Έρευνα συνδέει το κάπνισμα με την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα να αρχίσει κανείς το κάπνισμα, καθώς επίσης, όταν είναι καπνιστής να καπνίζει περισσότερα τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα γαλλο-βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το βάρος ενός ανθρώπου επηρεάζει την καπνιστική συμπεριφορά του.

   Είναι γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο μέσο βάρος από τους μη καπνιστές και ότι τείνουν να παχύνουν μόλις κόψουν το κάπνισμα. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, οι θεριακλήδες καπνιστές έχουν μεγαλύτερο μέσο βάρος σε σχέση με όσους καπνίζουν λίγα τσιγάρα.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λιόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 450.000 άτομα με μέση ηλικία 58 ετών, συσχετίζοντας το δείκτη μάζας σώματος καθενός με το αν κάπνιζε και πόσο.

   Διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 4,5 μονάδες (κιλά ανά μέτρο στο τετράγωνο) του δείκτη μάζας σώματος σχετίζεται με μια αύξηση κατά 18% της πιθανότητας να είναι ένας άνθρωπος καπνιστής. Επίσης η ίδια αύξηση του βάρους μεταξύ των καπνιστών συνδέεται με αύξηση του καπνίσματος κατά ένα περίπου τσιγάρο τη μέρα.

   Η σχέση αυτή μεταξύ βάρους και καπνίσματος ισχύει τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.

www.amna.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 18 Μάιος. 2018 - 08:18