Ανταγωνιστικότητα για «κλάματα» και το 2017

Σταθερά αρνητική παρέμεινε η κατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και το 2017 καθώς στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για την περασμένη χρονιά, κατατάσσεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, κάτω από την Αργεντινή και πάνω από την Κολομβία, διατηρώντας την ίδια θέση με πέρυσι.

Από μόνο του το στοιχείο αυτό πιστοποιεί το βαθύ τέλμα της οικονομίας της χώρας μας και επιβεβαιώνει ότι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμοστεί έως τώρα, αλλά πιθανώς και ο τρόπος εφαρμογής, δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα από την εποχή της εισόδου σε καθεστώς μνημονίου, χωρίς στην πραγματικότητα να καταφέρει να ανακάμψει ποτέ από τότε, με εξαίρεση το 2014 (στο γράφημα αποτυπώνονται τα στοιχεία του έτους 2015, διότι τότε δημοσιοποιήθηκαν), όταν η Ελλάδα ανέβηκε στην 50ή θέση από την 57η μία χρονιά πριν. Σημειώνεται εδώ ότι τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, που καταρτίζει το Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, αφορούν κάθε χρόνο τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ετσι, λοιπόν, το 2010 η Ελλάδα είχε καταταγεί στην 46η θέση για να πέσει στην 56η το 2011 και μία χρονιά μετά να σημειώσει τη χειρότερη επίδοση μέχρι τώρα, να βρεθεί δηλαδή στην 58η θέση.

Εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του ΣΒΒΕ συνεργάστηκε και φέτος, για 17η συνεχή χρονιά, με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα. Η κατάταξη της Ελλάδας στην 57η θέση προέκυψε ύστερα από την εξέταση συνολικά 260 ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών που χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες και από αυτές προκύπτουν τέσσερις επιμέρους δείκτες. Η θέση της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες διαμορφώθηκε ως εξής:

• Δείκτης οικονομικής αποδοτικότητας: η Ελλάδα κατετάγη στην 61η θέση για το 2017 (επετηρίδα του 2018) μεταξύ 63 χωρών, θέση που είχε και την προηγούμενη χρονιά.

• Δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας: η Ελλάδα παρέμεινε και σε αυτό τον δείκτη πολύ χαμηλά, στην 61η θέση.

• Δείκτης επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας: η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις και βρέθηκε στην 59η από την 57η.

• Δείκτης υποδομών: η Ελλάδα βρέθηκε στην 40ή θέση από την 39η στην περυσινή επετηρίδα, εμφανίζοντας υποχώρηση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με το IMD, πέντε είναι οι κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά το 2018: υιοθέτηση φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογικής πολιτικής, εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής με αναδιάταξη του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, αντιμετώπιση εμποδίων και προσκομμάτων που παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Πρωταθλητές και ουραγοί

Στην πρώτη θέση της φετινής κατάταξης του IMD ανέβηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες στη επετηρίδα του 2017 βρίσκονταν στην τέταρτη θέση, «εκθρονίζοντας» το Χονγκ Κονγκ που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση διατήρησε η Σιγκαπούρη, στην τέταρτη θέση ανέβηκε η Ολλανδία (από την πέμπτη πέρυσι) ενώ στην πέμπτη θέση υποχώρησε, από τη δεύτερη πέρυσι, η Ελβετία. Ακολουθούν στην έκτη θέση η Δανία, στην έβδομη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην όγδοη η Νορβηγία, στην ένατη η Σουηδία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στις τελευταίες δέκα θέσεις, πλην της Ελλάδας, βρίσκονται ακόμη η Βενεζουέλα, η Μογγολία, η Κροατία, η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Κολομβία, η Αργεντινή και η Σλοβακία.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 26 Μάιος. 2018 - 08:59