Είκοσι χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Καφταντζή

Ήταν 12 Μαρτίου 1998, ημέρα Πέμπτη, όταν αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή ο πολυγραφώτατος συμπολίτης μας και καταξιωμένος νομικός, Γιώργος Καφταντζής.
Από τότε πέρασαν μέχρι σήμερα 20 χρόνια, αλλά η μνήμη του παραμένει "ζωντανή", καθώς άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, στους τομείς της ιστορίας, του θεάτρου και της ποίησης.
Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία ετελέσθη την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1998 στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών. Ο Γιώργος Καφταντζής αναπαύεται σε οικογενειακό τάφο, στο Α΄ Κοιμητήριο Σερρών.
Ηταν παντρεμένος με την κυρία Αλκμήνη Σιμώτα, από την Καστοριά, σήμερα συνταξιούχο δικαστικό. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Βιολέττα, σήμερα καταξιωμένοι γιατροί.
Στις 13 Μαρτίου 1998, αναγγέλλοντας "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" το θάνατο του Γιώργου Καφταντζή, μεταξύ των άλλων έγραφε και τα εξής:
Ο αποθανών γεννήθηκε στην Ηράκλεια, στις 22 Μαρτίου 1920. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος, αλλά αργότερα έλαβε και το πτυχίο της φαρμακευτικής.
Η μητέρα του ήταν δασκάλα κι αυτή. Ο Γ.Κ. φοίτησε στο Γυμνάσιο Σερρών μέχρι τη Γ΄ τάξη. Συνέχισε το Γυμνάσιο στο Σιδηρόκαστρο, αργότερα στο Τσοτύλι και πάλι στα Σέρρας το 1938-1939.
Ο πόλεμος βρήκε το Γ.Κ. στην Κρήτη, όπου μετά την επίθεση των Γερμανών πιάστηκε αιχμάλωτος και φυλακίστηκε στο Μάλεμε. Απ’ εκεί κατόρθωσε να δραπετεύσει και ύστερα από πολλές περιπέτειες βρήκε καΐκι που τον αποβίβασε στην Ύδρα.
Στη διάρκεια της κατοχής, με ψεύτικα χαρτιά για να μη συλληφθεί ανέβηκε στη Μακεδονία, πέρασε κολυμπώντας το Στρυμόνα και ήρθε στη μητέρα του, στα Σέρρας (ο πατέρας του είχε πεθάνει το 1931).
Μόλις τον είδε η μητέρα του τρελλάθηκε από χαρά, γιατί την είχαν ειδοποιήσει ότι σκοτώθηκε στην Κρήτη! Μάλιστα του έκανε και μνημόσυνο!
Στη διάρκεια της κατοχής επίσης, πήρε το απολυτήριο γυμνασίου, από μια σχολή… Θηλέων! Οργανώθηκε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ. Το 1942 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου.
Ο Γ.Κ. είχε πλούσιο πνευματικό έργο. Εκτός από τις λογοτεχνικές εκδόσεις, είχε και Ιστορικές, Μουσικές, Θεατρικές και Ποιητικές!
Υπήρξε τακτικώτατος συνεργάτης της "ΠΡΟΟΔΟΥ", αλλά και νομικός μας σύμβουλος. Υπερασπίστηκε, πάντα με επιτυχία, την εφημερίδα μας, στο Εφετείο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
                  

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 13 Μαρ. 2018 - 10:36