Σερρών Θεολόγος: «Να εργαζόμαστε με όραμα και ενότητα για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας» (Φωτό)

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, με αφορμή αφενός μεν τα λειτουργικά θυρανοίξια του νέου ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου Κάτω Λευκώνος Σερρών, αφετέρου δε την είσοδό μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, με τιμή, σεβασμό αλλά και πνευματική κατάνυξη, υποδέχθηκε το ιερό Λείψα­νο της χειρός του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου, το οποίο ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένο στην Ιερά Σύνοδο της Εκ­κλησίας της Ελλάδος, προερχόμενο εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικομηδείας της Μικράς Ασίας, μεταφερθέν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.  

Η επίσημος υποδοχή του ιερού Λειψάνου του Αγ. Βασιλείου, το οποίο εκόμισε ο Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2022, στις 6:30 το απόγευμα, στα προπύλαια του νεόδμητου ιερού Ναού, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τον ιερό κλήρο, τους Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδη και Κ. Μπούμπα, τον Δήμαρχο Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, τον τέως Νομάρχη Σερρών κ. Στ. Φωτιάδη, αντιπροσωπείες πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τον φιλάγιο λαό του Θεού, οι οποίοι προσήλθαν να λάβουν την χάρη του Μεγάλου Καππαδόκου Ιεράρχου. 

theologos_ieros_naos_agios_vasileios_kato_leukonas_1.jpg

Ακολούθως, τελέσθηκε η ακολουθία των θυρανοιξίων του ιερού Ναού του μεγάλου Καππαδόκου Αγίου, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ιερών ακολουθιών και εκδη­λώσεων ιστορικής μνήμης, με αφορμή την πικρή, αλλά και ιδιαιτέρως δι­δακτική, εφετεινή επέτειο της συμπληρώσεως 100 χρό­νων από της Μικρα­σιατικής καταστροφής (1922). 

Ο ως είρηται νεόδμητος ιερός Ναός, ο μοναδικός στην Μητροπολιτική περιφέρεια Σερρών και Νιγρίτης, που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου αυτού Αγίου της πίστεώς μας και οικουμενικού διδασκάλου της Εκκλησίας μας, θεμελιώθηκε το έτος 2008 από τον Σεβ. κ. Θεολόγο, πλησίον του παλαιού  μικρού ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου, ο οποίος δεν εκάλυπτε επαρκώς τις αυξημένες λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες της ραγδαίως αναπτυσσομένης αυτής ενορίας, της αποτελουμένης από ευλαβείς Ποντίους, Βλάχους και γηγενείς κατοίκους. 

theologos_ieros_naos_agios_vasileios_kato_leukonas_2.jpg

Εν συνεχεία, τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη υποδοχή του ιερού Λειψάνου και ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαΐων, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, ο οποίος ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τόσο τον κομίσαντα το ιερό Λείψανο, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο και δι΄ αυτού τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, καθώς και τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία. 

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ομίλησε επικαίρως, αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός των θυρανοιξίων, στο χρονικό ανεγέρσεως και ολοκληρώσεως του ιερού έργου. Ευχαρίστησε δε υιϊκώς και καθηκόντως για την πατρική επιστασία, το συνεχές ενδιαφέρον, την συνεχή και έμπρακτη, πνευματική και οικονομική μέριμνα και συνεισφορά του τον σεπτό Ποιμενάρχη κ. Θεολόγο, καθώς και όλους τους δωρητές, οι οποίοι συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην ολοκλήρωση του έργου. 

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, εμνήσθη  με ιερά συγκίνηση την απαρχή και την πρόοδο του ιερού αυτού έργου, που υλοποιείται προς εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του θρησκεύοντος λαού μας και ανέφερε μεταξύ άλλων: 

 «Κάθε Ναός είναι ένα έργο του Θεού, ένα πνευματικό λιμάνι, ένα θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, ένα σκήνωμα της δόξης του Θεού, μία ουράνιος πύλη,  ένα αγιαστήριο και αγνευτήριο ψυχών και σωμάτων, ο τόπος και ο τρόπος της σωτηρίας, του αγιασμού μας και της εγχριστώσεώς μας, μία εστία θαλπωρής, πνευματικότητος και ουρανοδρόμων αναβάσεων, όπου εν Χριστώ συγκεντρώνεται η οικογένεια του Θεού. 

