Αρχιερατικές Ακολουθίες στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του Ιατρού

«Ο Αγιος Λουκάς μάς δείχνει τον δρόμο, και οφείλουμε όσοι τον αγαπούμε να είμεθα έτοιμοι να δώσουμε την δική μας μαρτυρία» είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ιωάννου του Σερραίου και Λουκά του Ιατρού. 
Ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματο-
ποιήθηκαν στον  πανέμορφο αύλειο χώρου του Ιερού Παρεκκλησίου, που διαμορφώθηκε ειδικά για να προσφέρει στους ευλαβείς πιστούς, που προσήλθαν, μια διαφορετική λειτουργική εμπειρία. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Θεολόγο που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτούργησαν  ο υπεύθυνος του παρεκκλησίου και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών π. Ανδρέας Βογιατζής, ο ηγούμενος της Ιεράς  Μονής Αγίας Παρασκευής π. Γαβριήλ Παλιούρας, ο αρχ. π. Νεκτάριος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, ιερομόναχοι και ιεροδιάκονοι της Μητροπόλεως, παρουσία πλήθους πιστών. 
Ο φετινός εορτασμός ήταν διπλός, λόγω της συμπλήρωσης των 10 χρόνων από τον εγκαινιασμό του Ιερού Παρεκκλησίου καθώς και της ελεύσεως του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, που είναι ο πραγματικός θησαυρός του, επιτελώντας πολλά θαύματα. 
Η  γιορτή λαμπρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού, των Μεγάλων Κομνηνών  αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος, που ήρθε την περασμένη  Κυριακή το απόγευμα  από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά του Βερμίου. 
Την παραμονής της εορτής Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Θεολόγου, με την συμμετοχή  κληρικών  της Μητροπόλεως  και πολλών πιστών. 
Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του, με αφορμή το μαρτύριο του Αγίου Λουκά στα δύσκολα χρόνια της αθεΐας στην Ρωσία, τόνισε ότι ήταν το φως που έφεγγε για  το ποίμνιό του και για  την Ρωσία ολόκληρη. Κάνοντας δε, αναφορά για την σημερινή εποχή και τους  πολιτικούς που πολεμούν την πίστη μας,  τόνισε να παραδειγματιστούν από  όσα  συνέβησαν στην Ρωσία. «ας λάβουν τα σωστά μηνύματα από τα χρόνια της αθεΐας στην Ρωσία και ας το ξανασκεφτούν, γιατί το να πολεμά κανείς τον Θεό είναι ύψιστη ανοησία. Γιατί εάν πολεμάς με τον Θεό η ήττα σου είναι βεβαιότατη, γιατί κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να νικήσει τον Θεό». 
Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, ημέρα μνήμης του Αγίου Λουκά τελέστηκε υπαίθρια πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πολύ όμορφο αύλειο χώρο του Παρεκκλησίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κκ. Θεολόγου, παρουσία πλήθους πιστών, οι οποίοι έζησαν την εμπειρία της  λατρείας του Θεού μέσα στην ομορφιά της φύσεως.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μαρτυρική ζωή του Αγίου Λουκά, ο οποίος δεν προτίμησε μία ζωή δόξας και ανέσεων, που του προσέφερε η ιδιότητά του ως σπουδαίος χειρουργός, αλλά διάλεξε τον δύσκολο δρόμο του μαρτυρίου, των εξοριών, των εξευτελισμών και των διώξεων. «Ο Άγιος Λουκάς μας δείχνει τον δρόμο» τόνισε μεταξύ άλλων. «Και σήμερα τα χρόνια είναι δύσκολα. Και σήμερα μαίνεται ο πόλεμος κατά της πίστεως. Και σήμερα οι οπαδοί της αθεΐας προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεριζώσουν ένα - ένα  τα θεμέλια αυτής της πατρίδας ώστε να είναι ακάλυπτη πνευματικά. Νομοθετούν με περισσή θρασύτητα νόμους που είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. 
Όταν βλέπουμε να προσβάλλεται  το μυστήριο του γάμου, στον όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού  κι εμείς σιωπούμε,  γινόμεθα συνένοχοι. Σε αυτό το σημερινό πνευματικό ξεχαρβάλωμα προτιμούμε την ησυχία μας και τις ανέσεις μας. Αλλά ο Άγιος Λουκάς δεν επέλεξε αυτόν τον δρόμο. Ήταν ξακουστός γιατρός και μπορούσε να έχει μία ζωή δόξας, όμως προτίμησε τα χιόνια της Σιβηρίας και τους εξευτελισμούς για χάριν του Χριστού». Τελείωσε δε το κήρυγμά του λέγοντας: «Εκείνος μας δείχνει τον δρόμο. Τον εβάδισε μόλις πριν 50 χρόνια. Και εάν θέλουμε να τον τιμούμε πραγματικά, η ζωή μας πρέπει να είναι μαρτυρία Χριστού, όπως έκανε εκείνος».  
Μετά το  τέλος της Θείας Λειτουργίας ο υπεύθυνος του Παρεκκλησίου π. Ανδρέας Βογιατζής χάρισε στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής π.Γαβριήλ έναν επιστήθιο σταυρό για τους κόπους και τις προσπάθειές που κατέβαλε πριν 10 χρόνια, για την ανακαίνιση αυτού του τόσο όμορφου παρεκκλησίου. Όπως είπε ο  π. Ανδρέας,  ο π. Γαβριήλ ήταν ο πρωτεργάτης και ο οραματιστής,  με αποτέλεσμα  σήμερα να απολαμβάνουμε και να χαιρόμαστε αυτόν τον χώρο που  κοσμεί την πόλη μας και  αποτελεί μια μικρή φυσική και πνευματική όαση μέσα στην καρδιά της τσιμεντούπολης. 
Οι εορταστικές ακολουθίες συνεχίστηκαν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον μεθεόρτιο Εσπερινό, τη Παράκληση και τους χαιρετισμούς στον Αγιο και την λιτάνευση του ιερού λειψάνου του και του Τιμίου Σταυρού. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τίμιος Σταυρός θα παραμείνει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά. 
 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 13 Ιουν. 2019 - 15:15