Κατά την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας Ο κ. Θεολόγος επαίνεσε τις κυρίες της ``ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ’’ για το συνεχές σπουδαίο κοινωνικό έργο τους

O Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος ευλογεί την Αγιοβασιλειόπιτα της ``ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ’’. Δεξιά, η πρόεδρος της Αδελφότητας κα Δουκαίνη Ζαπριάνου και μέλη του Δ.Σ.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» Σερρών διοργάνωσε και φέτος εορταστική εκδήλωση για την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας, στην υπέροχη ιδιόκτητη αίθουσα ``Νίνα Μπεσίρη’’, της οδού Γενναδίου 3 της πόλης μας.

Την Αγιοβασιλειόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος είναι παράλληλα και επίτιμος πρόεδρος της Αδελφότητος Κυριών ``ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’.

Προηγουμένως, η πρόεδρος της Αδελφότητος κυρία Δουκαίνη Ζαπριάνου, απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας τα εξής:

 «Αγαπητά μέλη της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας ευχόμαστε  χρόνια πολλά, ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 2020 με υγεία αγάπη, πίστη, ελπίδα αισιοδοξία, δημιουργικότητα και πάνω απ’ όλα ειρήνη, σε όλους μας, στις οικογένειές μας, στα προσφιλή μας πρόσωπα. 

Σας καλωσορίζουμε στη φιλόξενη αίθουσα δεξιώσεων «Νίνα Μπεσίρη» του Συλλόγου μας για να κόψουμε την Βασιλόπιτά μας.

Χριστούγεννα και Δωδεκαήμερο, η ενανθρώπηση του Κυρίου μαζί με την εορτή του Μ. Βασιλείου, της Πρωτοχρονιάς και των Αγίων Θεοφανίων μας δίνουν την ευκαιρία και μας καλούν να αφήσουμε παράμερα όποια έννοια μας  βαραίνει στο μόχθο της  καθημερινότητας, να κοιτάξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τη ψυχή μας, να σκεφθούμε τους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες. 

Μια καινούργια χρονιά ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες.

Όλοι μας πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό για το πώς χρησιμοποιήσαμε το χρόνο του προηγούμενου έτους και πώς πορευθήκαμε σ’ αυτόν.

Να χαρούμε, αν κάναμε καλή του χρήση.

Να λυπηθούμε και να προβληματισθούμε, αν τον σπαταλήσαμε άσκοπα.

Και, κυρίως, να λάβουμε αποφάσεις για την καινούργια χρονιά.

Ο Θεός, στην αρχή κάθε χρονιάς, μάς πιστώνει ακόμα μια φορά με το κεφάλαιο ενός νέου «ενιαυτού» και εξαρτάται από εμάς, να τον αξιοποιήσουμε ούτως ώστε να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο άνθρωπος από τη φύση του ατενίζει πάντα μπροστά, στο νέο, το καλύτερο, το πιο αληθινό.

Αλλά ποιό μπορεί να είναι αληθινά νέο και αληθινά καλύτερο που θα αγαλλιάσει την ψυχή μας και θα μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; 

Η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του Ιερού Αυγουστίνου: «Η ψυχή του ανθρώπου είναι πλασμένη από τον Θεό και μόνο κοντά Του βρίσκει τη γαλήνη και την ευτυχία της». Συνεπώς η γαλήνη και η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στην προσπάθειά του προς το «καθ’ ομοίωσιν». 

Η ορθόδοξη πίστη και η ελληνική παράδοση αρμονικά και άρρηκτα συνδεδεμένες μάς ενισχύουν με τα μηνύματα και τα έθιμά τους και  συντελούν στη δημιουργία ψυχικής αγαλλίασης και εορταστικού κλίματος. 

Θα δανειστώ ένα απόσπασμα, που αναφέρεται στα έθιμα από τα λόγια του Φώτη Κόντογλου, λογοτέχνη και ζωγράφου, που αναζήτησε στο έργο του την «ελληνικότητα», μέσα από τη βυζαντινή παράδοση και τα έθιμά μας.

