υψηλή σειρά κατάταξης στον ανάλογο πίνακα του ΑΣΕΠ. Σε συνέχεια της άνω απόφασης και μετά από σειρά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ψηφίστηκε το υπ’ αρ. 73 άρθρο, του ν. 4589/2019, δυνάμει του οποίου διορίστηκαν 400 εκπαιδευτικοί από τους επιτυχόντες αυτούς, οι οποίοι είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, όσον αφορά στην ανωτέρω κατάταξη, ανάμεσα στους παραλειφθέντες επιτυχόντες και στους 400 τελικώς διορισμένους, βρίσκεται αριθμός εκπαιδευτικών με υψηλότερη βαθμολογία από τους τελευταίους 400, ο οποίος δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διότι δεν γνώριζε πώς να ασκήσει τα δικαιώματά του, που απέρρεαν απ’ την άνω απόφαση της Ολομέλειας, ώστε να εκδώσει καθένας εξ’ αυτών αμετάκλητες αποφάσεις για την ατομική του περίπτωση. Όμως, συναφή ζητήματα με τα ανωτέρω έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν η Πολιτεία και μάλιστα, χωρίς τη σημερινή κάλυψη των θετικών δικαστικών αποφάσεων, έχοντας αποκαταστήσει υπαλλήλους, ακόμα και με διακομματική συναίνεση, οι οποίοι παρέμεναν αδιόριστοι, παρ’ ότι συνάδελφοί τους συμμέτοχοι σε ίδιο διαγωνισμό μ’ αυτούς, κάτοχοι χαμηλότερων βαθμολογιών, είχαν διοριστεί ( βλ. ν.3320/2005 - νόμος Παυλόπουλου, ν.4369/2016 )

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων των ανωτέρω πολιτών, που καταπατώνται στην άνω περιγραφόμενη περίπτωση προσλήψεων με διαδικασία επιλογής βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, μεριμνώντας για την αποκατάσταση εκείνων των επιτυχόντων στην προκήρυξη ΑΣΕΠ, του 2008, οι οποίοι πέτυχαν υψηλότερη κατάταξη στη λίστα αποτελεσμάτων της άνω προκήρυξης από εκείνους που τελικά διορίστηκαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Μπούμπας

Μαρία Αθανασίου

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 29 Σεπ. 2020 - 19:08