ΔΕΥΑ Σερρών: Καμία αύξηση στο τιμολόγιο ύδρευσης-αποχέτευσης

Προς ορθή ενημέρωση των Σερραίων δημοτών, κατόπιν ανακριβών και ατυχών δημόσιων τοποθετήσεων και δηλώσεων κάποιων προσώπων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος αποσαφηνίζει με δήλωσή του τα εξής:

"Η ΔΕΥΑΣ, σε αντίθεση με την πολιτική αυξήσεων που υιοθετούν οργανισμοί κοινής ωφέλειας το τελευταίο χρονικό διάστημα, προχώρησε από 1.1.2021 σε σημαντικές μειώσεις στην τιμή του νερού,  με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. το έτος 2020, πιστή στη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Στα χωριά του Δήμου Σερρών μεσοσταθμικά η μείωση ανέρχεται στο 30% ενώ και στην πόλη οι χρεώσεις μειώθηκαν κατά 10%.

Ταυτόχρονα αντιμετωπίστηκε δραστικά το φαινόμενο των φουσκωμένων λογαριασμών στα χωριά εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων που επιλύθηκαν.

Με την ίδια ως άνω απόφαση, η οποία περιλάμβανε και το 5ετες επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΥΑΣ, το αυτοτελώς υπολογιζόμενο Ειδικό Τέλος 80% επί της αξίας ύδρευσης καταργήθηκε από 1.1.2022 και ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού ανά κυβικό η οποία αντίστοιχα αυξήθηκε ισόποσα. Η ενσωμάτωση αυτή μάλιστα επιφέρει και ένα μικρό όφελος για τους δημότες και την ΔΕΥΑΣ, καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ στο Ειδικό Τέλος 80% ήταν στο 24% ενώ πλέον εφαρμόζεται στο ποσό αυτό ο συντελεστής ΦΠΑ ύδρευσης που βρίσκεται στο 13%.

Επιπλέον, από 1.1.2022 το τέλος αποχέτευσης ακαθάρτων μειώνεται από 90% στο 55% επί της νέας αξίας του νερού, προκειμένου να μην επέλθει ουδεμία αύξηση στη συνολική αξία του λογαριασμού.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ στην τιμή του νερού, παρά μόνο η ενσωμάτωση στην αξία ύδρευσης του Ειδικού Τέλους 80% που προϋπήρχε, όπως άλλωστε έχει πράξει το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν έργο και να είναι βιώσιμες.

Διαδόσεις και αναφορές περί δήθεν αυξήσεων, είναι είτε ατυχείς είτε απλά παραπλανητικές ως προς την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών.

Περιπτώσεις λογαριασμών με τυχόν ασυνήθιστη αύξηση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες – και όχι βέβαια στη ΔΗΘΕΝ αύξηση τιμής - αντιμετωπίζονται και επιλύονται άμεσα από τη ΔΕΥΑΣ.

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΣ είναι προσανατολισμένη στην παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών στους δημότες, συνυπολογίζοντας πάντα ότι το νερό αποτελεί ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ

Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος"

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 21 Φεβ. 2022 - 11:52