Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΓΕΝΟΙΤΟ» του συγγραφέα πρώην δημάρχου Αμφίπολης Γιώργου Ν. Βογιατζή

Τρεις φιλόλογοι παρουσίασαν το βιβλίο «Γένοιτο» του συγγραφέα κ. Γιώργου Ν. Βογιατζή, πρώην δημάρχου του Καποδιστριακού Δήμου Αμφίπολης.
Πρόκειται για τον κ. Ζήση Μητλιάγκα, πρώην δήμαρχο Σερρών, τον κ. Απόστολο Καρύδα πρώην δήμαρχο Σιδηροκάστρου και την κα Δήμητρα Τομαρά.
Η εκδήλωση, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο ``Γ. Καφταντζής’’ της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, αναμφισβήτητα ξεπέρασε τα περιχαρακωμένα όρια μιας ακόμη παρουσίασης βιβλίου. Ήταν ένα φιλολογικό συμπόσιο, που διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυάριθμου και εκλεκτού ακροατηρίου, για περισσότερο από ενενήντα λεπτά της ώρας.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Απ. Καρύδας. Ο συγγραφέας κ. Γ. Ν. Βογιατζής, στις σελίδες του βιβλίου καταγράφει αληθινά γεγονότα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση  στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που είχε αυτή στον ελληνικό λαό.
Η καταγραφή των δραματικών γεγονότων της κρίσης γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ποιητική γραφή, ενώ στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και τρία μικρά πεζά κείμενα, ένα εκ των οποίων αποτελεί προσωπικό βίωμα του κ. Γ. Βογιατζή, κατά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, την παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο πρώην δήμαρχος Σιδηροκάστρου κ. Απ. Καρύδας, ως συντονιστής, αφού αρχικά προσφώνησε τους παρισταμένους, στη συνέχεια ανέγνωσε το βιογραφικό του κ. Γ. Βογιατζή. Μίλησε και για άλλα εκδοθέντα βιβλία του συγγραφέα, τα οποία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ροδολίβους, η οποία είχε δημιουργηθεί από τον κ. Γ. Βογιατζή, την εποχή που ήταν δήμαρχος.
Η ποιητική συλλογή «ΓΕΝΟΙΤΟ», πρόσθεσε ο ομιλητής, είναι η πρώτη του συγγραφέα, αλλά εντυπωσιάζει με τον τρόπο που διαπραγματεύεται το θέμα του. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η ποίηση είναι η λογοτεχνία της λογοτεχνίας.
Ακολούθως μίλησε η κα Δήμητρα Τομαρά, η οποία τόνισε ότι ο συγγραφέας σχολιάζει καυστικά την επικαιρότητα με ποιητική τέχνη,  και θλίβεται για την κατάσταση που ζει ο ελληνικός λαός την τελευταία δεκαετία.
Ο κ. Γ. Βογιατζής, πρόσθεσε η κα Τομαρά, μέσα από την ποίησή του καυτηριάζει τους γραικύλους αυτού του τόπου, ενώ ως ποιητής αποδεικνύεται άριστος χειριστής στην τέχνη της φιλολογίας.
Τρίτος μίλησε ο πρώην δήμαρχος Σερρών κ. Ζ. Μητλιάγκας. Χαρακτήρισε το βιβλίο «ΓΕΝΟΙΤΟ» ως ποιητικό δημιούργημα, αποκορύφωμα μιας μεγάλης πορείας ενός υπεύθυνου πολίτη, με συναισθήματα πόνου και αγωνίας.
Είχα πολύ καιρό, τόνισε ο κ. Μητλιάγκας, να διαβάσω ένα βιβλίο που με απορρόφησε τόσο πολύ, καθώς τα ποιήματα του συγγραφέα αποτελούν δημιούργημα ψυχής.
Ο ομιλητής έκανε αναφορά και σε μια στιχομυθία που είχε παλαιότερα, ως δήμαρχος Σερρών, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή. «Δήμαρχε», είπε ο μεγάλος Σερραίος πολιτικός, «αυτό που μένει δεν είναι οι γέφυρες που κάνουν οι πολιτικοί οποιουδήποτε βαθμού, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια. Είναι ο Πολιτισμός. Αυτός διέσωσε τον Ελληνισμό και δεν χάθηκε, όπως άλλοι λαοί, στο πέρασμα των αιώνων».
Ο κ. Μητλιάγκας τόνισε ότι ο Γ. Βογιατζής κάνει περιγραφές στο βιβλίο του ισάξιες των Ελύτη και Σεφέρη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Γιώργος Καρύδας και Αστερόπη Χαριτίδου ανέγνωσαν ποιήματα από το βιβλίο του κ. Γ. Βογιατζή.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας του «ΓΕΝΟΙΤΟ». Όπως ανέφερε, αφορμή για να γράψει το βιβλίο ήταν κάποια γεγονότα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που τον συντάραξαν και τον πλήγωσαν.
Ενδεικτικά μίλησε για τους εκάστοτε πολιτικούς ηγέτες που πήγαιναν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσουν βοήθεια και οι εταίροι τους αντιμετώπιζαν συνήθως ειρωνικά, ως υποδεέστερους και παρίες.
Επίσης, ανέφερε τα προσβλητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, πολλών ΜΜΕ της Ευρώπης και άλλων ηπείρων, τις εικόνες συνανθρώπων μας που αναζητούσαν τροφή στους κάδους απορριμμάτων και στις λαϊκές αγορές.
Ακόμη, μίλησε για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νέων μας που εγκατέλειψαν και εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. Και πρόσθεσε:
«Όλα αυτά λοιπόν, μ’ έσπρωξαν για να καθίσω και να γράψω. Περισσότερο μέσα από λόγο ποιητικό, αφού με την ποίηση μπορείς με λίγα λόγια να αγγίζεις την ψυχή, να κεντρίζεις το μυαλό και να ταξιδεύεις παντού, στο σήμερα στο χθες στο αύριο. Να μιλήσω γι όλα αυτά από μας έκαναν υπερήφανους ως Έλληνες αλλά και για όλα αυτά που μας οδήγησαν σε ταπεινώσεις, σκλαβιές και καταστροφές.
»Αφού όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης, με την ποίηση μπορείς να μιμείσαι τις πράξεις των ανθρώπων, να πλάθεις μύθους και να μιλάς όχι μόνον για αυτά που συνέβησαν αλλά και για αυτά που μπορούν να συμβούν, και τα καλά αλλά και τα καλά και τα ωραία».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 22 Οκτ. 2019 - 16:55