Η ΔΑΟΚ εφιστά την προσοχή σε όσους έρθουν σε επαφή με «δολώματα» για τον εμβολιασμό κόκκινων αλεπούδων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών γνωστοποίησε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ξεκινάει στην χώρα μας  για έβδομη φορά το πρόγραμμα  ρίψεων από αεροπλάνα εμβολίων-δολωμάτων για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και της άγριας πανίδας κατά της λύσσας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών θα πραγματοποιηθούν οι ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων από τις 10/10/2017 έως και 18/10/2017 (με κάθε επιφύλαξη αλλαγής σχεδίων τελευταίας στιγμής λόγω απρόβλεπτων συνθηκών). 

      Με τα  εμβολιακά δολώματα, τα οποία έχουν μορφή μικρών κύβων, χρώματος λαδιού και έντονης οσμής ψαριού, θα πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επαφή διότι περιέχουν κάψουλα με ζωντανό τροποποιημένο ιό της λύσσας. Ιδιαίτερα   σε περίπτωση άμεσης  επαφής του υγρού της κάψουλας με τα χέρια χωρίς γάντια ή σε ανοιχτές πληγές ή σε μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (μάτια,στόμα) θα πρέπει να ζητηθεί συμβουλή ιατρού.

        Η λύσσα είναι μια από τις πιο σημαντικές ζωοανθρωπονόσους με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και είναι απαραίτητη η  συμβολή όλων στην αντιμετώπισή της.

   Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr  μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία για το θέμα της λύσσας στο τμήμα «Πολίτης –Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα».

    Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Π. Ε. Σερρών στα τηλέφωνα 2321356441, 2321356442 και 2321356408.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Οι ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

Αν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας

Αποφύγετε την επαφή με αυτό. Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε:

  • Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστικά

γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

  • Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες.

Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα

 

  • dolwma_embolio_alepoudwn_lysa_1.gif
  • Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, που υπάρχει στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα).Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
  • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
  • Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.
  • Αν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε το δόλωμα-εμβόλιο από τη στοματική κοιλότητα του ζώου.                    

Για περαιτέρω πληροφορίες, διαβάστε τις Οδηγίες Προφύλαξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή μπορείτε να καλέστε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο 210-5212054, 24 ώρες το 24ωρο.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 12 Οκτ. 2017 - 15:50