Ενστάσεις και ερωτηματικά για την αντικατάσταση λαμπτήρων από το Δήμο Σερρών

Σειρά ερωτημάτων εγείρει ο κ. Θεόδωρος Καστρινός για τη «βιασύνη», όπως υποστηρίζει του Δήμου Σερρών αλλά και άλλων δήμων, να αντικαταστήσουν παλαιάς τεχνολογίας λαμπτήρες, με νέους τύπου LED.

Αναρωτιέται, μάλιστα, γιατί η αντικατάσταση δεν γίνεται σταδιακά, όπως σε δήμους της Γερμανίας αλλά και αν ο Δήμος Σερρών εξάντλησε τα περιθώρια χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους πριν καταφύγει στο δανεισμό.

Συνδέει, επίσης, την αντικατάσταση των λαμπτήρων με τις εργασίες της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, στην οποία συμμετέχει και ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης. Αναφερόμενος σε αυτή την συνεργασία ο κ. Καστρινός υποστηρίζει ότι θα καταλήξει στην εκποίηση δραστηριοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες.

Ειδικότερα ο κ. Καστρινός αναφέρει τα εξής:

« «Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη, 60 δήμαρχοι (σ.σ. μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης) και δημοτικοί σύμβουλοι, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου της Νυρεμβέργης και προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων δρ Ούλριχ Μάλι, συμμετέχουν στις εργασίες της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), η οποία πραγματοποιείται 22 και 23 Οκτωβρίου και έχει θέμα «Ο δήμος του μέλλοντος».
  «Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και ειδημόνων και από τις δύο χώρες είναι, μεταξύ των άλλων, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, η προώθηση του τουρισμού και των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων».

Από δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ

Τα θέματα προδίδουν και τον στόχο της συνέλευσης, που δεν είναι άλλος από την εκποίηση όλων των παραπάνω για τα οποία ενδιαφέρονται τα γερμανικά συμφέροντα.

H πρώτη φάση συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες

 «Τέλη του 2012 ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, υφυπουργός και επιτετραμμένος της ομοσπονδιακής καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau πως ένα από τα σχέδια του για την Ελλάδα, είναι εκσυγχρονισμός του οδοφωτισμού με λάμπες LED. Στην ερώτηση της εφημερίδας, για το αν και πως στο σχέδιο αυτό εμπλέκεται επιχειρηματίας από την εκλογική του περιφέρεια, απάντησε πως δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά πως υπάρχει μια υπέροχη τεχνολογία, υπάρχει ανάγκη, και ο ίδιος αυτά τα δυο θα τα συνδέσει».

«Στη Γερμανία παρόλες τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντικατάσταση λαμπτήρων του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού με τις νέας τεχνολογίας λαμπτήρες τύπου LED προχωράει, λόγω του υψηλού κόστους, σταδιακά και με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς. Υπολογίζεται πως η αντικατάσταση θα ολοκληρωθεί σε 20 με 30 χρόνια»

Από το imerodromos.gr, Με δάνεια μας αλλάζουν τα φώτα…

«... 200 δήμοι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για την αντικατάσταση των παλαιού τύπου λαμπτήρων του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με τις νέας τεχνολογίας λαμπτήρες τύπου LED.

59 από αυτούς έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα».

από την ιστοσελίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

« Ο κ. Φουχτελ απένειμε τα εύσημα στον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, για την εμπέδωση των αρχών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, αλλά και για την ταχύτητα υλοποίησης δράσεων, που απορρέουν από την συνεργασία και την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τον Δήμο Άχερν Γερμανίας.».

«Δεν ήρθαμε μόνο εδώ για να κάνουμε χειραψίες. Θέλουμε τα γερμανικά και τα ελληνικά κεφάλαια και μυαλά μας να τα φέρουμε μαζί προς όφελος αυτής της χώρας και είμαι σίγουρος ότι άνθρωποι σαν τον Δήμαρχό σας μας έχουν αποδείξει ότι έχουν πάρει το μήνυμα. Ήδη έχουν υλοποιήσει πράγματα και θα τον στηρίξουμε για να μπορέσουν να προχωρήσουν και άλλα , ώστε να μπούμε μαζί στην επόμενη φάση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φούχτελ.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Δήμαρχος Σερρών στη γερμανική αντιπροσωπεία, στις νέες προοπτικές συνεργασίας με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας συγκαταλέγονται (…), η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικές εγκαταστάσεις οδοφωτισμού (δηλαδή η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED)

από τα ρεπορτάζ σερραϊκών μμε για την επίσκεψη Φούχτελ στας Σέρρας στις 4/7/2017.

Το δημοτικό συμβούλιο Σερρών, αποφάσισε  και ενέκρινε προσωρινή μελέτη για αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού των δρόμων με λάμπες LED ποσού 3.120.382,50 ευρώ (σ.σ. τις εμπέδωσε, τις εμπέδωσε!)

Όσες φορές ρωτήθηκε ο δήμαρχος Αγγελίδη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από τον τότε δημοτικό σύμβουλο της ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ, Αθανάσιο Μπόϊκο  (Νοέμβριος 2013), αλλά και σε σειρά άρθρων δημοσιευμένων στα σερραϊκά μμε, τι έκανε στη Νυρεμβέργη; σε τι ακριβώς δεσμεύτηκε; ποιος κάλυψε τα έξοδα μετάβασης και παραμονής του; δεν απάντησε αρκούμενος να χαρακτηρίσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ερωτήματα ως  «ανάξια σχολιασμού»

Εύλογα γεννιούνται πολλά ερωτηματικά

- Γιατί η αντικατάσταση των, παλαιάς τεχνολογίας με σύγχρονους LED, λαμπτήρων δεν γίνεται στας Σέρρας, όπως και στους περισσότερους Δήμους στη Γερμανία σταδιακά;

- Προς τι η βιασύνη  του Δήμου Σερρών και των άλλων δήμων στην Ελλάδα οι οποίοι καταφεύγουν στον δανεισμό για να φωτίσουν τους δρόμους με λάμπες LED;

- Εξάντλησε, αλήθεια, ο Δήμος Σερρών αλλά και οι άλλοι δήμοι στην Ελλάδα, τις δυνατότες χρηματοδότησης  από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «οικονομία με μειωμένη χρήση άνθρακα» του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης», όπως έκαναν σε μερικές περιπτώσεις δήμοι στη Γερμανία όπου ένα μέρος της επένδυσης χρηματοδοτήθηκε με ποσοστό 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο;

- Δεν θα έπρεπε το κράτος να στηρίζει και να χρηματοδοτεί την αλλαγή του συστήματος φωτισμού των δρόμων με λάμπες LED, οι οποίες αδιαμφισβήτητα θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, αντί οι δήμοι να παίρνουν δάνεια;

Θα απαντήσει άραγε αυτή τη φορά ο Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης στα εύλογα ερωτήματα που θέτουν οι συνδημότες του ή τα θεωρεί κι αυτά «ανάξια σχολιασμού»;

Για όσους αναρωτιέστε  ακόμη, γιατί τόσες πολλές αγάπες και κρυφά ραντεβού του Δήμαρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη και του υφυπουργού και επιτετραμμένου της ομοσπονδιακής καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ , τα τελευταία χρόνια, στας Σέρρας και σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας; σας απαντάμε! Σίγουρα όχι για τα όμορφα μάτια του Φούχτελ! 

Το καλάθι με τα δώρα που πήρε μαζί του ο Φούχτελ φεύγοντας από τας Σέρρας, δεν είχε μέσα μόνο Ακανέδες!».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 18 Ιουν. 2018 - 08:32