Εντυπωσίασε η Αλεξ. Μπαΐρα στην παρουσίαση του πρώτου μαθήματος για την τραγωδία του Σοφοκλή «Αίας»

Η τραγωδία του Σοφοκλή «Αίας» ήταν το θέμα που διαπραγματεύτηκε η συμπολίτις διακεκριμένη φιλόλογος καθηγήτρια κα Αλεξάνδρα Μπαΐρα, στα πλαίσια των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας, που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, στην αίθουσα ``Σωκράτης Μικρού’’ του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.
Το μάθημα, με το ίδιο θέμα, θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης, όπως πάντα, την 7 μ.μ.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, αναφορικά με την ανάγνωση κειμένων και τα σημεία στίξης, η έγκριτη εκπαιδευτικός εισήλθε στο κυρίως θέμα. Με τη γνωστή ευγλωττία και την ευρυμάθεια, που την χαρακτηρίζουν, η κα Αλεξάνδρα Μπαΐρα, αρχικά αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία του  υπέροχου συγγραφέα της αρχαίας τραγωδίας, του Σοφοκλή, επισημαίνοντας πως ήταν πολυγραφότατος. Έγραψε πάνω από 100 έργα, αλλά στις μέρες μας έφτασαν μόνο επτά.
Ακολούθως, μίλησε για τον Αίαντα, τον ατρόμητο αγωνιστή κατά τον Τρωϊκό πόλεμο, την πικρία και οργή που τον κατέλαβαν όταν δεν του δόθηκαν τα όπλα και η πανοπλία του Αχιλλέα, μετά το θάνατό του, αλλά δόθηκαν, από τον Αγαμέμνονα και τον Μενέλαο, στον Βασιλιά της Ιθάκης, τον Οδυσσέα.
Η κα Μπαΐρα διατήρησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του εκλεκτού και πολυάριθμου ακροατηρίου της, ενώ δικαιολογημένα απέσπασε, στο τέλος του πρώτου μέρους του μαθήματος ``Αίας’’, το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρισταμένων.
Δεν ήταν απλά μια ομιλία, αλλά ένα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, με πληθώρα διδαγμάτων, έτσι όπως δίδασκε παλαιότερα η κα Μπαΐρα, στα παιδιά των γυμνασίων.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 20 Οκτ. 2017 - 15:17