Ανοικτό εργαστήριο στο ΤΕΙ: Η εκτροπή του Στρυμόνα και οι προσφυγικοί οικισμοί των Σερρών

To MODSCAPES (Modernist Reinventions of the Rural Landscape (www.modscapes.eu)) ασχολείται με τα νέα αγροτικά τοπία που προέκυψαν από μεγάλης κλίμακας πολιτικές γεωργικής ανάπτυξης και εποικισμού, οι οποίες εφαρμόστηκαν τον 20ο αι. σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Υλοποιείται από πέντε ερευνητικές ομάδες, οι οποίες εντάσσονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια - University Libre de Bruxelles (Belgium), Politechnico de Milano (Italy), Oporto University School of Arts (Portugal), Technische Universitat Berlin (Germany), Estonian University of Life Sciences (Estonia). Υποστηρίζεται επίσης από το DOCOMOMO, Civilscape and ECLAS, European Council of Landscape Architecture Schools και χρηματοδοτείται από το ΗΟΡΙΖΟΝ 2020 (Humanities in the European Research Area).

Η ερευνητική ομάδα MODSCAPES θα βρεθεί το τριήμερο 7-9 Μαρτίου 2019 στην περιοχή μας και θα εστιάσει το ερευνητικό ενδιαφέρον της στον προσφυγικό εποικισμό της πεδιάδας των Σερρών και τις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις εξυγίανσης του Στρυμόνα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 7 Μαρτίου και ώρες 11π.μ. -15μ.μ. (Αμφιθέατρο Επιτροπής Ερευνών).

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ορφέας» Νέου Σκοπού, ενώ το  Σάββατο 9 Μαρτίου θα γίνουν από την ερευνητική ομάδα επισκέψεις σε προσφυγικά χωριά της περιοχής.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος (ΒΕ-LAB) του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Εμμανουήλ Παπά, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Ορφέας» Νέου Σκοπού και την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ).

Ενθαρρύνεται  η συμμετοχή πολιτών και επιστημόνων που μπορούν να καταθέσουν προσωπικές, οικογενειακές μαρτυρίες και αφηγήσεις  σε σχέση με τον μεγάλο αυτό χωροκοινωνικό μετασχηματισμό, την πρόσληψή του και τις προοπτικές του. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 26 Φεβ. 2019 - 11:15