Εκδήλωση για τα ιστορικά μνημεία των Σερρών της Βυζαντινής περιόδου

Ο εισηγητής κ. Νικόλαος Μπονόβας

Στα ιστορικά μνημεία της πόλης των Σερρών ήταν αφιερωμένη η τελευταία επιμορφωτική εκδήλωση της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) , που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Φίλιππος- Ξενία.
Ομιλητής του θέματος που είχε τον τίτλο «Μνημεία και προσωπογραφίες κατά την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο», ήταν ο Δρ  κ. Νικόλαος Μπονόβας Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών.
Την εκδήλωση προλόγισε ο  πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ.  κ. Κυριάκος Γεωργιάδης  ο οποίος,   αναφέρθηκε εν συντομία  στον βίο του προστάτη της Ενώσεως, τον Μέγα Φώτιο, του οποίου την μνήμη τίμησε το Δ.Σ. και τα μέλη  της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. συμμετέχοντας στην εορταστική Θεία Λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου, που τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου του Ι .Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα).
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια  ο κ. Μπονόβας,  ο οποίος έκανε ένα ιστορικό ταξίδι,  ξεκινώντας από τους αρχαίους χρόνους και τα πρώτα φύλα που κατοίκησαν στην περιοχή των Σερρών μέχρι τις ημέρες μας, παρουσιάζοντας τα σπουδαιότερα μνημεία  του νομού, κυρίως στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.
Όπως τόνισε «ο  στόχος της εκδήλωσης ήταν  να φέρει τους Σερραίους πιο κοντά στα μνημεία τους, γιατί δυστυχώς, πολλές φορές οι κάτοικοι των πόλεων δεν γνωρίζουν τον μνημειακό πλούτο και την ιστορία του τόπου όπου γεννήθηκαν».
Στην  ιστορική αυτή αναδρομή «στο χώρο-χρόνο» όπως την απεκάλεσε, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στον  Πύργο του Ορέστη (Λόφο του Κουλά), στην παλαιά Μητρόπολη των Αγίων Θεοδώρων, η οποία χτίστηκε πάνω σε μικρότερο ναό γύρω στα 1000 μ.Χ, και ήταν το σημείο αναφοράς της πόλης, στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ακρόπολη,  στο Προδρομούδι, το οποίο είναι μετόχι της Μονής Τ. Προδρόμου, στους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Γεώργιο τον Κρυονερίτη, ενώ επίσης  μεγάλη αναφορά έκανε και για την ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.  
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε Επιστολικά Δελτάρια από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα από  την πόλη των Σερρών και  τις ιστορικές συνοικίες της, όπως τα Κάτω Καμενίκια, τους Αγίους Αναργύρους με την  παλαιά γέφυρα,  την Κεντρική Αγορά με το Μπεζεστένι και το Εσκί-Τζαμί και άλλα.
Επίσης, στο τέλος της ιστορικής διαδρομής και φτάνοντας στους νεώτερους χρόνους  αναφέρθηκε στις νεοκλασικές  οικίες όπως του Σχοινά,  του Μαρούλη, του καπνέμπορου Σπόντη και άλλες.
Μετά το τέλος της εισήγησης ο  πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Γεωργιάδης αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, του δώρισε τον καινούργιο τεύχος (4ο) του περιοδικού συγγράμματος, που εκδίδει η Ένωση,  «ΛΟΓΟΙ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ»,  ο οποίος είναι αφιερωμένος  στον Φώτη Κόντογλου. Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ.  κ. Ιωάννης Κιορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τις προσεχείς εκδηλώσεις, για τον μήνα Μάρτιο,  που αναμένεται να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Στέργιος Γαλάνης και Δέσποινα Ιλανίδου, ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Σερρών κ. Δημήτριος Σωτηριάδης, η διευθύντρια Γυμνασίου Ν. Σουλίου κ. Κλεονίκη Παυλίδου, ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης, ο αντιπρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Βασίλης Γιαννογλούδης, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών κ. Ελένη Κατσαρίδου, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Ισιδώρα Μάλαμα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ο διευθυντής της ΚΟΣΜΟΤΕ Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος και άλλοι.
 

 


   

 


                                                                

 

 

 

 

 


   

 


                                                                

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 15 Φεβ. 2018 - 11:05