Κατηγορούν συμβούλους του Τραμπ για συνομωσία κατά των ΗΠΑ

Αθώοι δήλωσαν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση ζήτησε η εγγύηση για τον Μάναφορτ να οριστεί στα 10 εκατομμύρια δολάρια και για τον Γκέιτς στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Νωρίτερα ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, έφθασε είχε πάει στο FBI αφού κλήθηκε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ένας συνεργάτης του Πολ Μάναφορτ, ο Ρικ Γκέιτς, κλήθηκε επίσης να παραδοθεί στις αρχές. 

Πρόκειται για τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους New York Times, το όνομα του Ρικ Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα εταιρειών με έδρα την Κύπρο μέσω των οποίων ο Πολ Μάναφορτ φαίνεται ότι έλαβε πληρωμές προερχόμενες από την ανατολική Ευρώπη.

Δεν έχουν διευκρινιστεί οι κατηγορίες που ο Ρόμπερτ Μιούλερ αποφάσισε να απαγγείλει.

Ο Πολ Μάναφορτ διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Αύγουστο 2016, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά κυρίως τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με φιλορώσους ουκρανούς ολιγάρχες.

Στα τέλη Ιουλίου το FBI είχε ερευνήσει μια από τις κατοικίες του και είχε κατασχέσει έγγραφα.

Ομολόγησε ο Τζορτζ Παπαδόπουλος

Στο μεταξύ ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, έγινε γνωστό από τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τη Ρωσία , κι έτσι είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του επιτελείου που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.

Ο δικηγόρος Τζορτζ Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση σε πράκτορες του FBI, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της "σύμπραξης" του επιτε-λείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Παπαδόπουλος είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του Τραμπ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις. Συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα το 2016, ως σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, δήλωσε ένοχος στις 5 Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες
.

 

www.real.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 31 Οκτ. 2017 - 09:05