Αγιασμός στο Σύλλογο Σεραϊκή Βυζαντινή Χορωδία ``Ιωάσαφ ο Διονυσιάτης’’

Ακόμη μία δημιουργική χρονιά ξεκίνησε για τον  Σύλλογο Σερραϊκή Βυζαντινή Χορωδία «Ιωάσαφ ο Διονυσιάτης», ο οποίος πάνω από δέκα χρόνια προσφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, στο χώρο της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.
Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου έγινε και επίσημα η έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς με την πραγματοποίηση του αγιασμού στα γραφεία του Συλλόγου.
Τον Αγιασμό ετέλεσε ο π. Ραφαήλ Λίγδας,  ενώ  τους ύμνους έψαλε κλιμάκιο της χορωδίας, παρουσία των μελών και φίλων του Συλλόγου.
Μετά το πέρας του αγιασμού ο πρόεδρος  κ. Κωνσταντίνος Τσαλαπάτης ευχαρίστησε θερμά   όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα τα μέλη της χορωδίας για τον αγώνα και τις προσπάθειες που καταβάλουν  ώστε να αποδίδουν κάθε φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την βυζαντινή μουσική. 
 «Ξεκινήσαμε και για φέτος την πολιτιστική μας προσπάθεια και ελπίζουμε να μας φωτίζει ο Θεός να έχουμε υγεία και καλή διάθεση  για να αποδίδουμε σωστά τους βυζαντινούς ύμνους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαλαπάτης. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της περσινής χρονιάς ξεκινώντας από την επιτυχημένη συναυλία που έδωσε η χορωδία στις 22 Μαΐου στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων ψάλλοντας  πασχαλινούς  ύμνους. Την συναυλία, η οποία έφερε τον τίτλο «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει», διηύθυνε ο χοράρχης κ. Γιάννης Παπαχρόνης ενώ την θεολογική ανάλυση των ύμνων έκανε ο κ. Τσαλαπάτης. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η χορωδία έψαλλε σε  πρώτη εκτέλεση έναν ύμνο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε μουσική σύνθεση του κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου, τον οποίο αφιέρωσε στον ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο για την ονομαστική του εορτή.
  Στην συνέχεια ο κ. Τσαλαπάτης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της χορωδίας στις 5 και 6 Μαΐου, στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη Ιερά Μονή Νευροκοπίου Βουλγαρίας,  όπου κλιμάκιο της χορωδίας έψαλε στο αριστερό αναλόγιο τους ύμνους της εορτής του Εσπερινού,  του όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ενώ στο δεξιό αναλόγιο έψαλε η χορωδία της Μητροπόλεως Νευροκοπίου Βουλγαρίας υπό την διεύθυνση του κ. Παπαχρόνη .
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2017 η χορωδία συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό για το Γενέθλιον της Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή  Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Ρόζεν κοντά στο Μελένικο της Βουλγαρίας όπου και πάλι κλιμάκιο της χορωδίας απετέλεσε τον αριστερό χορό ψάλλοντας τους ύμνους της εορτής, ενώ τον δεξιό χορό τον οποίο αποτελούσε η Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως Νευροκοπίου Βουλγαρίας διηύθυνε και πάλι  ο κ. Γιάννης Παπαχρόνης. 
Ο κ. Τσαλαπάτης πολύ εύστοχα παρατήρησε ότι «αυτή η συνεργασία Ελλήνων και Βουλγάρων, δηλαδή, ορθοδόξων χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής, δηλώνει και την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Ακόμη, αναφέρθηκε και στη γυναικεία  χορωδία  παραδοσιακής μουσικής του Συλλόγου, λέγοντας   ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει την  λειτουργία της, γιατί  όπως υπογράμμισε  «η ελληνική μουσική στηρίζεται σε δύο πόδια, στο παραδοσιακό τραγούδι και στην βυζαντινή μουσική».    
 Ευχήθηκε, τέλος,  σε όλα τα μέλη  να έχουν μία καλή, καρποφόρα και ευλογημένη χρονιά, ώστε ο Σύλλογος να συνεχίσει για μια ακόμη χρονιά  την πολιτιστική του δράση. 
                                                                     

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 19 Οκτ. 2017 - 11:09