Επίσκοπος Νειλουπόλεως χειροτονήθηκε ο Νικόδημος Τότκας με καταγωγή από το Καπνόφυτο

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χειροτόνησε εις  Eπίσκοπον Νειλουπόλεως τον Νικόδημο Τότκα, με καταγωγή από το Καπνόφυτο-Σιντικής, ο οποίος υπηρέτησε από της θέσεως του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από το 2019.
Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Νειλουπόλεως, λίγο πριν ο Μακαριώτατος επιθέσει τας χείρας του επί την κεφαλήν του, μέσα από τον συγκινητικό του χειροτονητήριο λόγο ευχαρίστησε όλους τους ευεργετήσαντες αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιερατικής του πορείας. Με ιδιαίτερο το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, όμως, αναφέρθηκε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, καθώς στο πρόσωπό του βρήκε τον στοργικό πατέρα, τον σοφό καθοδηγητή, τον άνθρωπο με την ανοιχτή αγκαλιά.

episkopos_neiloupoleos_makarios.jpg


Στην χειροτονία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροκάστρου Παναγιώτης Σαββίδης, ο κ. Θωμάς Προδρόμου και άλλοι Σερραίοι.
Ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος (κατά κόσμον Δημήτριος) Τότκας γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας το έτος 1975, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Γερμανικά εκπαιδευτήρια. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος το 1999, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου (Παπάλη), Πρεσβύτερος δε το έτος 2004 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.
Κατά τα έτη 2004-2005 διακόνησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου. Υπήρξε υπεύθυνος Νεότητος και συνεργάτης των κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως.
Το 2005 μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και ακολούθως απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, όπου και υπηρέτησε ως εφημέριος στις ενορίες του Βερολίνου, της Λειψίας και του Άαχεν.
Το 2015, προτροπή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας όπου υπηρέτησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος στην Ελληνική Κοινότητα του Klerksdorp North West της Νοτίου Αφρικής.
Τον Ιανουάριο του 2019 κληθείς υπό της Α.Θ.Μ. στην Έδρα του Πατριαρχείου εντάχθηκε στον Κλήρο της Πατριαρχικής Αυλής. Τη 2α Φεβρουαρίου 2019 κατόπιν προτάσεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, προήχθη στη θέση του διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.
Την 21η Απριλίου 2019 διορίσθη Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Την 12η Ιανουαρίου 2022, σεπτή προτάσει της Α.Θ.Μ. εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοηθός Επίσκοπος Αυτού, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Νειλουπόλεως. Ομιλεί την Γερμανική, την Αγγλική και την Άφρικαανς της Νοτίου Αφρικής.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 25 Φεβ. 2022 - 12:01