Η τεστοστερόνη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος και εάν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό

Σε παγκόσμια κλίμακα τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανθρώπων έχουν κάθετη πτώση και δυστυχώς οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να αντιληφθούν το πόσο προβληματικό είναι αυτό.
Είναι προβληματικό σε πολλά επίπεδα, όπως στην αναπαραγωγή, στην υγεία και στη μακροζωία, στη λίμπιντο, ακόμη και στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στην εγκυμοσύνη.
Τι είναι η τεστοστερόνη;
Η τεστοστερόνη είναι η μια στεροειδής φυλετική ορμόνη που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των αναπαραγωγικών ιστών στους άνδρες όπως οι όρχεις και ο προστάτης, καθώς και των δευτερογενών φυλετικών χαρακτηριστικών όπως η αυξημένη μυϊκή και οστική μάζα και η ανάπτυξη των τριχών του σώματος.
Η τεστοστερόνη παράγεται από τους όρχεις στους άνδρες και από τις ωοθήκες στις γυναίκες και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα επινεφρίδια. Η παραγωγή τεστοστερόνης αυξάνεται σημαντικά κατά την εφηβεία και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών.
Ενώ η παραγωγή τεστοστερόνης μειώνεται φυσιολογικά με την αύξηση της ηλικίας, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν παθολογική μείωση των επιπέδων της. Η βλάβη στους όρχεις και θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την παραγωγή τεστοστερόνης. Οι χρόνιες ασθένειες όπως το AIDS, οι παθήσεις των νεφρών, ο αλκοολισμός, η κίρρωση του ήπατος και το στρες, μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων 
Τεστοστερόνης στους άνδρες;
Μειωμένη ενέργεια
Η κόπωση αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα της χαμηλής τεστοστερόνης. Ο ασθενής νιώθει σαν να μην έχει την ενέργεια που είχε κατά το παρελθόν ή μπορεί να νιώθει συνεχώς πολύ κουρασμένος.
Μειωμένη σεξουαλική 
διάθεση
Η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης όπως και η στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να οφείλονται στη χαμηλή τεστοστερόνη. Διάφορα άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης μπορεί επίσης να συντελούν στις διαταραχές της σεξουαλικής ζωής.
Διάσπαση προσοχής
Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εστίαση της σκέψης και στη μνήμη. Ο ασθενής μπορεί να ξεχνάει ότι έχει προγραμματίσει και να υπάρχουν πρόβλημα συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Αλλαγές στη διάθεση
Η χαμηλή τεστοστερόνη ρίχνει τη διάθεση που μπορεί να κυμαίνεται από μια κακή διάθεση μέχρι κατάθλιψη.
Αλλαγές
 στο μυϊκό σύστημα
Δεδομένου ότι η τεστοστερόνη βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, όταν οι τιμές της βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη.
Περισσότερο 
σωματικό λίπος
Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας αλλά επίσης και στην απόκτηση περισσότερου λίπους. Όταν δεν υπάρχει δόμηση μυών με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και τη φυσική δραστηριότητα, τότε το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος.
Αραίωση των τριχών 
του σώματος
Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της τριχοφυΐας του προσώπου, των χεριών και των κάτω άκρων. Αυτή η μείωση δεν επηρεάζει συνήθως τα μαλλιά στη κεφαλή.
Προβλήματα ύπνου
Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με αϋπνίες και ανήσυχο ύπνο

www.in.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 26 Ιουλ. 2021 - 17:11