64 χρόνια από την τρομερή έκρηξη του Στύλλα στην πόλη των Σερρών-Άφησε πίσω της 8 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες

Χθες ήταν η 64η θλιβερή επέτειος από την έκρηξη του Στύλλα, στην πόλη των Σερρών, που άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Ήταν Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 1955 και ώρα 11:00 π.μ. όταν στην υπόγεια αποθήκη του οπλοπωλείου Στύλλα, στην οδό Σκρα των Σερρών, σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, στο υπόγειο υπήρχαν 600 κιλά δυναμίτιδας και άγνωστη ποσότητα μπαρουτιού.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν οι δύο νεαρές κόρες του Στύλλα, Πιπίτσα και Κρινιώ και ο στρατιώτης ανεψιός του. Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του στην οδό Τσαλοπούλου ένας διερχόμενος καθώς δέχθηκε στο κεφάλι πέτρα.

styllas_ekrhxh.jpg

Ενδεικτικό της ισχυρής έκρηξης είναι ότι προκλήθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές σε καταστήματα που βρισκόταν σε απόσταση μέχρι και 40 μέτρα από το σημείο της καταστροφής.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συνεχή επικοινωνία με το νομάρχη Αθαν, Μανουσόπουλο, στη διάθεση του οποίου έθεσε το ποσό των 200.000 δρχ. για τη διανομή βοηθημάτων στις οικογένειες των φονευθέντων και των τραυματισθέντων, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν δωρεάν στο νοσοκομείο Σερρών και στις ιδιωτικές κλινικές των Γεωργίου Βασιλείου και Αστερίου Στάγκου και Ζαχαρόπουλου της πόλης μας.

styllaskomitoudisdimitris.jpg

Ο 13χρονος τότε Δημήτριος Β. Κομητούδης μεταφέρεται από χωροφύλακα μακρυά από τον τόπο της τραγωδίας.

Η έκρηξη του Στύλλα, όπως αποτυπώθηκε στη λαϊκή μνήμη, προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση λόγων του μεγάλου αριθμού των θυμάτων και την τεραστίων σε έκταση ζημιών.

Με εντολή του τότε πρωθυπουργού, Κων. Καραμανλή, η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με τη συμβολή ανδρών της Χ Μεραρχίας Πεζικού και συνεργείων Δημοσίων Υπηρεσιών..

“Η Πρόοδος” επί διήμερο κάλυψε με κύρια άρθρα την ανείπωτη τραγωδία.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 03 Νοε. 2019 - 18:39