Καθυστέρηση μιας εβδομάδας στις συνδεδεμένες λόγω της ενίσχυσης για τα αιγορπόβατα

Μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αναφέρει το agronews.gr, ώστε σε αυτές να συμπεριληφθεί και η ενίσχυση για αιγοπρόβατα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώσεις δεν θα πάνε πέραν της 15ης Μαΐου.

Το αρχικό σενάριο του ΟΠΕΚΕΠΕ προέβλεπε ότι η πληρωμή των συνδεδεμένων και των υπόλοιπων από το Εθνικό Απόθεμα θα γινόταν  μέχρι τις 9 Μαΐου.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος στο Agronews, «οι διοικητικοί του οργανισμού δουλεύουν πυρετωδώς τους απαραίτητους ελέγχους στα αρχεία του ΕΛΟΓΑΚ σχετικά με τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία συνολική πληρωμή περί τις 15 Μαΐου».

Σε αυτά που έχουν να πληρωθούν περιλαμβάνονται υπόλοιπα πέντε συνδεδεµένων στη φυτική παραγωγή (ρύζι, σπόροι σποράς, πορτοκάλια για χυµό, κορινθιακή σταφίδα, κρόκος Κοζάνης), µαζί µε την ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή, αλλά και όσα περίσσεψαν περίπου στα 10 εκατ. ευρώ από την πληρωµή του ∆εκεµβρίου σχετικά µε το Εθνικό Απόθεµα του 2017.

Αυτό το διάστηµα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχουν τις ενστάσεις που έγιναν για το Απόθεµα του περασµένου έτους, προκειµένου να υπολογιστούν οι δικαιούχοι και τα ποσά που έχουν λαµβάνειν για να συµπεριληφθούν στην πίστωση µαζί µε τις συνδεδεµένες. «Σκοπός των αρµοδίων είναι να προλάβουν να προχωρήσουν σε µεταβιβάσεις όσοι παραγωγοί το επιθυµούν» αναφέρει ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κέντρος.

Επ’ αυτού και ο έτερος αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Αποστολάκης εξηγεί ότι «υπάρχει ένα ποσό περί τα 3 εκατ. που έχει δεσµευτεί και θα πιστωθεί σε όσους δικαιωθούν από τους παραγωγούς που είναι στον έλεγχο και από αυτούς που υπέβαλλαν ένσταση. Επιπλέον από τον κουµπαρά των 39,6 εκατ. ευρώ του Εθνικού Αποθέµατος για το 2017, µετά την πληρωµή του περασµένου ∆εκεµβρίου ύψους 28,5 εκατ. σε 30.936 δικαιούχους, θα πρέπει να καλυφθούν και νεοεισερχόµενοι και αγρότες νεαρής ηλικίας που θέλουµε να φέρουµε στον περιφερειακό µέσο όρο αξίας δικαιωµάτων».

Σηµειωτέον ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί καµία απόφαση που να καθορίζει το ύψος των εν λόγω ενισχύσεων, προκειµένου να «τσουλήσει» η διαδικασία. Πάντως, σύµφωνα µε τους προϋπολογισµούς του έτους για κάθε ενίσχυση και τις ενδεικτικές τιµές, η πληρωµή υπολογίζεται περί τα 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι 5 συνδεδεµένες στα φυτικά που αποµένουν είναι το ρύζι (µε ενδεικτική τιµή 25,7 ευρώ το στρέµµα και προϋπολογισµό 7,8 εκατ. ευρώ), τα πορτοκάλια χυµοποίησης (ενδεικτική τιµή 41,1 ευρώ το στρέµµα και µπάτζετ 7,6 εκατ. ευρώ), οι σπόροι σποράς (µε τιµή αναφοράς τα 68,4 ευρώ το στρέµµα και προϋπολογισµό του έτους στα 2,9 εκατ. ευρώ), η κορινθιακή σταφίδα (ενδεικτική τιµή 35,2 ευρώ το στρέµµα και µπάτζετ 5 εκατ. ευρώ) και ο κρόκος Κοζάνης (ενδεικτική τιµή 189,4 ευρώ το στρέµµα και προϋπολογισµό 500.000 ευρώ).

Σε αυτές τις πιστώσεις θα περιλαµβάνεται και η συνδεδεµένη στους µεταξοσκώληκες, µε ενδεικτική τιµή στα 248 ευρώ το κυτίο και προϋπολογισµό 781.153 ευρώ, αλλά και αυτή για τα θηλυκά βοοειδή µε την ενδεικτική τιµή να ορίζεται στα 149 ευρώ το ζώο µε προϋπολογισµό έτους τα 36,336 εκατ. ευρώ.

Άγνωστο ακόµα παραµένει το αν θα πιστωθούν µαζί και οι ενισχύσεις για κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα στα 235 ευρώ ανά ΜΜΖ για βοοειδή (προϋπολογισµός 2,82 εκατ. ευρώ) και στα 35 ευρώ το ζώο για αιγοπρόβατα (προϋπολογισµός 560.000 ευρώ).

Τέλος, στις πληρωµές που θα ακολουθήσουν είναι η εξόφληση της νέας Βιολογικής του 2017, ύψους περίπου στα 6 µε 7 εκατ. ευρώ, µε την πίστωση των λογαριασµών τους να τοποθετείται αρµοδίως στις αρχές Ιουνίου.

www.agronews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 26 Απρ. 2018 - 08:35