Ο κάθε ορθόδοξος Ναός είναι ένας φωτεινός φάρος, που ακτινοβολεί το Φως του Χριστού μέσα στο ταξίδι αυτής της ζωής. Γι' αυτό λοιπόν δοξάζουμε τον Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, γιατί πράγματι εθαυμάστωσε Εκείνος τα ελέη και τους οικτιρμούς Του στην ταπεινή μας διακονία μέσα στην Εκκλησία. Είναι ένα θαύμα αλλά και ένας διηνεκής έπαινος της ευσέβειας του ευγενικού λαού μας, η οποία στέκεται ως κυματοθραύστης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. 

Τα θυρανοίξια αυτού του Ναού είναι μία συγκλονιστική μαρτυρία της βαθιάς πίστεως του λαού μας. Είναι ένα πραγματικό θαύμα! Υποκλινόμεθα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην πηγαία ευσέβεια του λαού μας και δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού. Ο Ναός αυτός ανηγέρθη  στα δύσκολα χρόνια μας μετά πολλών κόπων, αγωνιών αλλά και πολλών ευλογιών και παρακλήσεων από μέρους του Θεού. 

theologos_ieros_naos_agios_vasileios_kato_leukonas_3.jpg

Ο τιτάνιος και σκληρός αυτός αγώνας για την ανοικοδόμηση του νέου ιερού Ναού, χωρητικότητος 1.000 και πλέον πιστών, επ' ονόματι του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου, παρά τις εξωτερικές δυσμενείς συνθήκες (οικονομική και υγειονομική κρίσις), που διέρχεται ο τόπος μας και ο κόσμος, ολοκληρώθηκε  επιτυχώς χάρις και στην συγκινητική στήριξη, ηθική και υλική, των αρχόντων του τόπου μας, Σερραίων επιχειρηματιών, κυρίως δε του φιλοχρίστου και φιλαγίου λαού του Θεού.  

Στη ζωή μας είναι ανάγκη να εργαζόμεθα με όραμα, να είμεθα μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ενότητος, συνδημιουργοί όλων των μεγάλων, αγίων και ευγενών έργων, που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να προοδεύσει. 

Δοξάζομεν με βαθειά ευγνωμοσύνη το υπερύμνητο Όνομα του Τρισαγίου Θεού μας διότι στην πατρίδα μας ακόμη ανοικοδομούνται νέοι ιεροί Ναοί, διότι ο λαός μας θρησκεύεται με ευλάβεια και περιβάλλει με πολλή εμπιστοσύνη και αγάπη την φιλόστοργη μητέρα του, αγία Ορθόδοξο Εκκλησία. 

Ο αδαπάνητος θησαυρός της Εκκλησίας μας είναι η αενάως ενοικούσα σε Αυτήν χάρις του Παναγίου Πνεύματος, που όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας. Αυτή η χάρις δημιουργεί τις προϋποθέσεις του θαύματος στη ζωή μας. 

Όλα τα έργα της Εκκλησίας είναι συνέργεια και συλλειτουργία του Θεού με τον άνθρωπο και γίνονται από τον λαό του Θεού για τον λαό του Θεού. 

theologos_ieros_naos_agios_vasileios_kato_leukonas_4.jpg

Ευχόμεθα ολοψύχως με την παντοδύναμη χάρη του αγίου Θεού, τις ολόθυμες πρεσβείες του Μεγάλου και οικουμενικού Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας Βασιλείου και πάντων των Αγίων να αξιωθούμε να τελέσουμε συντόμως  και τα λειτουργικά του εγκαίνια». 

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αντιδώρησε ως τιμητική ευλογία μία εικόνα του Αγ. Βασιλείου, προστάτου και εφόρου του ιερού Ναού σε όλους εκείνους που  συνέβαλαν σπουδαίως και συγκινητικώς, κληρικούς και λαϊκούς, από της θεμελιώσεως έως της σήμερον, στην ολοκλήρωση των έργων αποπερατώσεως του ιερού Ναού. 

Να σημειωθεί ότι το ιερό λείψα­νο του Αγίου Βασιλείου θα ευρίσκεται προς τιμη­τική προ­σκύ­νηση στον ομώνυμο ιερό ναό Κάτω Λευκώνος μέχρι το πρωΐ του Μεγάλου Σαββάτου, 23 Απριλίου, όπου καθη­μερι­νώς θα τελού­νται, κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας, οι ιερές ακολουθίες, προς αγια­σμό και πνευματι­κή ενί­σχυση των πι­στών.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 17 Απρ. 2022 - 12:47