Επίσκεψη μελών της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. στο πανεπιστήμιο της Σόφιας όπου βρίσκονται τα κλαπέντα κειμήλια των Μονών Τιμίου Προδρόμου και Εικοσιφοίνισσας

Η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή, επίσκεψη των μελών και φίλων της στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcef του πανεπιστημίου της Σόφιας στη Βουλγαρία.

Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας που εδώ και πολλά χρόνια καταβάλει η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., προκειμένου τα μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας αρπαγέντα από τον Βουλγαρικό στρατό κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το 1917, χειρόγραφα και κειμήλια από τις Μονές της Βόρειας Ελλάδας, επιστρέψουν στον τόπο που δημιουργήθηκαν και ανήκουν.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Elena and Ivan Dujcev , pr. Axinia Dzurova και η διευθύντρια του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev, pr. Vassya Velinova υποδέχθηκαν τα μέλη και τους φίλους της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, επιβεβαίωσαν την διάθεση για  καλή συνεργασία, παρουσίασαν χειρόγραφα, βιβλία και ευαγγέλια από τις Μονές Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου και μίλησαν για το έργο και την αποστολή του Κέντρου.

  Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ. Δημήτρης Δημούδης τις ευχαρίστησε

      διότι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά του συλλόγου για την  παρουσίαση μέρους        της συλλογής τους και για την προσπάθειά τους να       συντηρήσουν και να ψηφιοποιήσουν τα ανεκτίμητα χειρόγραφα και αρχεία.

Ευχήθηκε σύντομα να δοθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο επιστημονικές κοινότητες ,αλλά και την τοπική μας κοινωνία. Ακολούθησε ανταλλαγή βιβλίων.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν 52 μέλη και φίλοι της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών.

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 16 Απρ. 2018 - 11:39