Επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΕΒΕΣ για τον αποκλεισμό του Ν. Σερρών από τα επιχειρηματικά πάρκα

 Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλ. Χαρίτση, για τον αποκλεισμό του νομού Σερρών από το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Μέγκλας.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας πληροί τα πιο βασικό κριτήρια για την ανάπτυξη του εν λόγω πάρκου, δεν συμπεριλαμβάνεται στις «προνομιούχες» περιοχές, γεγονός που προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία του προέδρου του ΕΒΕΣ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

    Μελετήσαμε προσεκτικά τη Σύνοψη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια, το οποίο εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας,  και διαμαρτυρόμαστε διότι ότι ο Ν. Σερρών δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, για τις οποίες το Επιχειρησιακό Σχέδιο διαπιστώνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων και Τεχνοπόλεων, παρά το γεγονός ότι πληροί τα πιο βασικά κριτήρια για την ανάπτυξη αυτών:

ü     Εγγύτητα σε αστικό κέντρο (πόλεις Σερρών και Θεσσαλονίκης)

ü     Διέλευση αγωγού φυσικού αερίου

ü     Εξυπηρέτηση από Διεθνή Μεταφορικά Δίκτυα (κάθετος άξονας 60, Θεσσαλονίκη – Σέρρες - Προμαχώνας, της Εγνατίας Οδού)

ü     Δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών (Εγνατία Οδός, Σιδηρόδρομος, εγγύτητα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κ.ά)

ü     Διασυνοριακό Χαρακτήρα, καθώς αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου της χώρας από και προς την Ευρωπαϊκή  Ένωση μέσω των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία δια του κάθετου άξονα 60 της Εγνατίας Οδού.

ü     Γειτνίαση με Κέντρα Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, καθώς στο Δ. Σερρών εδρεύει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας και Τεχνολογικών Εφαρμογών, και το ΤΕΦΑΑ Σερρών.

ü     Διαθέτει θεσμοθετημένες περιοχές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, δηλαδή ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ.

    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω σε συνδυασμό με:

·                     την ύπαρξη κατάλληλων και προσφερόμενων με χαμηλό κόστος εκτάσεων γης, όπου μπορούν να αναπτυχθούν Επιχειρηματικά Πάρκα και Τεχνοπόλεις

·                     τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Ν. Σερρών που τον καθιστούν ελκυστικό για επενδυτικά σχέδια (εύφορος κάμπος, γεωθερμικά πεδία, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τουρισμός, μεταφορές, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό κ.π.ά.)

ζητάμε:

Ø     να ενταχθεί ο Ν. Σερρών μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες το Επιχειρησιακό Σχέδιο διαπιστώνει την αναγκαιότητα και δυνατότητα ανάπτυξης  Επιχειρηματικών Πάρκων και Τεχνοπόλεων

Ø     να διασφαλιστεί η δυνατότητα ανάπτυξης στο Ν. Σερρών τέτοιου είδους Επιχειρηματικού Πάρκου ή Τεχνοπόλεως βάσει συμβατότητας με τις κατάλληλες υπάρχουσες εκτάσεις γης, και οι οποίες τεκμηριώνουν την οικονομική βιωσιμότητα των Ε.Π. και των Τεχνοπόλεων

Ø     να διασφαλιστεί η δυνατότητα νέων επενδύσεων στο Νομό Σερρών

Ø     να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση επενδύσεων στο Ν. Σερρών από πόρους και προγράμματα του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου κ.λ.π.

Ø     να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση οι μελλοντικές επενδύσεις και η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων επιχειρήσεων

    Είμαστε στη διάθεσή σας στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου και της συνεργασίας προκειμένου να συμμετέχουμε στις συζητήσεις με το Υπουργείο σας, όπου θα σας αναπτύξουμε τα σχέδιά μας και θα σας παράσχουμε κάθε πρόσθετη πληροφορία και διευκρίνηση.                                                                                                                                 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 07 Φεβ. 2018 - 19:23