Χρήση αγροτικών ακινήτων: Όλα στο μηδέν

 "Στις 24 Απριλίου 2017 και ώρα 15:00 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, πολίτες και φορείς που με τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους οι οποίες ήδη βρίσκονται υπό μελέτη και επεξεργασία, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου.

Σας ευχαριστώ,

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ευάγγελος Αποστόλου"

Με αυτή την ανακοίνωση, στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου κλείνει την διαβούλευση του παραπάνω νόμου, ο οποιος στο άρθρο 12, σημειώνει ακριβώς:

Άρθρο 12 – Χρήση αγροτικών ακινήτων

Οι αποφάσεις παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, που εκδόθηκαν από τον οικείο Περιφερειάρχη ή το εξουσιοδοτημένο απ’ αυτόν όργανο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 36 παράγραφος 13 του ν. 4061/2012, όπως προστέθηκε με το άρθρο 168 παρ. 2 περίπτωση β΄ του ν. 4099/2012 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ.14 περίπτωση γ΄ του ν. 4235/2014 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 παράγραφο 1 του ν. 4351/2015, παρατείνονται έως 31-10-2017. Εξαιρούνται τα αγροτικά ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις παραχώρησης χρήσης, από 1-11-2016 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 έως 11 του ν. 4061/2012, όπως ισχύουν, του άρθρου 3 του ν.δ. 497/1974 ή άλλες ισχύουσες διατάξεις. Η χρονική διάρκεια παραχώρησης της χρήσης, κατά τα ανωτέρω, ισχύει για ένα έτος από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης.

Έκτοτε, μάταια οι αγρότες κι εμείς μαζί, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες, παρεμβάσεις και οχλήσεις προς όλους τους αρμόδιους, υπουργείο και κυβερνητικούς βουλευτές τίποτα δεν προχώρησε, προς απογοήτευση κυρίως των αγροτών. Έτσι, οι αγρότες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κάνουν χρήση αγροτικών ακινήτων  μη κατέχοντας βάσει νόμου, τα αγροτεμάχια από τις προσωρινές διανομές, δεν μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ, χάνοντας εκατομμύρια ευρώ δικαιωμάτων.

Στις 7 Ιουνίου 2017, ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και γεωπόνος Νίκος Αντώνογλου εκδίδει ανακοίνωση μα Αρ. Πρ. 1424/2017/7-6-2017, στην οποία αναφέρει ότι επίκειται να ψηφιστεί παράταση των διανομών του 2016 έως τις 31 Οκτωβρίου 2017. Αυτό όμως δεν υπέχει την θέση του νόμου και άρα δεν μπορεί να αναγνωριστεί η παράταση, διότι πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος σε πιθανό έλεγχο να τιμωρηθεί και πάλι ο αγρότης.

Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά δημιουργούνται συνθήκες αφόρητης οικονομικής πίεσης στους αγρότες και στην περιφέρεια της χώρας με ιδιαίτερη βαρύτητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακόμη περισσότερο στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι δεν φαίνεται να εκπλήσσονται και ομοφωνούν για τις αιτίες των καθυστερήσεων.

Όμως, έστω και την ύστατη στιγμή, καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου να ψηφίσουν την αρμόδια διάταξη και να επιτραπεί με ρύθμιση στους δικαιούχους, που δεν έχουν συμπληρώσει δικαιώματα να μπορούν να δηλώσουν τις αντίστοιχες εκτάσεις.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 13 Ιουλ. 2017 - 07:51