Δήμος Εμ. Παππά: Ο ξεχωριστός προορισμός της «διπλανής πόρτας»

Φθινοπρωινό τοπίο στο Μενοίκιο όρος (Φωτογραφία: Βασίλειος Παναγιωτογλου)

Η εγγύτητα δεν είναι πάντα σύμμαχος στην εξερεύνηση κοντινών προορισμών απίστευτης ομορφιάς. Μικροί «θησαυροί» κρύβονται κάτω από τη μύτη μας και περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Να περιηγηθούμε σε μονοπάτια και τοπία που τέρπουν τα μάτια μας και γαληνεύουν την ψυχή μας, να επισκεφθούμε κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ναούς που αποπνέουν θρησκευτική ευλάβεια, μουσεία που φιλοξενούν την παράδοση του τόπου μας και κουβαλάνε μέσα τους μεγάλα κομμάτια της ιστορίας και της καθημερινότητας των ανθρώπων της περιοχής μας. Προϊόντα φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες, από συνταγές που μεταλαμπαδεύθηκαν από γενιά σε γενιά περιμένουν καρτερικά να μας «συστηθούν» για να μας αποδείξουν πως ο τόπος μας παράγει αλλά ίσως μέσα στον σύγχρονο κόσμο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ δε βρίσκει τον τρόπο να μας προσεγγίσουν!

Η συμμετοχή δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στην Serexpo έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να διαπιστώσουν ότι η περιοχή μας κρύβει πολλές ομορφιές, που αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε και να επισκεφθούμε.

Μια τέτοια ξεχωριστή επιλογή αποτελεί και ο Δήμος Εμ. Παππά. Ένας τόπος ευλογημένος, με μοναδική ξεχωριστή φύση, πλούσια ιστορία και προκομμένους, φιλόξενους ανθρώπους.

Το όνομά του προέρχεται από τον Φιλικό, Αρχιστράτηγο της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία, τον ήρωα Εμ. Παπά, ίσως, την αγνότερη μορφή του Αγώνα. Η ιστορία συνοδεύει και συνδέεται με κάθε πτυχή της ζωής. Η ποικιλόμορφη φύση συνηγορεί σε αυτό. Το Μενοίκιο με την άγρια ομορφιά του, αγναντεύει τον εύφορο κάμπο και ρίχνει τη σκιά του στα παραδοσιακά χωριά, που είναι διασκορπισμένα στις πλαγιές του και στην πεδιάδα.

Ο Δήμος Εμ. Παππά προσφέρεται για αγροτουρισμό αλλά και για εκκλησιαστικό και αθλητικό τουρισμό. Η δημοτική αρχή του Δημήτρη Νότα ενισχύει και προωθεί δράσεις όπως το κωπηλατοδρόμιο και η θεραπευτική ιππασία. Θεσμός έχει γίνει και το Young Talents Tournament Basket, με τη συμμετοχή μεγάλων ομάδων των Αθηνών και της περιφέρειας, τυγχάνοντας πανελλαδικής προβολής.

notas_dimitris_dimos_emmanouil_pappa_periptero_serexpo.jpg

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο Μενοίκιο Όρος, να απολαύσει τη βόλτα του στα πανέμορφα Νταρνακοχώρια, με την χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική, να επισκεφθεί τη λίμνη Πεθελινού αλλά και τα μοναστήρια  έξω από το Άγιο Πνεύμα. Παράλληλα, μπορεί να απολαύσει παραδοσιακά εδέσματα από τοπικά, προϊόντα και ντόπια κρασιά, στις φημισμένες ταβέρνες που βρίσκονται σε κάθε κοινότητα του Δήμου.

Ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στη Μονόβρυση και την ετήσια ανθοκομική έκθεση, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Πλούσια δραστηριότητα παρουσιάζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση μέσα από εκδηλώσεις, αναβίωση εθίμων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, διοργάνωση φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, πανηγύρια και ανταμώματα ετεροδημοτών.

Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχή του κ. Δημήτρη Νότα είναι να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ομορφιών της περιοχής και των προϊόντων που παράγονται. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η παρουσία του Δήμου Εμ. Παππά στην Serexpo μ’ ένα καλαίσθητο περίπτερο, όπου προβλήθηκαν τα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και πολλά και καινοτόμα προϊόντα που παράγονται.

Μοναδικά προϊόντα

Δεν είναι μόνο η ιστορία, η παράδοση και οι φυσικές ομορφιές του Δήμου Εμ. Παππά που μπορούν να κεντρίσουν τον επισκέπτη. Το παραγωγικό δυναμικό του Δήμου καινοτομεί και πρωτοπορεί παράγοντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, όπως την περίφημη τρούφα, τον κρόκο, χυμό ροδιού, μαρμελάδες κ.α.

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ

aerolesxi_serron_aerodromio_emmanouil_pappas.jpg

Στα όρια του Δήμου Εμμανουήλ Παππά φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις της Αερολέσχης Σερρών.

Με πλούσια δράση από την ίδρυσή της το 1984 στο άθλημα του αεροπτερισμού, εδώ και μερικά χρόνια δραστηριοποιείται στο άθλημα των υπερελαφρών αεροσκαφών και του αερομοντελισμού.

Διαθέτει δικό της αεραθλητικό κέντρο εντός του οποίου βρίσκεται το ιδιόκτητο πεδίο προσγείωσης «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑΣ», μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, που διαθέτει υπόστεγο αεροσκαφών, γραφεία, αποθήκες, αίθουσα διδασκαλίας, τεχνητό λόφο εκπαίδευσης, διάδρομο για υπερελαφρά αεροσκάφη και ελικοδρόμιο.

Στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης Σερρών διοργανώνονται πανελλήνιοι αγώνες, εκδηλώσεις και επιδείξεις αεροσκαφών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πλούσια κοινωνική και εθελοντική δράση. Τα μέλη της Αερολέσχης Σερρών συμμετέχουν εθελοντικά στο συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΚΕΘΙΣ

kentro_therapeutikis_ipassias_serron.jpg

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ.) είναι μια Μ.Κ.Ο. που ιδρύθηκε στις Σέρρες το 2005.

Σκοπός του ΚΕΘΙΣ είναι η σωματική βελτίωση και ψυχική ανάταση των ΑΜΕΑ μέσω της επαφής με το άλογο.

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά από την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει εμπράκτως το Κέντρο, που αποτελεί πρότυπο και προσελκύει πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες, από όλη την Ελλάδα. Το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. πλέον θεωρείται σημείο αναφοράς παροχής τεχνογνωσίας σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη θερα­πευτική ιππασία και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. πολλά σεμινάρια ιπποθεραπείας που αφορούν φυσιοθεραπευτές, εργοθε- ραπευτές και λογοθεραπευτές.

Παράλληλα προσφέρονται και απλά μαθήματα ιππασίας, ενώ ο χώρος είναι όαση χαράς για όσους αγαπούν τη φύση και τα ζώα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ν. ΣΚΟΠΟΥ

laografiko_mouseio_neou_skopou.jpg

Μία ακόμη εστία πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικής μνήμης βρίσκεται στο Νέο Σκοπό. Το Λαογραφικό Μουσείο Νέου Σκοπού, φιλοξενεί τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, εκθέματα που ανασύρουν μνήμες και αναπαραστούν την ατμόσφαιρα μιας παλαιότερης εποχής.

Στο Μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα από τον παλιό Σκοπό αλλά και αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, τα οποία προσέφεραν με αγάπη. Χαρακτηριστικά δείγματα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των θρακιωτών, που έφθασαν στην περιοχή από την Ανατολική Ρωμυλία και ρίζωσαν στον τόπο, φιλοξενούνται στο χώρο του Μουσείου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Νέου Σκοπού δέχεται επισκέψεις σχολείων της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και επισκέπτες που αγαπούν την παράδοση.

ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΟΡΟΣ

menoikio_oros_vasilios_panagiotoglou.jpg

Το όρος Μενοίκιο με την άγρια ομορφιά του χαρακτηρίζεται από πυκνά μεικτά δάση και ένα μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση.

