Αρ. Παπαφωτίου: Το Βυζαντινό τείχος έπρεπε να μείνει άταφο

Την άποψη ότι το τμήμα Βυζαντινού τείχους που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης στην οδό Εθν. Αντίστασης έπρεπε να μην σκεπασθεί αλλά να βρεθεί τρόπος ανάδειξής του, εκφράζει η επικεφαλής της «Δύναμης Σερραίων» και δημοτική σύμβουλος Σερρών κ. Αριάδνη Παπαφωτίου.

Ιδιαίτερα εστιάζει στον αχαρτογράφητο πύργο του Βυζαντινού τείχους της πόλης των Σερρών. Εκφράζει, παράλληλα, την λύπη της που δεν υπάρχει μέριμνα ώστε να αναδεικνύονται μνημεία που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της πόλης, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν.

ethnikis_antistasis_erga_serres.jpg

Καταθέτει, μάλιστα και την πρότασή της, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διαφανές υλικό για την οδόστρωση του σημείου που έγινε η ανακάλυψη, ώστε να είναι ορατά τα ευρήματα αλλά και να διεξάγεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η δημοτική σύμβουλος δεν κρύβει την απογοήτευσή της, προβαίνοντας και σε αιχμηρό σχόλιο: «Εμείς εδώ, είμαστε ακόμη πολύ νυχτωμένοι. Νυχτωμένοι και μοιραίοι για τον τόπο μας!»

xartis_nikou_nikolaou_vizantino_teixos_serres.jpg

Τον συγκεκριμένο χάρτη εκπόνησε ο αείμνηστος Σερραίος Πολιτικός Μηχανικός και ακούραστος τοπικός Ιστοριογράφος, ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Αποτυπώνεται η πυρίκαυστος περιοχή-ζώνη των Σερρών, καθώς και η πορεία του Βυζαντινού τείχους.
Με κόκκινο η σημερινή πορεία της οδού Εθν. Αντίστασης.

Η σχετική ανάρτηση της Αριάδνης Παπαφωτίου έχει ως εξής:

“--Τώρα που "οι πέτρες" ξαναθάφτηκαν, η σύγχρονη και η ιστορική πόλη των Σερρών, θα συνεχίσουν τις παράλληλες πορείες τους χωρίς η μία να κοιτάζει την άλλη, χωρίς να συνομιλούν και χωρίς καν να γνωρίζονται!

--Τα έργα αλλαγής του δικτύου αποχέτευσης στην οδό Εθν. Αντίστασης έπεσαν πάνω στο Βυζαντινό τείχος της πόλης, και μάλιστα - ανέλπιστα- σε έναν από τους αχαρτογράφητους Πύργους του.

Επιλήφθηκαν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες, έμεινε στάσιμο το έργο αλλαγής των αγωγών για τρείς περίπου μήνες και αφού τα ευρήματα αποτυπώθηκαν από την Αρχαιολογική, ξαναγύρισαν με υπηρεσιακή απόφαση "στη θέση" τους, δηλαδή κάτω από την άσφαλτο και τα τσιμέντα! Θάφτηκαν!

--Πατάμε πάνω στην Ιστορία μας. Κυριολεκτικά. Κάτω από τα πόδια μας (και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα σπίτια μας) είναι τα απομεινάρια όποιου μεγάλου και σημαντικού ήταν κάποτε αυτός ο τόπος.

--Σήμερα, μόνο μπετόν και σίδερα εκεί που κάποτε ήταν τα καλντερίμια, τα Λουτρά, η Βυζαντινή Βασιλική οδός, η Αγορά του Βαμβακιού, το Κονλούκι, η Πύλη του Βυζαντινού Τείχους, η Εβραική Συναγωγή, το Τερεκέ Παζάρ, ο Αη Γιώργης των Γουναράδων, το Εσκί Τζαμί, το Ιταλικό Προξενείο, η Αγία Βλαχέρνα και η Κλουποτίτσα...

bizantino_teixos_serres_erga_evrimata.jpg

--Η σύγχρονη πόλη των Σερρών, δεν "βλέπει" πουθενά τον αρχαίο, τον μεσαιωνικό-Βυζαντινό, ακόμη και τον Οθωμανικό εαυτό της. Ούτε συνομιλεί με αυτόν.

Κι επειδή ό,τι δεν βλέπουμε είναι σαν να μην υπάρχει, η μεν πλειονότητα των Σερραίων τελεί σε άγνοια της Ιστορικής στρωματογραφίας της πόλης, οι δε επισκέπτες -όσοι ολίγοι έρχονται- δεν έχουν οπτικά ερίσματα και ερεθίσματα της ιστορικότητας και της μεγαλοσύνης της πόλης μας.

--Κρίμα που σκεπάστηκε το Βυζαντινό τείχος.

--Κρίμα που κανείς δεν ρωτάει τους Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονές μας, ΤΙ θα μπορούσαν να κάνουν εκεί.

--Κρίμα που ζώντας στην εποχή της απίστευτης τεχνολογίας και των διαστημικών υλικών αδυνατούν η Ελλάδα, το Υπ. Πολιτισμού, ο Δήμος (ναι κι αυτός) να αφήσουν στο φως την Ιστορία.

--Κρίμα που τα διαφανή οδοστρώματα τα βάζουν μόνο οι Κινέζοι στις υπέροχες γέφυρές τους και οι Βερολινέζοι στις Πλατείες τους για να βλέπουν όλοι τους θησαυρούς τους, χωρίς να ακυρώνεται η κυκλοφορία!...

--Εμείς εδώ, είμαστε ακόμη πολύ νυχτωμένοι. Νυχτωμένοι και μοιραίοι για τον τόπο μας!”

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 09 Οκτ. 2019 - 08:18