Η ΚΕΔΗΣ συμμετείχε στην πανελλήνια συνάντηση δημοτικών φορέων πολιτιστικής διαχείρισης

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που βρήκε ευήκοα ώτα και πραγματικά ήρθε για να βοηθήσει στην προώθηση, υποστήριξη και καλλιέργεια πολιτιστικών δράσεων ανά τη χώρα.

Με κεντρικό μήνυμα και τελικό συμπέρασμα «Η ισχύς εν τη ενώσει, συνέργεια - συνεργασίες» πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Ιωάννινα, 13 -15 Απριλίου 2018, με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Για πρώτη φορά δημοτικοί φορείς πολιτισμού από 42 πόλεις της Ελλάδας (από τον Έβρο έως την Κρήτη) και εκπρόσωποι μερικών από τους σημαντικότερους εθνικούς πολιτιστικούς φορείς (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Τεχνόπολις, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη, έχοντας στο πλευρό τους το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τον Δήμο Σερρών, το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού και Νέας Γενιάς και την Κ.Ε.ΔΗ.Σ εκπροσώπησαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος Βασίλης Τερζής και η διευθύντρια Παρασκευή Ιωαννίδου.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές  η εν λόγω πρωτοβουλία θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε αναληφθεί ως μια αυτονόητη κίνηση. 28 ομιλητές και περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργούνται συνεχώς προγράμματα, εκδηλώσεις και υπηρεσίες πολιτισμού, που να καλύπτουν και να στηρίζουν τις ανάγκες των πολιτών της κάθε περιοχής αυτής της χώρας. Ωστόσο με δεδομένο την πολυπλοκότητα των νόμων, κανονισμών, διατάξεων και νοοτροπιών θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα έρθει να βοηθήσει όλους προκειμένου να ξεπερνιούνται οι όποιοι σκόπελοι.

Στόχος αποτελεί η εδραίωση επικοινωνίας με βασικούς εθνικούς φορείς πολιτισμού και η δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας.

Κοινή ήταν η διαπίστωση της ανάγκης για δημιουργία ενός θεσμοθετημένου οργάνου, ενός όπως τονίστηκε Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε επιτροπή εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των Δήμων Ιωαννίνων, Σερρών, Χανίων. Αγρινίου και Βόλβης,

Έργο της θα είναι να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει την τελική πρόταση για τη μορφή, τη διάρθρωση, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του υπό δημιουργία δικτύου.

Όπως ανακοινώθηκε θα συνεργασθεί και με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, ενώ θα ενημερώσει και τους Κρατικούς και Πολιτικούς φορείς της χώρας.

Η τελική πρόταση θα αποσταλεί προς όλους τους Δήμους, τα τμήματα και τα Νομικά τους πρόσωπα αρμόδια για τον πολιτισμό, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την συμμετοχή τους, ή όχι στο δίκτυο.

Η επιτροπή οφείλει να έχει ολοκληρώσει εντός του Μαΐου 2018 το τελικό κείμενο – πρόταση, ώστε να αποσταλεί στους προσκαλούμενους Δήμους προς ένταξη στα αρμόδια Συμβούλια.

www.eproodos.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 19 Απρ. 2018 - 14:23