Οι διαδρομές στα δάση και στα αλπικά λιβάδια είναι γεμάτες από πολλές εντυπω­σιακές ανακαλύψεις. Αλπικές λίμνες και εποχικοί καταρράκτες εντυπωσιάζουν, η θέα κόβει την ανάσα, ενώ αρκετοί επισκέπτες στέκονται τυχεροί και συναντούν τα άγρια άλογα που ζουν ελεύθερα, πάνω από το Άγιο Πνεύμα. Πρόκειται πραγματικά για ένα βουνό-έκπληξη από κάθε άποψη. Κάθε χρόνο, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος με την υποστήριξη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, διοργανώνουν στη λίμνη «Καμπέρα», στο Μενοίκιο όρος, τα «ΜΕΝΟΙΚΙΑ», πολιτιστικές - κατασκηνωτικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους του βουνού.

Το Μενοίκιο έχει τη δική του ιστορία. Ξακουστή υπήρξε η παραδοσιακή κτηνοτροφία των Σαρακατσάνων στα οροπέδια του βουνού και ο επισκέπτης συναντά ακόμη ερείπια από τα παλαιό τσελιγκάτα της περιοχής.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

monastiri_profiti_ilia_athanasios_athanasiadis.jpg

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (Φωτογραφία Αθανάσιος Αθανασιάδης)

Χτισμένο σε έναν καταπράσινο λόφο, έξω από το χωριό Άγιο Πνεύμα, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία δεσπόζει, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και εντυπωσιάζει με τη σπάνια ομορφιά του.

Ό πρώτος Ναός κτίσθηκε περίπου στις αρχές το 1900. Με το πέρασμα των χρόνων εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Μεταξύ του 1990 - 1995 εγκαταστάθηκε η μοναχική αδελφότητα και έγιναν αναστηλωτικές εργασίες σε όλον τον χώρο. Από το αρχικό καθολικό διατηρήθηκαν μόνο η Αγία Τράπεζα και ο πλάγιοι τοίχοι του και αναγέρθηκε νέο κατά τον αγιορείτικο αρχιτεκτονικό τύπο.

Το μοναστήρι είναι τόπος λατρείας και προσελκύει πλήθος πιστών όλον το χρόνο, όχι μόνο την μέρα που τιμάται η μνήμη του Προφήτη Ηλία. Στη Μονή υπάρχουν δύο Ιερά Παρεκκλήσια: τις Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ

mouseio_kapnou_pentapolis_iliana_giannousi.jpg

Το Μουσείο Καπνού της Πεντάπολης (Φωτογραφία Ηλιάνα Γιαννούση)

Στην Πεντάπολη, όπως και σε όλα τα χωριά της περιοχής, για πάρα πολλά χρόνια ο καπνός ήταν μονοκαλλιέργεια. Η οικονομία άλλαξε, οι μνήμες όμως μένουν.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολης, στην προσπάθειά του να διασώσει την παράδοση της περιοχής, δημιούργησε το Μουσείο Καπνού. Σε ένα παραδοσιακό, αναπαλαιωμένο σπίτι, συγκέντρωσαν αντικείμενα και εργαλεία που έχουν σχέση με την καλλιέργεια του καπνού, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει μία δυναμική καλλιέργεια που αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Ελλάδας.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ

Το καμάρι της Πεντάπολης και του Δήμου είναι η Φιλαρμονική της. Σφραγίζει με την παρουσία της κάθε εκδήλωση.

Η Φιλαρμονική Πεντάπολης του Δήμου Εμμανουήλ Παππά αποτελείται από ερασιτέχνες μουσικούς, κυρίως παιδιά, που προσφέρουν ψυχαγωγία στους δημότες, ενώ παράλληλα αποκτούν μουσικές γνώσεις.

Η φιλαρμονική εκτός της συμμετοχής της στις εκδηλώσεις όλου του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, συμμετέχει επίσης σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 05 Οκτ. 2019 - 13:35