Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να μείνουν ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα -Αναφορά από τον Αν. Μεγαλομύστακα

Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, όπως επισημαίνει ο Σερραίος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Αν. Μεγαλομύστακας, σε αναφορά που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας. 
Ο κ. Μεγαλομύστακας ζητάει να να διασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών που χρήζουν αναγκαίων θεραπειών στα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα μέσω του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της προστασίας του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της υγείας.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) αναφέρονται τα εξής:
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη.  Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που ξεκάθαρα, υπεύθυνα και με παρρησία έχουν διατυπώσει, σε επιστολές  προς την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, παρακολουθώντας τις «θολές πρακτικές» και τις αιφνιδιαστικές κινήσεις που ακολουθούνται, με σκοπό να οδηγήσουν σε ένα blamegame, παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θύμα, που  είναι οι ασθενείς με καρκίνο!
Με δελτίο τύπου την 26η Ιουνίου 2017 αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκαλεί το άρθρο 89 του Νόμου 4472/2017, καθώς και μεταγενέστερες διατάξεις, που επιχειρούν να περιορίσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, θέτοντας φραγές στην εισαγωγή και αποζημίωση νέων φαρμάκων, με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιατρικά κριτήρια και τις ανάγκες ασθενών.  Την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, (HTA) κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί πολλές φορές μέχρι τώρα.
Δυστυχώς παρότι μέχρι τώρα  δεν έτυχαν θετικής απάντησης σε κανένα από τα πέντε αιτήματα για συνάντηση που απέστειλαν προς τον Υπουργό Υγείας, σήμερα υπό το βάρος των εξελίξεων, καλούνται  ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, να συνδράμουν και να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα αδιέξοδων πρακτικών, προσεγγίσεων και αποφάσεων που δεν σεβάστηκαν και δεν υπολόγισαν τους ασθενείς!!!
Είναι προφανές και στους πλέον δύσπιστους ότι από την άνοιξη και μετά, ένα νέο, καταφανώς δυσμενέστερο τοπίο, διαμορφώνεται για τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας.
«Η αποσπασματική λήψη μέτρων, χωρίς καμία πρότερη επικοινωνία και διαβούλευση με τους εταίρους στο χώρο της ογκολογίας, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και τους εκπρόσωπους των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και αποτελεί σαφές βήμα οπισθοδρόμησης για την ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας» , είχαν επισημάνει στο δελτίο τύπου τον Ιούνιο, σχετικά με το νόμο 4472/2017, με τον οποίο άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, ένα σπάνιο και ιδιαίτερα δυσμενούς πρόγνωσης καρκίνο, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τη μοναδική, για συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, θεραπεία. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ασθενών που θίγονται από την απόφαση, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες μέλη της Ε.Ε. που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, όμως κατ΄ εκτίμηση είναι περίπου 50 ασθενείς.
Η απόσυρση φαρμάκου της θετικής λίστας από τη ROCHE, είναι σαφώς μία εξαιρετικά αρνητική  εξέλιξη για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, η οποία φοβάται η ΕΛΛΟΚ ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πέραν των οριζομένων στο κανονιστικό και νομικό πλαίσιο, η ηθική, η επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη και η πολιτική ευθύνη, επιβάλουν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην εταιρεία Roche την άμεση εξεύρεση λύσης για την, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, συνέχιση χορήγησης της θεραπείας όχι μόνον στους ασθενείς που  τη λαμβάνουν ήδη, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική απαίτηση, αλλά και σε όσους ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας τη χρειασθούν, δεδομένου ότι για τους ασθενείς αυτούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας.  
Δεν είναι δυνατόν άλλη μια φορά, μετά το 2012,  οι ασθενείς  με καρκίνο να είναι όμηροι σε διελκυνστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας. Ως πολίτες ευνομουμένου κράτους απαιτούν να τηρηθεί το Σύνταγμα που ορίζει στο άρθρο 5 παρ. 5 ότι «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας του».
Επίσης περιμένουν από τον Υπουργό Υγείας να επιδείξει την ίδια ευθιξία και υπευθυνότητα, που δείχνει με τη δήλωσή του, για εξίσου σοβαρές, καίριες θεραπείες που με ευθύνη του νόμου 4472/2017, βρέθηκαν ή θα βρεθούν εκτός θετικής λίστας.
Το Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ζητάει από τον Υπουργό Υγείας :
-την άμεση εξαίρεση περιπτώσεων ομάδων ασθενών όπως η συγκεκριμένη δηλ. ασθενείς με σπάνιο ή μεταστατικό καρκίνο, για τον οποίο δεν υπάρχει άλλη γραμμή θεραπείας, από τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 4472/17
-Παράλληλα, τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης,δεδομένου ότι όπως από την αρχή έχουν δηλώσει, ο ρόλος της ΕΛΛΟΚ είναι συνθετικός και στόχο έχει την αγαστή συνεργασία με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ και τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο της  ογκολογικής περίθαλψης.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 03 Νοε. 2017 - 18:15