Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Αν. Μεγαλομύστακας για τη μεταφορά των 410 τόνων εκρηκτικών του "Andromeda" σε στρατόπεδο στην περιοχή των Σερρών

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με την απόφαση να μεταφερθούν σε στρατόπεδο στην περιοχή των Σερρών  οι 410 τόνοι εκρηκτικών υλών που κατασχέθηκαν στο πλοίο "Andromeda". Ο κ. Μεγαλομύστακας ζητάει να πληροφορηθεί εάν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στις Σέρρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, πρόκειται να καταλήξουν οι 410 τόνοι εκρηκτικών υλών που κατασχέθηκαν στο φορτηγό πλοίο «Andromeda» ανοιχτά της Κρήτης, λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η μεγάλη επιχείρηση μεταφόρτωσης, απομάκρυνσης και μεταφοράς του άκρως επικίνδυνου φορτίου, που βρισκόταν στο επιβατικό λιμάνι του Ηρακλείου και αποτελούσε έναν τοπικό “εκρηκτικό εφιάλτη”, αρχικά πραγματοποιήθηκε με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσω του φορτηγού πλοίου «Καπετάν Χρήστος».

Εν συνεχεία, όπως φημολογείται, τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά θα μεταφορτωθούν σε οχήματα και θα καταλήξουν σε ειδικό χώρο στρατοπέδου των Σερρών, γεγονός που απαιτεί συγκεκριμένους κανόνες πρόληψης, ασφαλείας και κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, καθώς οποιαδήποτε άλλη κατάσταση αφενός δεν είναι επιτρεπτή και αφετέρου εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους.

Βάσει των ανωτέρω και σε συνδυασμό με τη δεδομένη επισφαλή πραγματικότητα, που προβλέπεται στην τοπική κοινωνία,

                                         Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Βάσει ποιων κριτηρίων επιλέχθηκε ο Νομός Σερρών, για να επωμιστεί τη φύλαξη ενός τέτοιου εκρηκτικού φορτίου;
  • Έχετε εξασφαλίσει τις απαραίτητες, ιδανικές και προβλεπόμενες συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης των 410 τόνων εκρηκτικών; Θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας του επιλεγμένου τόπου φύλαξής τους; 

·         Θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικοί ετήσιοι επιτόπιοι οπτικοί και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από έμπειρους πυροτεχνουργούς, για να διαπιστώνονται τυχόν αλλοιώσεις των υλικών και συνεπώς να γίνονται άμεσα τα δέοντα;».

 

                                                                                                                                                            https://secure-ds.serving-sys.com/BurstingCachedScripts/Res/blank_1X1.gif

           


 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 20 Ιαν. 2018 - 08:33