«Αδέρφια μου. Φυλάξτε τα ελληνικά συνήθειά μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες μας. Οι δικές μας οι γιορτές αδελφώνουν τους ανθρώπους, γιατί μας ενώνει η αγάπη του Χριστού. Μην κάνετε επιδείξεις. Ακούστε τι λένε τα παιδάκια, που  τραγουδούν τα κάλαντα: «Και βάλετε τα ρούχα σας, εύμορφα ενδυθήτε, στην εκκλησίαν τρέξετε, με προθυμίαν μπήτε, ν’ ακούσετε με προσοχήν όλην την υμνωδίαν, και με πολλήν ευλάβειαν την Θείαν Λειτουργίαν. Και πάλιν σαν γυρίσετε εις το αρχοντικόν σας, ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητόν σας. Και τον σταυρόν σας κάνετε, γευθήτε, ευφρανθήτε. Δόστε και κανενός φτωχού «όστις να υστερήται». Έτσι είναι η ελληνική ψυχή! Πολλές φορές φτωχή μα αρχοντομαθημένη, χαρούμενη και καλόκαρδη, περισσότερο από τους ευτυχισμένους της γης, που σκοπός τους για τις ημέρες αυτές είναι μόνον η καλοπέραση».

Αυτά τα λόγια και την προτροπή του Φώτη Κόντογλου ασπαζόμαστε κι εμείς στην Εμμέλεια. Γιορτάζουμε, χαιρόμαστε, ντυθήκαμε τα γιορτινά μας, στολίσαμε την αίθουσά μας, και σήμερα κόβουμε μαζί σας με τις ευλογίες της Εκκλησίας μας την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας, κρατώντας σταθερά τηΝ όμορφη αυτή συνήθεια, που είναι ευκαιρία γιορτής, συνάντησης, ανταλλαγής ευχών και προγραμματισμού για το μέλλον.

Σ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεν παραμελήσαμε στο ανθρωπιστικό μας έργο κάνοντας ένα μικρό βήμα παραπάνω από την περσινή χρονιά. 

Εφέτος δαπανήσαμε για πάγια, μηνιαία και έκτακτα βοηθήματα, σε χρήμα, τρόφιμα, καύσιμη ύλη, δέματα και ενοίκια απόρων το ποσό των 12.000G. 

Επισκεφθήκαμε και ενισχύσαμε το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ της Μητροπό

λεώς μας, το ΚΕΘΙΣ, προσφέραμε μια αποκριάτικη βραδιά στα παιδιά του ΚΑΑΜΕΑ. Έχουμε δυνατότητα και για περισσότερα, όμως προχωρούμε με σταθερά και στοχευμένα βήματα.

Παράλληλα πραγματοποιήσαμε τις καθιερωμένες δράσεις της Εμμέλειας, που είναι η Κοπή Βασιλόπιτας- Τσάϊ στην αρχή του χρόνου, η Γιορτή της μητέρας με ομιλήτρια την κ. Χρυσάνθη Ιακώβου και μουσική επένδυση από την παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και η Εκθεση των Εργοχείρων στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς της Οικοκυρικής Σχολής, η οποία έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από σας τα μέλη και τις φίλες μας. 

Ακόμη σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργανώσαμε ενημερωτική ομιλία με θέμα την «Ιογενή Ηπατίτιδα» και ομιλητή τον έγκριτο ιατρό κ. Φραντζή Χατζηχρήστου.

Ακολούθησε η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση – αφιέρωμα στην Ποίηση και τις Σερραίες ποιήτριες με τίτλο «Ποίηση, ο πάντα άγρυπνος εαυτός μας» και η χρονιά έκλεισε με το χριστουγεννιάτικο Bazaar γλυκών και χειροτεχνημάτων, που παρασκεύασαν στην οικοκυρική σχολή οι μαθήτριες με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Ανθούλας Καρακωνσταντίνου και των παλαίμαχων κυριών Τασούλας Γεωργίου και  Σουλτάνας  Κασαπίδου  και το μουσικό απογευματινό με την χορωδία «The voices» της Αναστασίας Ταπέ του ομώνυμου Ωδείου.

Δεν θα αναφέρω, για να μη σας κουράζω, πολλές άλλες δράσεις που αφορούν την Οικοκυρική Σχολή και τη λειτουργία της με εξαίρεση το τμήμα Κοπτικής-Ραπτικής που αριθμεί γύρω στις 20 κυρίες υπό την επίβλεψη και διδασκαλία της κ. Σουλτάνας Κασαπίδου, για την οποία το ευχαριστώ εκ μέρους μας είναι πολύ λίγο, διότι αφιλοκερδώς προσφέρεται κάθε βδομάδα για τα μαθήματα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Την Ευχαριστούμε  από καρδιάς και πάλι.

Θα αναφέρω μόνο ότι ήδη προγραμματίζουμε την επόμενη εκδήλωσή μας για τον μήνα Μάρτιο και θα σας ενημερώσουμε προσεχώς.

Επίσης θέλω να επισημάνω το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με όλους τους φορείς του τόπου μας, τους οποίους και από τη θέση αυτή ευχαριστώ.

