Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ στις Σέρρες

Η ενεργειακή κρίση που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και ιδιαίτερα της εστίασης βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στο νομό Σερρών. Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά υποδέχθηκε, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Τον κ. Καββαθά συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης κ. Χαράλαμπος Τσιλιακούδης.

Κατά την συνάντησή τους, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ με φορείς του Νομού Σερρών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά του δήλωσε, ότι στηρίζει τους ανθρώπους της αγοράς και ότι τάσσεται στο πλευρό  τους.

            Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Σπυρόπουλος προσέφερε στον κ. Καββαθά το βιβλίο που επιμελήθηκε η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΠΚΜ -αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη και αναφέρεται στον Τύμβο Καστά, καθώς και το βιβλίο «Εικονογραφημένη Ιστορία των Σερρών» του Συγγραφέα κ. Βασίλη Τζανακάρη. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προσέφερε στον Αντιπεριφερειάρχη, ως ανάμνηση της συνάντησης, το έμβλημα της Γενικής Συνομοσπονδίας.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ ήταν το δημαρχείο Σερρών όπου συναντήθηκε με το δήμαρχοκ. Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Μισιρλής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών Χαράλαμπος Τσιλιακούδης.

Η συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό και γόνιμο κλίμα επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τους επαγγελματίες και ειδικά τον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο υψηλό ενεργειακό κόστος που πλήττει τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους Δήμους.

«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στο Δημαρχείο τον φίλο και πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, ο οποίος αποτελεί επί σειρά ετών τη φωνή ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, των επαγγελματιών, των εμπόρων και βιοτεχνών.

Η σημερινή επίσκεψη σηματοδοτεί τις πολύ καλές μας σχέσεις σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, καθώς στην ΚΕΔΕ έχουμε μία αγαστή συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Ως Δήμος Σερρών έχουμε αναπτύξει με τις διοικήσεις της ΟΕΒΕΣ Σερρών και του Σωματείου Εστιατόρων ένα δίκτυο συνεργασιών, το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζουμε την επιχειρηματική κοινότητα.

kavathas_xrisafis.jpg

Είμαστε από τους Δήμους που από την πρώτη στιγμή αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες που έδινε ο νόμος για τη ελάφρυνση των επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ με μία σειρά ακόμη από μέτρα και ενέργειες δίνουμε το στίγμα μας και δείχνουμε την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι πρέπει να κρατήσουμε όρθια τη μικρή επιχειρηματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Σερρών ενημέρωσε τον κ. Καββαθά για τα μέτρα που έχει λάβει η Δημοτική Αρχή για τη στήριξη των επιχειρήσεων αναφέροντας μεταξύ άλλων:

-την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% για όλες τις επιχειρήσεις,

-την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όλες τις νέες επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα έτη της λειτουργίας τους και την επέκταση της χρονικά ανάλογα με την αύξηση της απασχόλησης,

-την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ειδικών κατηγοριών επιχειρηματιών, πολύτεκνων, τρίτεκνων, ΑμεΑ και μονογονεϊκών οικογενειών,

-την απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη όλων των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα του 2020 και του 2021 που δεν λειτούργησαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων,

- την επιστροφή των τελών τραπεζοκαθισμάτων στο 100% για όλο το χρονικό διάστημα του 2021, που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρέμειναν κλειστά,

- τη δραστική μείωση της τιμής του νερού

Από την πλευρά του ο κ.Καββαθάς υπογράμμισε:

«Είχα την τιμή να επισκεφθώ το Δημαρχείο Σερρών και να συναντηθώ με τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη με τον οποίο μας συνδέει μία σχέση ετών και κοινών δράσεων.

Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας και συνεργειών για τα ζητήματα της εστίασης και άλλων κλάδων επιχειρηματιών, καθώς και τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει ο Δήμος Σερρών όλο το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρώ ότι το μέτρο της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για όλες τις νέες επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα έτη αποτελεί μία καλή πρακτική, που πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους Δήμους για να στηρίξουμε τη νέα επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, η σύνδεση της απαλλαγής με την αύξηση της απασχόλησης συνιστά για μένα ένα πρωτόγνωρο μέτρο στην κοινή κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι Δημοτικές Αρχές και οι τοπικές ενώσεις επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που επηρεαζόμαστε από μία πολυεπίπεδη οικονομική κρίση».

Η συνάντηση στο Δημαρχείο Σερρών ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Τον Δήμαρχο Βισαλτίας, Αθανάσιο Μασλαρινό επισκέφθηκε στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς στο πλαίσιο περιοδείας του στην Π.Ε. Σερρών. 

ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ συζήτησε με τον Δήμαρχο για ζητήματα που άπτονται των ενδιαφερόντων των εκπροσώπων της Εστίασης και του τρόπου διαχείρισής τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επαναλειτουργία της ΟΕΒΕΣ Βισαλτίας.

Τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ συνόδευαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών, Μπάμπης Τσιλιακούδης και τον Β' Αντιπρόεδρος, Γιάννης Κουβαλάκης και επαγγελματίες στον χώρο της Εστίασης που δραστηριοποιούνται στη Νιγρίτα.

kavathas_maslarinos.jpg

Οι δύο άντρες αντάλλαξαν δώρα, με τον κ. Καββαθά να χαρίζει το έμβλημα της Γενικής Συνομοσπονδίας και τον κ. Μασλαρινό το λεύκωμα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, «Ναός περίβλεπτος», που εκδόθηκε με την στήριξη του Δήμου Βισαλτίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε σήμερα έναν δραστήριο Δήμαρχο. Όπως με ενημέρωσαν οι επαγγελματίες της περιοχής βρίσκεται κοντά τους και τους στηρίζει. Μάλιστα θα ξεκινήσουμε και μια συνεργασία με τον Δήμο και την ΓΣΕΒΕΕ σε επίπεδο δράσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων».

Ο δήμαρχος Βισαλτίας από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι τιμή μας να υποδεχόμαστε σήμερα τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθά. Οι επαγγελματίες αποτελούν μια ζωντανή ομάδα στην κοινωνία και στον δήμο μας. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουμε πολλούς νέους επαγγελματίες στην περιοχή μας και η συνεργασία μας είναι άριστη. Η Ομοσπονδία Βισαλτίας έχει δυστυχώς αδρανήσει και όπως συζητήσαμε θα βοηθήσουμε και εμείς στο να λειτουργήσει και πάλι και να υπάρχει εκπροσώπηση της περιοχής μας στα ανώτερα όργανα των επαγγελματιών.»

 

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτης Δομουχτσίδης τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ.Γιώργο Καββαθά. Η συνάντηση των δύο αντρών έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Σιντικής με τον κ.Δομουχτσίδη να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι πρόθεσή του είναι να στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο την προσπάθεια που γίνεται για την επανίδρυση μίας Ένωσης Επαγγελματιών & Εμπόρων Σιντικής. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Δήμος Σιντικής στηρίζει εμπράκτως τους επαγγελματίες της περιοχής, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γενναία μείωση των δημοτικών τελών. «Προχωρήσαμε σε αυτή τη μείωση, παρά την ενεργειακή κρίση και τη δυσβάσταχτη αύξηση που αυτή έχει επιφέρει στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και την άρδευση, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των Δήμων. Οι προσπάθειές μας για τη στήριξη των επιχειρηματιών και της τοπικής αγοράς θα συνεχιστούν», κατέληξε ο Δήμαρχος Σιντικής.

domouxtsidis_kavathas.jpg

Τον κ.Καββαθά συνόδευσαν ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών κ.Σώτος Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων κ.κ.Χαράλαμπος Τσιλιακούδης και Δημήτρης Μπακρατσάς, ο επιχειρηματίας Μπάμπης Ασλανίδης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Επικεφαλής Συνδυασμού της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ.Ιωσήφ Παναγιωτίδης και η Πρόεδρος Σιδηροκάστρου και επαγγελματίας κα Αθανασία Αγγελίδου.

Ακολούθησε συνάντηση με επαγγελματίες της περιοχής στο ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου, όπου συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σιντικής, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι στηρίζει την προσπάθεια επαναλειτουργίας της Ένωσης Εμπόρων. Από την πλευρά του ο κ.Καββαθάς ευχαρίστησε τον κ.Δομουχτσίδη για την ξεκάθαρη θέση του και κάλεσε τους επαγγελματίες να συμμετέχουν όλοι στην ανασύσταση της Ένωσης.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά υποδέχτηκε στο Επιμελητήριο ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μαλλιαράς.  Η ενεργειακή κρίση που πλήττει βάναυσα τις επιχειρήσεις ήταν το μείζον θέμα που συζητήθηκε κατά την συνάντηση, με τον Αθανάσιο Μαλλιαρά να ενημερώνει τον κ. Καββαθά σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το Επιμελητήριο Σερρών, ώστε να ληφθούν μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στην πληθωριστική κρίση που μαζί με το αυξημένο κόστος στην ενέργεια οδηγούν σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες θα πρέπει να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις για ελαφρύνσεις.

kavathas_malliaras_tsiliakoudis_kotsampas.jpg

Επιπλέον, ο Αθανάσιος Μαλλιαράς ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Καββαθά για όλες τις δράσεις που αναπτύσσει το Επιμελητήριο , κάνοντας ειδική αναφορά στη SEREXPO και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που «τρέχει» για το Επιχειρηματικό Κέντρο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ».

Τον κ. Καββαθά συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης  Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Σερρών Χαράλαμπος Τσιλιακούδης .

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μαζί με μέλη του Δ.Σ., έδωσε το «παρών» και στο δείπνο που παρέθεσε η ΟΕΒΕΣΣ προς τιμήν του κ. Καββαθά.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 19 Μάιος. 2022 - 09:26