Ο γηραιότερος Σταρτσοβίτης, ετών 97, άνοιξε και φέτος τον χορό στη Γιορτή Τσίπουρου στο Νέο Πετρίτσι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις  για την εορτή του Αγίου Μηνά του προστάτη των Σταρτσοβιτών, που διαμένουν στο Νέο Πετρίτσι Σερρών. Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2019 πλήθος πιστών μετέβησαν στο Ηρωικό Στάρτσοβο (σήμερα στην επικράτεια της Βουλγαρίας), όπου Λειτούργησαν με Έλληνα ιερέα στο Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Γιορτή Τσίπουρου κατά την οποία περισσότεροι από 1000 επισκέπτες απόλαυσαν άφθονο τοπικό τσίπουρο, το εξαιρετικό περιβάλλον και ένα παραδοσιακό Μακεδονικό γλέντι δίπλα από το παρεκκλήσιο του Αγίου Μηνά. Η εξαιρετική ορχήστρα του Αριστείδη Δράμαλη από την Ηράκλεια και η ορχήστρα ΣΙΡΡΙΣ από την Σκοτούσα κράτησαν το κέφι αμείωτο μέχρι που βράδιασε.

 Το μήνυμα της φετινής εορτής ήταν η φράση «ηρωϊκό Στάρτσοβο» και είχε ως σκοπό να διατηρήσει την ιστορική μνήμη των Σταρτσοβιτών που αγωνίστηκαν στα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα για να διατηρήσουν την ελληνικότητα του μικρού χωριού τους, του Σταρτσόβου. Ο γηραιότερος εν ζωή Σταρτσοβίτης κ. Νικόλαος Τάτσιος (ετών 97) άνοιξε και φέτος τον χορό και το κέφι κράτησε αμείωτο μέχρι αργά το απόγευμα. Περισσότεροι από 40 εθελοντές εργάστηκαν άοκνα για την εξυπηρέτηση του πλήθους που συνέρρευσε για να συμμετέχει στο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Μηνά.

Δυστυχώς κάποιοι άγνωστοι το βράδυ πριν την εκδήλωση εξαφάνισαν ένα πανό που έγραφε «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», το οποίο όμως αντικαταστάθηκε με άλλο το πρωί της εκδήλωσης. Το μήνυμα αυτό αποτελεί το στίγμα των απογόνων των Σταρτσοβιτών, που αγωνίστηκαν για τα δίκαια του μακεδονικού Ελληνισμού και έδωσαν και τη ζωή τους γι αυτά.

Στην εκδήλωση έγινε διάθεση λαχείων για την οικονομική ενίσχυση του υπό ανέγερση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Πετριτσίου. Ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών προσέφερε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.

Το ημερολόγιο του συλλόγου Σταρτσοβιτών για το έτος 2020 είναι ένα πιστό αντίγραφο της αυθεντικής σφραγίδας του ηρωικού Σταρτσόβου.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 20 Νοε. 2019 - 07:55