Ακόμη εάν κάποιοι ανάμεσά μας επιθυμούν να προσφέρουν μια ενημέρωση-  παρουσίαση σε σχέση με την επαγγελματική τους ενασχόληση ή το χόμπυ τους ως μάθημα στις μαθήτριες της Οικ. Σχολής, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. 

Και τώρα θα κόψουμε την Βασιλόπιτά μας και κατόπιν θα συνεχίσει το μουσικό πρόγραμμα με τους ταλαντούχους μουσικούς Βένυ Αργυρίου - σαντούρι, Ζωή Κεσελοπούλου - φωνή και κρουστά και Παντελή Αγκιστριώτη - λαούτο.

*** 

Όπως προαναφέραμε, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα της Αδελφότητας, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο (Καϊμακάμη) και στη συνέχεια εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το κοινωνικό έργο, που επιτελείται στην ``ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ και τόνισε:

«Κυρία πρόεδρε, με πολλή προσοχή άκουσα τους λόγους σας για την δραστηριότητα και προσφορά της ``ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ’’ στο λαό των Σερρών.

»Είναι ευχάριστο για έναν Ποιμένα να ακούει για την καλή δράση του λαού, που είναι συνδεδεμένη με την πίστη μας. Το μήνυμα της χριστιανικής παράδοσης έχει μεγάλη απήχηση στο λαό μας.

»Ο μεγάλος αγιογράφος Φ. Κόντογλου παρουσίασε μέσα από τα βιβλία του τις παθογένειες του ελληνισμού, που συνεχίζονται δυστυχώς μέχρι στις μέρες μας».

Ο κ. Θεολόγος αναφέρθηκε σε μια γυναίκα που με το παιδί της ζητιάνευε καθημερινά, παραμένοντας στο κρύο επί πολλές ώρες. Όταν απεβίωσε διαπιστώθηκε ότι κατείχε μεγάλο θησαυρό σε λίρες. Μπορούσε, είπε ο κ. Θεολόγος, να ζήσει άνετα με το παιδί της, αλλά παρ’ όλα αυτά προτιμούσε τη ζητιανιά.

Ο Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι στην Ελλάδα εμφανίζονται φαινόμενα αυτοκτο-

νικά, διότι έχουμε πνευματική πείνα. Κάποτε, είπε, στα σπίτια μας υπήρχαν όμορφα κιλίμια, τα οποία χάθηκαν στα μπαούλα. Οι νοικοκυρές έφτιαχναν σπιτικές πίτες και γλυκίσματα. Σήμερα όλα αγοράζονται από τα ζαχαροπλαστεία.

Ο κ. Θεολόγος επαίνεσε το Δ.Σ. της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ, διότι, στην Οικοκυρική Σχολή της διδάσκονται, η μαγειρική, η χειροτεχνία, το κέντημα κλπ. Εδώ πράγματι, τόνισε,  συντηρείται η παράδοση του τόπου μας, ενώ επιτελείται και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Ο Ποιμενάρχης μας προέτρεψε τις κυρίες της Αδελφότητος να συνεχίσουν το ωραίο έργο τους, διαβεβαιώνοντας πως «εμείς σαν Εκκλησία θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας».

Κατά την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας, το τυχερό νόμισμα βρέθηκε ανάμεσα στα κομμάτια της Κωστοπουλείου Στέγης Σερρών και του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών.

Επίσης, διανεμήθηκαν ατομικά πιτάκια στα μέλη της Αδελφότητας. Το νόμισμα βρήκε η διευθύντρια του ΚΑΑΜΕΑ, κα Ελισάβετ Μωϋσιάδου, στην οποία προσεφέρθη ένα ωραίο χειροποίητο κόσμημα της Οικοκυρικής Σχολής.

Την εκδήλωση τίμησαν, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτ. Αραμπατζή, οι βουλευτές Θεόφ. Λεονταρίδης και Αναστ. Χατζηβασιλείου, η αντιδήμαρχος κα Σωτ. Πάνου, η επικεφαλής της ελάσσονας αντιπολίτευσης στο Δήμο Σερρών κα Αριάδνη Παπαφωτίου και πολλές κυρίες πρόεδροι τοπικών Συλλόγων, όπως του Λυκείου των Ελληνίδων, της ``Κωστοπουλείου Στέγης’’, των Θυγατέρων της Πηνελόπης κ.ά.

Τέλος, η τριμελής ορχήστρα συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της γνωστά ελαφρά ελληνικά τραγούδια, με πρώτο το «Μενεξέδες και ζουμπούλια», που αρέσει ιδιαίτερα στον Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 22 Ιαν. 2020 - 13:47